Thursday, 25 February 2021

CBSE Class 7 Science - MCQ and Online Tests - Unit 1 - Nutrition in Plants

CBSE Class 7 Science – MCQ and Online Tests – Unit 1 – Nutrition in Plants


 

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly

CBSE Class 7 Science – MCQ and Online Tests – Unit 1 – Nutrition in Plants

Choose the correct answer:

Question 1.
The end products of photosynthesis are
(a) carbohydrates, oxygen
(b) carbohydrates, hydrogen
(c) carbohydrates, water vapours
(d) carbohydrates, oxygen and water vapours

Answer

Answer: (a) carbohydrates, oxygen


Question 2.
Which one of the following is a pair of symbiotic organisms?
(a) Lichens
(b) Rhizobium and a legume
(c) None of these
(d) Both (a) and (b)

Answer

Answer: (d) Both (a) and (b)


Question 3.
Which part of the plant is called its food factory ?
(a) Fruits
(b) Seeds
(c) Leaves
(d) Flowers

Answer

Answer: (c) Leaves


Question 4.
Tiny pores present on the surface of leaves through which gaseous exchange occurs are called
(a) stomata
(b) guard cells
(c) food holes
(d) gas holes

Answer

Answer: (a) stomata


Question 5.
Which of the following is a nutrient?
(a) Protein
(b) Fat
(c) Vitamin
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 6.
What is the ultimate source of energy for all living organisms?
(a) Water energy
(b) Wind energy
(c) Solar energy
(d) Chemical energy

Answer

Answer: (c) Solar energy


Question 7.
Green pigment present in the leaves is called
(a) haemoglobin
(b) globulin
(c) albumin
(d) chlorophyll

Answer

Answer: (d) chlorophyll


Question 8.
During photosynthesis plants
(a) take oxygen and release carbon dioxide
(b) take carbon dioxide and release oxygen
(c) take carbon dioxide but do not release oxygen
(d) take oxygen but do not release carbon dioxide

Answer

Answer: (b) take carbon dioxide and release oxygen


Question 9.
During photosynthesis
(?) solar energy is converted into chemical energy
(b) solar energy is converted into mechanical energy
(c) chemical energy is converted into mechanical energy
(d) bioenergy is converted into chemical energy

Answer

Answer: (?) solar energy is converted into chemical energy


Question 10.
The raw materials for photosynthesis are
(?) CO2
(b) CO2, O2, H2
(c) N2 water
(d) O2 water

Answer

Answer: (?) CO2


Question 11.
Which of the following is an insectivorous plant?
(a) Pitcher plant
(b) Indian telegraph plant
(c) 4 ‘O’clock plant
(d) Cuscuta

Answer

Answer: (a) Pitcher plant


Question 12.
Which one of the following is a parasite?
(a) Lichen
(b) Cuscuta
(c) Pitcher plant
(d) Rhizobium

Answer

Answer: (b) Cuscuta


Question 13.
Which of the following class of organisms belongs to saprotrophs?
(a) Fungi
(b) Algae
(c) Lichens
(d) Bryophytes

Answer

Answer: (a) Fungi


Question 14.
Human beings can be categorised as
(a) heterotrophs
(b) autotrophs
(c) parasites
(d) saprotrophs

Answer

Answer: (a) heterotrophs


Question 15.
The food making process in plants is called as
(a) glycolysis
(b) photosynthesis
(c) photolysis
(d) chemosynthesis

Answer

Answer: (b) photosynthesis


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support