Thursday, 25 February 2021

CBSE Class 7 Maths - MCQ and Online Tests - Unit 15 - Visualising Solid Shapes

CBSE Class 7 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 15 – Visualising Solid Shapes


 

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly

CBSE Class 7 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 15 – Visualising Solid Shapes

Question 1.
The number of edges of the solid shape is
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 15 Visualising Solid Shapes with Answers 9
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 6

Answer

Answer: (d) 6


Question 2.
What cross-section do you get when you give a vertical cut to a brick?
(a) Square
(b) Rectangle
(c) Triangle
(d) Circle

Answer

Answer: (a) Square


Question 3.
The number of vertices of the solid shape is
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 15 Visualising Solid Shapes with Answers 10
(a) 9
(b) 4
(c) 6
(d) 8

Answer

Answer: (a) 9


Question 4.
The name of the solid shape is
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 15 Visualising Solid Shapes with Answers 3
(a) cylinder
(b) cone
(c) sphere
(d) cube

Answer

Answer: (c) sphere


Question 5.
The name of the solid shape is
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 15 Visualising Solid Shapes with Answers 4
(a) cube
(b) cylinder
(c) cone
(d) sphere

Answer

Answer: (a) cube


Question 6.
The name of the solid shape is
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 15 Visualising Solid Shapes with Answers 5
(a) cylinder
(b) cone
(c) cuboid
(d) sphere

Answer

Answer: (b) cone


Question 7.
The name of the solid shape is
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 15 Visualising Solid Shapes with Answers 6
(a) cylinder
(b) cone
(c) sphere
(d) pyramid

Answer

Answer: (d) pyramid


Question 8.
The name of the solid shape is
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 15 Visualising Solid Shapes with Answers 1
(a) cone
(b) cylinder
(c) sphere
(d) cube

Answer

Answer: (b) cylinder


Question 9.
The name of the solid shape is
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 15 Visualising Solid Shapes with Answers 2
(a) cuboid
(b) cube
(c) pyramid
(d) cone

Answer

Answer: (a) cuboid


Question 10.
The number of faces of a cube is
(a) 8
(b) 12
(c) 6
(d) 3

Answer

Answer: (c) 6


Question 11.
The number of vertices of the solid shape is
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 15 Visualising Solid Shapes with Answers 7
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (d) 4


Question 12.
The number of faces of the solid shape is
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 15 Visualising Solid Shapes with Answers 8
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (d) 4


Question 13.
What cross-section do you get when you give a horizontal cut to a brick?
(a) Triangle
(b) Circle
(c) Square
(d) Rectangle

Answer

Answer: (d) Rectangle


Question 14.
What cross-section do you get when you give a vertical cut to a round apple?
(a) Circle
(b) Triangle
(c) Square
(d) Rectangle

Answer

Answer: (a) Circle


Question 15.
The number of faces of the solid shape is
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 15 Visualising Solid Shapes with Answers 11
(a) 4
(b) 6
(c) 9
(d) 8

Answer

Answer: (c) 9


Question 16.
The number of edges of the solid shape is
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 15 Visualising Solid Shapes with Answers 12
(a) 16
(b) 9
(c) 6
(d) 4

Answer

Answer: (a) 16


Question 17.
Two cubes of edge length 2 cm are placed side by side. The length of the resulting cuboid is
(a) 2 cm
(b) 4 cm
(c) 1 cm
(d) none of these

Answer

Answer: (b) 4 cm


Question 18.
What cross-section do you get when you give a horizontal cut to a die?
(a) Square
(b) Rectangle
(c) Triangle
(d) Circle

Answer

Answer: (a) Square


Question 19.
The number of vertices of a cube is
(a) 8
(b) 12
(c) 6
(d) 3

Answer

Answer: (a) 8


Question 20.
The number of edges of a cube is
(a) 8
(b) 12
(c) 6
(d) 3

Answer

Answer: (b) 12


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support