Thursday, 25 February 2021

CBSE Class 7 Maths - MCQ and Online Tests - Unit 13 - Exponents and Powers

CBSE Class 7 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 13 – Exponents and Powers


 

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly

CBSE Class 7 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 13 – Exponents and Powers

Question 1.
If 23 × 24 = 2?, then ? =
(a) 3
(b) 4
(c) 1
(d) 7

Answer

Answer: (d) 7
Hint:
23 × 24 = 23+4 = 27


Question 2.
If (- 3)4 × (-3)6 = (-3)?, then ? =
(a) 4
(b) 10
(c) 6
(d) 12

Answer

Answer: (b) 10
Hint:
(-3)4 × (-3)6 = (-3)4+6 = (-3)10


Question 3.
The exponential form of 81 is
(a) 34
(b) 33
(c) 32
(d) none of these

Answer

Answer: (a) 34
Hint:
81 = 3 × 3 × 3 × 3 = 34


Question 4.
The exponential form of 125 is
(a) 54
(b) 53
(c) 52
(d) none of these

Answer

Answer: (b) 53
Hint:
125 = 5 × 5 × 5 = 53


Question 5.
The exponential form of 32 is
(a) 23
(b) 24
(c) 25
(d) none of these

Answer

Answer: (c) 25
Hint:
32 = 2 × 2 × 2 × 2 × 2 = 25


Question 6.
The exponential form of 243 is
(a) 35
(b) 34
(c) 33
(d) 32

Answer

Answer: (a) 35
Hint:
243 = 3 × 3 × 3 × 3 × 3 = 35


Question 7.
The exponential form of 64 is
(a) 25
(b) 26
(c) 27
(d) 28

Answer

Answer: (b) 26
Hint:
64 = 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 2 = 26


Question 8.
The exponential form of 625 is
(a) 52
(b) 53
(c) 54
(d) 55

Answer

Answer: (c) 54
Hint:
625 = 5 × 5 × 5 × 5 = 54


Question 9.
The exponential form of 1000 is
(a) 101
(b) 102
(c) 103
(d) 104

Answer

Answer: (c) 103
Hint:
1000 = 10 × 10 × 10 = 103


Question 10.
The exponential form of 10000 is
(a) 103
(b) 104
(c) 105
(d) none of these

Answer

Answer: (b) 104
Hint:
10000 = 10 × 10 × 10 × 10 = 104


Question 11.
The exponential form of 100000 is
(a) 103
(b) 104
(c) 105
(d) none of these

Answer

Answer: (c) 105
Hint:
100000 = 10 × 10 × 10 × 10 × 10 = 105


Question 12.
What is the base in 82?
(a) 8
(b) 2
(c) 6
(d) 10

Answer

Answer: (a) 8


Question 13.
What is the exponent in 82?
(a) 8
(b) 2
(c) 16
(d) 6

Answer

Answer: (b) 2


Question 14.
0 × 104 =
(a) 0
(b) 104
(c) 1
(d) none of these

Answer

Answer: (a) 0


Question 15.
27 ÷ 23 =
(a) 24
(b) 210
(d) 2
(d) \(\frac { 1 }{ 2 } \)

Answer

Answer: (a) 24
Hint:
27÷ 23 = 27-3 = 24


Question 16.
If a is any non-zero integer, then a0 =
(a) a
(b) 0
(c) 1
(d) none of these

Answer

Answer: (c) 1


Question 17.
30 =
(a) 0
(b) 1
(c) 3
(d) none of these

Answer

Answer: (b) 1


Question 18.
30 × 40 × 50 =
(a) 1
(b) 3
(c) 4
(d) 5

Answer

Answer: (a) 1
Hint:
30 × 40 × 50 = 1 × 1 × 1 = 1


Question 19.
106 ÷ 105 =
(a) 101
(b) 105
(c) 106
(d) 1011

Answer

Answer: (a) 101
Hint:
106 ÷ 105 = 106-5 = 101


Question 20.
b × b × b × b × b =
(a) b5
(b) b4
(c) b6
(d) b3

Answer

Answer: (a) b5


Question 21.
(-5)4 =
(a) 125
(b) 625
(c) 375
(d) 125

Answer

Answer: (b) 625
Hint:
(-5)4 = (-5) × (-5) × (-5) × (-5) = 625


Question 22.
am × an =
(a) am+n
(b) am-n
(c) amn
(d) am/n

Answer

Answer: (a) am+n


Question 23.
am ÷ an =
(a) am+n
(b) am-n
(c) amn
(d) am/n

Answer

Answer: (b) am-n


Question 24.
(22)3 =
(a) 22
(b) 23
(c) 21
(d) 26

Answer

Answer: (d) 26
Hint:
(22)3 = 22×3 = 26


Question 25.
(52)10 =
(a) 52
(b) 520
(c) 510
(d) 55

Answer

Answer: (b) 520
Hint:
(52)10 = 52×10 = 520


Question 26.
(am)n =
(a) am+n
(b) am-n
(c) amn
(d) am/n

Answer

Answer: (c) amn


Question 27.
(20 + 30) × 40 =
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (b) 2
Hint:
(20 + 30) × 40 = (1 + 1) × 1 = 2


Question 28.
3430000 in standard form is
(a) 3.43 × 106
(b) 3.43 × 104
(c) 3.43 × 102
(d) 3.43 × 1010

Answer

Answer: (a) 3.43 × 106


Question 29.
1353000000 in standard form is
(a) 1.353 × 109
(b) 1.353 × 106
(c) 1.353 × 103
(d) 1.353 × 1012

Answer

Answer: (a) 1.353 × 109


Question 30.
100000000000 in standard form is
(a) 1 × 108
(b) 1 × 109
(c) 1 × 1010
(d) 1 × 1011

Answer

Answer: (d) 1 × 1011


Question 31.
(ab)m =
(a) am bm
(b) amb
(c) abm
(d) ab

Answer

Answer: (a) am bm


Question 32.
333 in standard form is
(a) 3.33 × 102
(b) 3.33 × 103
(c) 3.33 × 101
(d) 3.33 × 104

Answer

Answer: (a) 3.33 × 102


Question 33.
6000 in standard form is
(a) 6 × 103
(b) 6 × 106
(c) 6 × 104
(d) 6 × 105

Answer

Answer: (a) 6 × 103


Question 34.
30 + 40 + 50 =
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) none of these

Answer

Answer: (c) 3
Hint:
30 + 40 + 50 = 1 + 1 + 1 = 3


Question 35.
Which of the following is true?
(a) 20 = (100)0
(b) 102 × 108 = 1016
(c) 22 × 33 = 65
(d) 23 > 32

Answer

Answer: (a) 20 = (100)0
Hint:
20 = (100)0 = 1


Question 36.
(22 × 2)2 =
(a) 23
(b) 24
(c) 25
(d) 26

Answer

Answer: (d) 26
Hint:
(22 × 2)2 = (22+1)2 = (23)2 = 23×2 = 26


Question 37.
\(\frac { { 3 }^{ 8 } }{ { 3 }^{ 5 }\times { 3 }^{ 3 } } =\)
(a) 1
(b) 3
(c) 5
(d) 8

Answer

Answer: (a) 1
Hint:
\(\frac{3^8}{3^5×3^3}\) = \(\frac{3^8}{3^{5+3}}\) = \(\frac{3^8}{3^8}\) = 1


Question 38.
(\(\frac { { a }^{ 4 } }{ { a }^{ 2 } } \times { a }^{ 3 }=\))
(a) a4
(b) a5
(c) a6
(d) a8

Answer

Answer: (b) a5
Hint:
(\(\frac{a^4}{a^2}\)) × a3 = a4-2 × a3 = a2 × a3
= a2+3 = a5


Question 39.
82 ÷ 24 =
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (d) 4
Hint:
82 + 24 = \(\frac{(2×2×2)^2}{2^4}\) = \(\frac{(2^3)^2}{2^4}\)
= \(\frac{2^{3×2}}{2^4}\) = \(\frac{2^6}{2^4}\) = 26-4 = 22 = 4


Question 40.
(-2a)3 =
(a) 2a3
(b) 4a3
(c) 8a3
(d) -8a3

Answer

Answer: (d) -8a3
Hint:
(-2a)3 = (-2a) × (-2a) × (-2a) = -8a3


Question 41.
am ÷ bm =
(a) am bm
(b) (\(\frac { a }{ b } \))m
(c) \(\frac { a }{ b } \)
(d) 1

Answer

Answer: (b) (\(\frac { a }{ b } \))m


Question 42.
(-1)even number =
(a) -1
(b) 1
(c) 0
(d) none of these

Answer

Answer: (b) 1


Question 43.
(-1)odd number =
(a) -1
(b) 1
(c) 0
(d) none of these

Answer

Answer: (a) -1


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support