Thursday, 25 February 2021

CBSE Class 7 Maths - MCQ and Online Tests - Unit 12 - Algebraic Expressions

CBSE Class 7 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 12 – Algebraic Expressions


 

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly

CBSE Class 7 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 12 – Algebraic Expressions

Question 1.
What is the coefficient of x in the expression ax3 + bx2 + d?
(a) a
(b) b
(c) d
(d) 0

Answer

Answer: (d) 0


Question 2.
What is the coefficient of x2 in the expression ax + b?
(a) a
(b) b
(c) a + b
(d) 0

Answer

Answer: (d) 0


Question 3.
What is the coefficient of x in the expression 2x + xy2?
(a) 2 + y2
(b) 2
(c) y2
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 2 + y2


Question 4.
What is the coefficient of y2 in the expression 4 – xy2?
(a) 4
(b) x
(c) -x
(d) None of these

Answer

Answer: (c) -x


Question 5.
How many terms are there in the expression 1.2ab – 2.4b + 3.6a?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (c) 3


Question 6.
How many terms are there in the expression – 2p3 – 3p2 + 4p + 7?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (d) 4


Question 7.
What is the coefficient of x in the expression 4x + 3y?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (d) 4


Question 8.
What is the coefficient of x in the expression 2 – x + y?
(a) 2
(b) 1
(c) -1
(d) None of these

Answer

Answer: (c) -1


Question 9.
What is the coefficient of x in the expression 1 + x + xz?
(a) z
(b) 1 + z
(c) 1
(d) 1 + x

Answer

Answer: (b) 1 + z


Question 10.
How many terms are there in the expression 2x2y?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (a) 1


Question 11.
How many terms are there in the expression 2y + 5?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (b) 2


Question 12.
What is the coefficient of y2 in the expression 3y2 + 4x?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (c) 3


Question 13.
What is the coefficient of y2 in the expression 2x2y – 10xy2 + 5y2?
(a) 5 – 10x
(b) 5
(c) -10 x
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 5 – 10x


Question 14.
What should be added to x2 + y2 to get x2 + y2 + 2 xy?
(a) xy
(b) 2xy
(c) 4xy
(d) -2xy

Answer

Answer: (b) 2xy
Hint:
x2 + y2 + 2xy – (x2 + y2) = 2xy


Question 15.
What should be subtracted from x2 + y2 – 2xy to get x2 + y2?
(a) 2xy
(b) -2xy
(c) xy
(d) – xy

Answer

Answer: (b) -2xy
Hint:
x2 +y2 – 2xy – (x2 + y2) = -2xy


Question 16.
Which of the following pairs of terms is a pair of like terms?
(a) 1, 10
(b) y, -xy
(c) z2, Z
(d) Z2, 8

Answer

Answer: (a) 1, 10


Question 17.
Which of the following pairs of terms is a pair of like terms?
(a) 7xy, 14yx
(b) m2p, mp2
(c) 6xz, 12 x2 z2
(d) -13x, -13y

Answer

Answer: (a) 7xy, 14yx


Question 18.
Which of the following pairs of terms is a pair of like terms?
(a) 3x, 2xy
(b) -xy2, – 2xy2
(c) -6x2, 20x2y
(d) 8x2, 7y

Answer

Answer: (b) -xy2, – 2xy2


Question 19.
Which of the following pairs of terms is a pair of like terms?
(a) 7p, 8q
(b) 10pq, -7qp
(c) 12q2 p2, -5p2
(d) 2405p, 78qp

Answer

Answer: (b) 10pq, -7qp


Question 20.
Which of the following pairs of terms is a pair of unlike terms?
(a) -p2q2, 12q2p2
(b) 41, 100
(c) qp2, 13p2q
(d) -4yx2, -4xy2

Answer

Answer: (d) -4yx2, -4xy2


Question 21.
Add 2 mn, -4 mn, 8 mn, -6 mn
(a) 0
(b) 2 mn
(c) 8 mn
(d) 10 mn

Answer

Answer: (a) 0
Hint:
2 + (-4) + 8 + (-6) = 0


Question 22.
Add a + b – 1, b – a + 1, 1 – 26
(a) 1
(b) -1
(c) 2
(d) -2

Answer

Answer: (a) 1
Hint:
Sum = (1 – 1)a + (1 + 1 – 2)b – 1 + 1 + 1 = 1


Question 23.
Add 4x2y, -3x2y, -7xy2, 7xy2
(a) x2y
(b) xy2
(c) xy
(d) -x2 y

Answer

Answer: (a) x2y
Hint:
(4 – 3)xy + (-7 +7)xy2 = x2y


Question 24.
Simplify : p + (p – q) + q + (q – p)
(a) p
(b) q
(c) p + q
(d) p – q

Answer

Answer: (c) p + q
Hint:
p + p – q + q + q – p = p + q


Question 25.
Simplify : z2 + 11z2 – 5z – 11z2 + 5z
(a) z2
(b) -z2
(c) 5z
(d) -5z

Answer

Answer: (b) -z2
Hint:
(-1 + 11 – 11)z2 + (5 – 5)z = -z2


Question 26.
Find the value of the expression – x + 2 for x = -2
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (d) 4
Hint:
-(-2) + 2 = 2 + 2 = 4


Question 27.
Find the value of the expression 3p + 7 for p = -2
(a) 1
(b) -1
(c) 2
(d) -2

Answer

Answer: (a) 1
Hint:
3(-2) + 7 = 1


Question 28.
Subtract – xy from xy
(a) xy
(b) 2xy
(c) 3xy
(d) 4xy

Answer

Answer: (b) 2xy
Hint:
xy – (-xy) = xy + xy = 2xy


Question 29.
Subtract y2 from – 5y2
(a) -6y2
(b) 6y2
(c) y2
(d) -5y2

Answer

Answer: (a) -6y2
Hint:
-5y2 – y2 = -6y2


Question 30.
Find the value of the expression x + 2 for x = -2
(a) 0
(b) 2
(c) -2
(d) 4

Answer

Answer: (a) 0
Hint:
-2 + 2 = 0


Question 31.
Find the value of the expression a3 + b3 + c3 – 3abc for a = 2, b = 3, c = 4
(a) 3
(b) 6
(c) 9
(d) 27

Answer

Answer: (d) 27
Hint:
(2)3 + (3)3 + (4)3 – 3(2)(3)(4)
= 8 + 27 + 64 – 72 = 27


Question 32.
If the value of the expression x2 – 5x + k for x = 0 is 5, then the value of k is
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5

Answer

Answer: (d) 5
Hint:
(0)2 – 5(0) + k = 5
? k = 5


Question 33.
Find the value of the expression 4x – 3 for x = 1
(a) 4
(b) -3
(c) 3
(d) 1

Answer

Answer: (d) 1
Hint:
4(1) – 3 = 1


Question 34.
Find the value of the expression 100 – 10 x 3 for x = 0
(a) 10
(b) -10
(c) 100
(d) -100

Answer

Answer: (c) 100
Hint:
100 – 10(0)3 = 100


Question 35.
Find the value of the expression 5n – 3 for n = -1
(a) 5
(b) -3
(c) -8
(d) 8

Answer

Answer: (c) -8
Hint:
5(-1) -3 = -8


Question 36.
Find the value of the expression x2 + 2x + 1 for x = – 1
(a) 0
(b) 1
(c) -1
(d) 2

Answer

Answer: (a) 0
Hint:
(-1)2 + 2(-1) + 1 = 0


Question 37.
Find the value of the expression a + b for a = 1, b = 2
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (c) 3
Hint:
1 + 2 = 3


Question 38.
Find the value of the expression a2 – 2ab + b2 for a = 1, b = 1
(a) 1
(b) 0
(c) -1
(d) 2

Answer

Answer: (b) 0
Hint:
(1)2 -2(1)(1) + (1)2 = 0


Question 39.
Find the value of the expression a2 – b2 for a = 2, b = 1
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (c) 3
Hint:
(2)2 – (1)2 = 3


Question 40.
Find the value of the expression a2 + b2 for a = 1, b = 0
(a) 1
(b) 0
(c) 2
(d) 4

Answer

Answer: (a) 1
Hint:
(1)2 + (0)2 = 1


Question 41.
Find the value of the expression a2 + ab + 1 for a = 0, b = 1
(a) 0
(b) 1
(c) -1
(d) 2

Answer

Answer: (b) 1
Hint:
(o)2 + (o)(1) + 1 = 1


Question 42.
Find the value of the expression 3x + 5 (x – 2) for x = 2
(a) 2
(b) 4
(c) 5
(d) 6

Answer

Answer: (d) 6
Hint:
3(2)+ 5(2 – 2) = 6


Question 43.
Find the value of the expression z3 – 2(z – 10) for z = 10
(a) 10
(b) 100
(c) 1000
(d) 10000

Answer

Answer: (c) 1000
Hint:
(10)3 – 2(10 – 10) = 1000


Question 44.
What is the coefficient of x in the expression y2x + y?
(a) y2
(b) y
(c) 1
(d) 0

Answer

Answer: (a) y2


Question 45.
What is the coefficient of x in the expression 2z – 3xz?
(a) 3
(b) z
(c) 3z
(d) -3z

Answer

Answer: (d) -3z


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support