Thursday, 25 February 2021

CBSE Class 7 Maths - MCQ and Online Tests - Unit 11 - Perimeter and Area

CBSE Class 7 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 11 – Perimeter and Area


 

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly

CBSE Class 7 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 11 – Perimeter and Area

Question 1.
The area of a square plot is 1600 m2. The side of the plot is
(a) 40 m
(b) 80 m
(c) 120 m
(d) 160 m

Answer

Answer: (a) 40 m
Hint:
Side = \(\sqrt{1600}\) = 40 m


Question 2.
The area of a square is 121 m2. Its side is
(a) 11 m
(b) 21 m
(c) 31 m
(d) 41 m

Answer

Answer: (a) 11 m
Hint:
Side = \(\sqrt{121}\) = 11 m


Question 3.
Area of a rectangle of length l and breadth b is
(a) l Ũ b
(b) l + b
(c) 2 Ũ (l + b)
(d) 6 Ũ (l + b)

Answer

Answer: (a) l Ũ b
Hint:
Formula


Question 4.
Area of a parallelogram =
(?) base Ũ height
(b) \(\frac { 1 }{ 2 } \) Ũ base Ũ height
(c) \(\frac { 1 }{ 3 } \) Ũ base Ũ height
(d) \(\frac { 1 }{ 4 } \) Ũ base Ũ height

Answer

Answer: (?) base Ũ height
Hint:
Formula


Question 5.
Area of a triangle =
(?) base Ũ height
(b) \(\frac { 1 }{ 2 } \) Ũ base Ũ height
(c) \(\frac { 1 }{ 3 } \) Ũ base Ũ height
(d) \(\frac { 1 }{ 4 } \) Ũ base Ũ height

Answer

Answer: (b) \(\frac { 1 }{ 2 } \) Ũ base Ũ height
Hint:
Formula


Question 6.
The circumference of a circle of radius r is
(a) pr
(b) 2pr
(c) pr2
(d) \(\frac { 1 }{ 4 } \) pr2

Answer

Answer: (b) 2pr
Hint:
Formula


Question 7.
The circumference of a circle of diameter d is
(a) pd
(b) 2pd
(c) \(\frac { 1 }{ 2 } \) pd
(d) pd2

Answer

Answer: (a) pd
Hint:
Formula


Question 8.
If r and d are the radius and diameter of a circle respectively, then
(a) d = 2 r
(b) d = r
(C) d = \(\frac { 1 }{ 2 } \) r
(d) d = r2

Answer

Answer: (a) d = 2 r
Hint:
Formula


Question 9.
The area of a circle of radius r is
(a) pr2
(b) 2pr2
(c) 2pr
(d) 4pr2

Answer

Answer: (a) pr2
Hint:
Formula


Question 10.
The area of a circle of diameter d is
(a) pd2
(b) 2pd2
(c) \(\frac { 1 }{ 4 } \) pd2
(d) 2pd

Answer

Answer: (c) \(\frac { 1 }{ 4 } \) pd2
Hint:
Formula


Question 11.
1 cm2 =
(a) 10 mm2
(b) 100 mm2
(c) 1000 mm2
(d) 10000 mm2

Answer

Answer: (b) 100 mm2
Hint:
Formula


Question 12.
Perimeter of a square =
(a) side Ũ side
(b) 3 Ũ side
(c) 4 Ũ side
(d) 2 Ũ side

Answer

Answer: (c) 4 Ũ side
Hint:
Formula


Question 13.
Perimeter of a rectangle of length Z and breadth 6 is
(a) l + b
(b) 2 Ũ (l + b)
(c) 3 Ũ (l + b)
(d) l Ũ b

Answer

Answer: (b) 2 Ũ (l + b)
Hint:
Formula


Question 14.
Area of a square =
(a) side Ũ side
(b) 2 Ũ side
(c) 3 Ũ side
(d) 4 Ũ side

Answer

Answer: (a) side Ũ side
Hint:
Formula


Question 15.
1 are =
(a) 10 m2
(b) 100 m2
(c) 1000 m2
(d) 10000 m2

Answer

Answer: (b) 100 m2
Hint:
Formula


Question 16.
The area of a square is 625 m2. Find its side
(a) 25 m
(b) 50 m
(c) 125 m
(d) 5 m

Answer

Answer: (a) 25 m
Hint:
Side = \(\sqrt{625}\) = 25 m


Question 17.
The area of a rectangular field is 250 m2. If the breadth of the field is 10 m, find its length.
(a) 25 m
(b) 50 m
(c) 100 m
(d) 125 m

Answer

Answer: (a) 25 m
Hint:
Length = \(\frac{250}{10}\) = 25 m


Question 18.
The perimeter of a rectangle is 30 m. Its length is 10 m. Its breadth is
(a) 5 m
(b) 10 m
(c) 15 m
(d) 3 m

Answer

Answer: (a) 5 m
Hint:
30 = 2 (Length + Breadth)
? 30 = 2 (10 + Breadth)
? Breadth = 5 m


Question 19.
If the area of a parallelogram is 16 cm2 and base is 8 cm, find the height.
(a) 1 cm
(b) 2 cm
(c) 3 cm
(d) 4 cm

Answer

Answer: (b) 2 cm
Hint:
Height = \(\frac{16}{8}\) = 2 cm


Question 20.
The area of a parallelogram is 20 cm2 and height is 2 cm. Find the corresponding base.
(a) 3 cm
(b) 4 cm
(c) 5 cm
(d) 2.4 cm

Answer

Answer: (d) 2.4 cm
Hint:
Base = \(\frac{20}{2}\) = 10 cm


Question 21.
The perimeter of a square is 48 cm. Its area is
(a) 144 cm2
(b) 12 cm2
(c) 48 cm2
(d) 100 cm2

Answer

Answer: (a) 144 cm2
Hint:
Side = \(\frac{48}{4}\) = 12 cm
? Area = 12 Ũ 12 = 144 cm2


Question 22.
The area of a rectangular room is 150 m2. If its breadth is 10 m, then find its length.
(a) 15 m
(b) 25 m
(c) 50 m
(d) 55 m

Answer

Answer: (a) 15 m
Hint:
Length = \(\frac{150}{10}\) = 15 m


Question 23.
A rectangular wire of length 40 cm and breadth 20 cm is bent in the shape of a square. The side of the square is
(a) 10 cm
(b) 20 cm
(c) 30 cm
(d) 40 cm

Answer

Answer: (c) 30 cm
Hint:
Side of square = \(\frac{2(40+20)}{4}\) = 30 cm


Question 24.
The area of a parallelogram of base 5 cm and height 3.2 cm is
(a) 8 cm2
(b) 12 cm2
(c) 16 cm2
(d) 20 cm2

Answer

Answer: (c) 16 cm2
Hint:
Area = 5 Ũ 3.2 = 16 cm2


Question 25.
The diameter of a circle is 14 cm. Find its circumference
(a) 44 cm
(b) 22 cm
(c) 11 cm
(d) 55 cm

Answer

Answer: (a) 44 cm
Hint:
Circumference = \(\frac{22}{7}\) Ũ 14 = 44 cm


Question 26.
The radius of a circle is 7 cm. Find its area
(a) 154 cm2
(b) 77 cm2
(c) 11 cm2
(d) 22 cm2

Answer

Answer: (a) 154 cm2
Hint:
Area = \(\frac{22}{7}\) Ũ 7 Ũ 7 = 154 cm2


Question 27.
Find the area of the following ; parallelogram:
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area with Answers 1
(a) 12 cm2
(b) 6 cm2
(c) 24 cm2
(d) 8 cm2

Answer

Answer: (a) 12 cm2
Hint:
Area = 6 Ũ 2 = 12 cm2


Question 28.
Find the area of the following parallelogram:
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area with Answers 2
(a) 6 cm2
(b) 12 cm2
(c) 16 cm2
(d) 9 cm2

Answer

Answer: (b) 12 cm2
Hint:
Area = 4 Ũ 3 = 12 cm2


Question 29.
The area of the parallelogram ABCD in which AB = 6.2 cm and the perpendicular from C on AB is 5 cm is
(a) 30 cm2
(b) 29 cm2
(c) 28 cm2
(d) 31 cm2

Answer

Answer: (d) 31 cm2
Hint:
Area = 6.2 Ũ 5 = 31 cm2


Question 30.
One of the sides and the corresponding height of a parallelogram are 3 cm and 1 cm respectively. The area of the parallelogram is
(a) 1 cm2
(b) 3 cm2
(c) 6cm2
(d) 12 cm2

Answer

Answer: (b) 3 cm2
Hint:
Area = 3 Ũ 1 = 3 cm2


Question 31.
The diameter of a circle is 7 cm. Find its area
(a) 154 cm2
(b) 38.5 cm2
(c) 22 cm2
(d) 11 cm2

Answer

Answer: (b) 38.5 cm2
Hint:
Area = \(\frac{22}{7}\) Ũ \(\frac{7}{2}\) Ũ \(\frac{7}{2}\) = 38.5 cm2


Question 32.
The perimeter of the following figure is
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area with Answers 7
(a) 27 cm
(b) 28 cm
(c) 36 cm
(d) 40 cm

Answer

Answer: (c) 36 cm
Hint:
Perimeter = 2 Ũ 7 + \(\frac{22}{7}\) Ũ 7
= 14 + 22 = 36 cm.


Question 33.
Find AD in the following figure :
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area with Answers 3
(a) 3 cm
(b) 4 cm
(c) 5 cm
(d) 2.4 cm

Answer

Answer: (d) 2.4 cm
Hint:
Area of ? ABC = \(\frac{3Ũ4}{2}\)
= \(\frac{5ŨAD}{2}\) ? AD = 2.4


Question 34.
Find the area of ? ABC :
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area with Answers 4
(a) 1 cm2
(b) 2 cm2
(c) 4 cm2
(d) \(\frac { 1 }{ 2 } \) cm2

Answer

Answer: (d) \(\frac { 1 }{ 2 } \) cm2
Hint:
Area = \(\frac{1Ũ1}{2}\) = \(\frac{1}{2}\) cm2


Question 35.
Find the area of ? ABC
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area with Answers 5
(a) 3 cm2
(b) 4 cm2
(c) 6 cm2
(d) 12 cm2

Answer

Answer: (c) 6 cm2
Hint:
Area = \(\frac{4Ũ3}{2}\) = 6 cm2


Question 36.
Find the area of ? ABC
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area with Answers 6
(a) 1 cm2
(b) 2 cm2
(c) 3 cm2
(d) 4 cm2

Answer

Answer: (c) 3 cm2
Hint:
Area = \(\frac{3Ũ2}{2}\) = 3 cm2


Question 37.
Which of the following is not the value of p ?
(a) \(\frac { 22 }{ 7 } \)
(b) \(\frac { 7 }{ 22 } \)
(c) \(\frac { 355 }{ 113 } \)
(d) 3.14

Answer

Answer: (b) \(\frac { 7 }{ 22 } \)


Question 38.
The radius of a circle is 7 cm. Its circumference is
(a) 22 cm
(b) 44 cm
(c) 11 cm
(d) 66cm

Answer

Answer: (b) 44 cm
Hint:
Circumference = 2 Ũ \(\frac{22}{7}\) Ũ 7 = 44 cm


Question 39.
1 m2 =
(a) 10 cm2
(b) 100 cm2
(c) 1000 cm2
(d) 10000 cm2

Answer

Answer: (d) 10000 cm2
Hint:
Formula


Question 40.
1 hectare =
(a) 10 m2
(b) 100 m2
(c) 1000 m2
(d) 10000 m2

Answer

Answer: (d) 10000 m2
Hint:
Formula


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support