Thursday, 25 February 2021

CBSE Class 7 Maths - MCQ and Online Tests - Unit 2 - Fractions and Decimals

CBSE Class 7 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 2 – Fractions and Decimals


 

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly

CBSE Class 7 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 2 – Fractions and Decimals

Question 1.
what is \(\frac { 1 }{ 2 } \) of \(\frac { 10 }{ 7 } \) ?
(a) \(\frac{5}{7}\)
(b) \(\frac{3}{7}\)
(c) \(\frac{6}{7}\)
(d) \(\frac{4}{7}\)

Answer

Answer: (a) \(\frac{5}{7}\)
Hint:
\(\frac{1}{2}\) of \(\frac{10}{7}\) = \(\frac{1}{2}\) в \(\frac{10}{7}\) = \(\frac{1в10}{2в7}\) = \(\frac{5}{7}\)


Question 2.
what is \(\frac { 1 }{ 4 } \) of 5 \(\frac { 1 }{ 3 } \) of ?
(a) \(\frac{1}{3}\)
(b) \(\frac{2}{3}\)
(c) \(\frac{4}{3}\)
(d) None of these

Answer

Answer: (c) \(\frac{4}{3}\)
Hint:
\(\frac{1}{4}\) of 5\(\frac{1}{3}\) = \(\frac{1}{4}\) of \(\frac{16}{3}\) = \(\frac{1}{4}\) в \(\frac{16}{3}\) = \(\frac{1в16}{4в3}\) = \(\frac{4}{3}\)


Question 3.
Which of the following is an improper fraction?
(a) \(\frac{1}{12}\)
(b) \(\frac{5}{9}\)
(c) \(\frac{4}{13}\)
(d) \(\frac{7}{2}\)

Answer

Answer: (d) \(\frac{7}{2}\)
Hint:
7 > 2


Question 4.
Which of the following is a mixed fraction?
(a) \(\frac{2}{17}\)
(b) \(\frac{3}{14}\)
(c) \(\frac{5}{27}\)
(d) 2\(\frac{13}{15}\)

Answer

Answer: (d) 2\(\frac{13}{15}\)
Hint:
2\(\frac{13}{15}\)


Question 5.
The improper fraction \(\frac { 33 }{ 4 } \) in the form of a mixed fraction is
(a) 8\(\frac{1}{4}\)
(b) 4\(\frac{1}{8}\)
(c) 3\(\frac{8}{4}\)
(d) 4\(\frac{7}{8}\)

Answer

Answer: (a) 8\(\frac{1}{4}\)
Hint:
\(\frac{33}{4}\) = \(\frac{32+1}{4}\) = \(\frac{32}{4}\) + \(\frac{1}{4}\) = 8 + \(\frac{1}{4}\) = 8\(\frac{1}{4}\)


Question 6.
Which of the following is not an equiva-lent fraction of \(\frac { 3 }{ 5 } \) ?
(a) \(\frac{6}{10}\)
(b) \(\frac{9}{15}\)
(c) \(\frac{12}{20}\)
(d) \(\frac{15}{24}\)

Answer

Answer: (d) \(\frac{15}{24}\)
Hint:
\(\frac{3}{5}\) = \(\frac{3в2}{5в2}\) = \(\frac{6}{10}\); \(\frac{3}{5}\) = \(\frac{3в3}{5в3}\) = \(\frac{9}{15}\)
\(\frac{3}{5}\) = \(\frac{3в4}{5в4}\) = \(\frac{12}{20}\); \(\frac{3}{5}\) = \(\frac{3в5}{5в5}\) = \(\frac{15}{25}\) = \(\frac{15}{25}\)


Question 7.
Which of the following is an equivalent fraction of \(\frac { 2 }{ 3 } \) ?
(a) \(\frac{4}{9}\)
(b) \(\frac{6}{13}\)
(c) \(\frac{8}{11}\)
(d) \(\frac{10}{15}\)

Answer

Answer: (d) \(\frac{10}{15}\)
Hint:
\(\frac{2}{3}\) = \(\frac{2в5}{3в5}\) = \(\frac{10}{15}\)


Question 8.
Which of the following fraction?
(a) \(\frac{7}{4}\)
(b) \(\frac{19}{4}\)
(c) \(\frac{14}{5}\)
(d) \(\frac{4}{11}\)

Answer

Answer: (d) \(\frac{4}{11}\)
Hint:
4 < 11


Question 9.
Which of the following fraction?
(a) \(\frac{17}{3}\)
(b) \(\frac{43}{12}\)
(c) \(\frac{15}{11}\)
(d) \(\frac{4}{5}\)

Answer

Answer: (d) \(\frac{4}{5}\)
Hint:
4 < 5


Question 10.
Which of the following is an improper fraction?
(a) \(\frac{2}{7}\)
(b) \(\frac{1}{2}\)
(c) \(\frac{2}{3}\)
(d) \(\frac{73}{10}\)

Answer

Answer: (d) \(\frac{73}{10}\)
Hint:
73 > 10


Question 11.
\(\frac { 1 }{ 2 } \) – \(\frac { 1 }{ 4 } \) is equal to
(a) \(\frac{1}{2}\)
(b) \(\frac{1}{8}\)
(c) \(\frac{1}{3}\)
(d) \(\frac{1}{4}\)

Answer

Answer: (d) \(\frac{1}{4}\)
Hint:
\(\frac{1}{2}\) – \(\frac{1}{4}\) = \(\frac{2}{4}\) – \(\frac{1}{4}\) = \(\frac{2-1}{4}\) + \(\frac{1}{4}\)


Question 12.
Apala ate \(\frac { 3 }{ 5 } \) of an orange. The remaining orange was eaten by Meenu. What part of the orange was eaten by Meenu?
(a) \(\frac{1}{5}\)
(b) \(\frac{2}{5}\)
(c) \(\frac{3}{5}\)
(d) None of these

Answer

Answer: (b) \(\frac{2}{5}\)
Hint:
1 – \(\frac{3}{5}\) = \(\frac{5}{3}\) – \(\frac{3}{5}\) = \(\frac{5-3}{5}\) = \(\frac{2}{5}\)


Question 13.
The side of an equilateral triangle is \(\frac { 1 }{ 2 } \) cm. The perimeter of the triangle is
(a) 1 cm
(b) 2 cm
(c) \(\frac{3}{2}\)
(d) None of these

Answer

Answer: (c) \(\frac{3}{2}\)
Hint:
Perimeter = \(\frac{1}{2}\) + \(\frac{1}{2}\) + \(\frac{1}{2}\) = \(\frac{1+1+1}{2}\)
= \(\frac{2}{2}\) cm.


Question 14.
The side of a square is \(\frac { 1 }{ 2 } \) cm. The perimeter of the square is
(a) 1 cm
(b) 2 cm
(c) 1\(\frac{1}{2}\)
(d) 2\(\frac{1}{2}\)

Answer

Answer: (b) 2 cm
Hint:
Perimeter = \(\frac{1}{2}\) + \(\frac{1}{2}\) + \(\frac{1}{2}\) + \(\frac{1}{2}\)
= \(\frac{1+1+1+1}{2}\) = \(\frac{4}{2}\) = 2 cm.


Question 15.
Manish worked for \(\frac { 1 }{ 2 } \) an hour. Yash worked for \(\frac { 1 }{ 4 } \) of an hour. For how much time did both work together?
(a) 1 hour
(b) \(\frac{3}{4}\)
(c) \(\frac{5}{4}\)
(d) \(\frac{3}{2}\)

Answer

Answer: (b) \(\frac{3}{4}\)
Hint:
\(\frac{1}{2}\) + \(\frac{1}{4}\) = \(\frac{2}{4}\) + \(\frac{1}{4}\)
= \(\frac{2+1}{2}\) = \(\frac{3}{4}\)


Question 16.
The length of a rectangular sheet of paper is \(\frac { 3 }{ 5 } \) cm and the breadth is \(\frac { 2 }{ 5 } \) cm. What is the perimeter of the paper?
(a) 1 cm
(b) 2 cm
(c) 3 cm
(d) 4 cm

Answer

Answer: (b) 2 cm
Hint:
Perimeter = 2(\(\frac{3}{5}\) + \(\frac{2}{5}\)) = 2(\(\frac{3+2}{5}\))
= 2(\(\frac{5}{5}\)) = 2(1) = 2 cm


Question 17.
Lipika reads 1 \(\frac { 1 }{ 2 } \) hours daily. Preeti reads \(\frac { 1 }{ 2 } \) hour daily. How much hours they read for in one day?
(a) 1 hour
(b) 2 hour
(c) 1\(\frac{1}{2}\)
(d) 2\(\frac{1}{2}\)

Answer

Answer: (b) 2 hour
Hint:
1\(\frac{1}{2}\) + \(\frac{1}{2}\) = \(\frac{3}{2}\) + \(\frac{1}{2}\)
= \(\frac{3+1}{2}\) = \(\frac{4}{2}\) = 2 hours


Question 18.
2 в \(\frac { 5 }{ 3 } \) is equal to
(a) \(\frac{7}{3}\)
(b) \(\frac{11}{3}\)
(c) \(\frac{13}{3}\)
(d) \(\frac{10}{3}\)

Answer

Answer: (d) \(\frac{10}{3}\)
Hint:
2 в \(\frac{5}{3}\) = \(\frac{2в5}{3}\) = \(\frac{10}{3}\)


Question 19.
\(\frac { 7 }{ 5 } \) в 4 is equal to
(a) \(\frac{21}{5}\)
(b) \(\frac{22}{5}\)
(c) \(\frac{28}{5}\)
(d) \(\frac{23}{5}\)

Answer

Answer: (c) \(\frac{28}{5}\)
Hint:
\(\frac{7}{5}\) в 4 = \(\frac{7в4}{5}\) = \(\frac{28}{5}\)


Question 20.
what is \(\frac { 1 }{ 2 } \) of 8 ?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (d) 4
Hint:
\(\frac{1}{2}\) of 8 = \(\frac{1}{2}\) в 8 = \(\frac{1в8}{2}\) = \(\frac{8}{2}\) = 4


Question 21.
what is \(\frac { 1 }{ 3 } \) of 9 ?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 9

Answer

Answer: (c) 3
Hint:
\(\frac{1}{3}\) of 9 = \(\frac{1}{3}\) в 9 = \(\frac{1в9}{3}\) = \(\frac{9}{3}\) = 3


Question 22.
what is \(\frac { 3 }{ 5 } \) of 25 ?
(a) 5
(b) 10
(c) 15
(d) 20

Answer

Answer: (c) 15
Hint:
\(\frac{3}{5}\) of 25 = \(\frac{3}{5}\) в 25 = \(\frac{3в25}{5}\) = \(\frac{75}{5}\) = 15


Question 23.
what is \(\frac { 3 }{ 4 } \) of 24 ?
(a) 12
(b) 18
(c) 16
(d) 20

Answer

Answer: (b) 18
Hint:
\(\frac{3}{4}\) of 24 = \(\frac{3}{4}\) в 24 = \(\frac{3в24}{4}\) = \(\frac{72}{4}\) = 18


Question 24.
There are 40 students in a class. \(\frac { 1 }{ 2 } \) of the total number of students are Hindus. The number of Hindus is
(a) 10
(b) 20
(c) 30
(d) 40

Answer

Answer: (b) 20
Hint:
Number of Hindus = \(\frac{1}{2}\) of 40 = \(\frac{1}{2}\) в 40
= \(\frac{1в40}{2}\) = \(\frac{40}{2}\) = 20


Question 25.
By what fraction should be multiply \(\frac { 4 }{ 5 } \) to get \(\frac { 16 }{ 35 } \) ?
(a) \(\frac{4}{7}\)
(b) \(\frac{7}{4}\)
(c) \(\frac{4}{5}\)
(d) \(\frac{16}{35}\)

Answer

Answer: (a) \(\frac{4}{7}\)
Hint:
Required fraction = \(\frac{16}{35}\) В \(\frac{4}{5}\) = \(\frac{16}{35}\) в \(\frac{5}{4}\)
= \(\frac{16в5}{35в4}\) = \(\frac{4}{7}\)


Question 26.
5 В \(\frac { 5 }{ 2 } \) is equal to
(a) 1
(b) 2
(c) 5
(d) 3

Answer

Answer: (b) 2
Hint:
5 В \(\frac{5}{2}\) = 5 в \(\frac{2}{5}\) = \(\frac{5в2}{5}\) = 2


Question 27.
\(\frac { 1 }{ 3 } \) В \(\frac { 5 }{ 3 } \) is equal to
(a) \(\frac{1}{3}\)
(b) \(\frac{5}{3}\)
(c) \(\frac{1}{5}\)
(d) None of these

Answer

Answer: (c) \(\frac{1}{5}\)
Hint:
\(\frac{1}{3}\) В \(\frac{5}{3}\) = \(\frac{1}{3}\) в \(\frac{3}{5}\) = \(\frac{1в3}{3в5}\) = \(\frac{1}{5}\)


Question 28.
\(\frac { 1 }{ 2 } \) В 4 is equal to
(a) \(\frac{1}{8}\)
(b) \(\frac{1}{4}\)
(c) \(\frac{1}{2}\)
(d) \(\frac{1}{6}\)

Answer

Answer: (a) \(\frac{1}{8}\)
Hint:
\(\frac{1}{2}\) В 4 = \(\frac{1}{2}\) в \(\frac{1}{4}\) = \(\frac{1в1}{2в4}\) = \(\frac{1}{8}\)


Question 29.
3 \(\frac { 1 }{ 3 } \) В 10 is equal to
(a) \(\frac{1}{2}\)
(b) \(\frac{1}{3}\)
(c) \(\frac{1}{4}\)
(d) \(\frac{1}{5}\)

Answer

Answer: (b) \(\frac{1}{3}\)
Hint:
3\(\frac{1}{3}\) В 10 = \(\frac{10}{3}\) В 10 = \(\frac{10}{3}\) в \(\frac{1}{10}\) = \(\frac{10в1}{3в10}\) = \(\frac{1}{3}\)


Question 30.
A water bottle contains 2 litres of water. Meenu drank \(\frac { 1 }{ 8 } \) of water. How much water did Meenu drink?
(a) \(\frac{1}{2}\) litre
(b) \(\frac{1}{8}\) litre
(c) \(\frac{1}{4}\) litre
(d) None of these

Answer

Answer: (c) \(\frac{1}{4}\) litre
Hint:
Meenu drank water = \(\frac{1}{8}\) of 2 = \(\frac{1}{8}\) в 2
= \(\frac{1в2}{8}\) = \(\frac{2}{8}\) = \(\frac{1}{4}\) litre


Question 31.
A car runs 20 km using 1 litre of petrol. How much distance will it cover in 1 \(\frac { 1 }{ 4 } \) litre of petrol ?
(a) 25 km
(b) 30 km
(c) 36 km
(d) 40 km

Answer

Answer: (a) 25 km
Hint:
Required distance = 20 в 1\(\frac{1}{4}\) = 20 в \(\frac{5}{4}\)
= \(\frac{20в5}{4}\) = \(\frac{100}{4}\) = 25 km


Question 32.
14 В \(\frac { 7 }{ 2 } \) is equal to
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (d) 4
Hint:
14 В \(\frac{7}{2}\) = 14 в \(\frac{2}{7}\) = \(\frac{14в2}{7}\) = 4


Question 33.
0.6 В 3 is equal to
(a) 10.6 km
(b) 20.6 km
(c) 30.6 km
(d) 10 km

Answer

Answer: (d) 10km
Hint:
6 В 3 = 2 ? 0.6 В 3 = 0.2


Question 34.
2.5 В 100 is equal to
(a) 0.025
(b) 0.25
(c) 25
(d) 250

Answer

Answer: (a) 0.025
Hint:
2.5 В 100 = \(\frac{25}{10}\) в \(\frac{1}{100}\) = \(\frac{25}{1000}\) = 0.025


Question 35.
1.44 В 1.2 is equal to
(a) 1.2
(b) 12
(c) 0.12
(d) 120

Answer

Answer: (a) 1.2
Hint:
1.44 В 1.2 = \(\frac{144}{100}\) В \(\frac{12}{10}\) = \(\frac{144}{100}\) в \(\frac{10}{12}\) = \(\frac{12}{10}\) = 1.2
or
\(\frac{1.44}{1.2}\) в \(\frac{144}{120}\) = \(\frac{12}{10}\) = 1.2


Question 36.
5 paise is equal to
(a) Rs 0.5
(b) Rs 0.05
(c) Rs 0.005
(d) Rs 0.0005

Answer

Answer: (b) Rs 0.05
Hint:
5 paise = Rs \(\frac{5}{100}\) = Rs 0.05


Question 37.
5 cm is equal to
(a) 0.005 km
(b) 0.00005 km
(c) 0.000005 km
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 0.00005 km
Hint:
5 cm = \(\frac{5}{100}\) m = 0.05 m = \(\frac{0.05}{100}\) km = 0.00005 km


Question 38.
1.25 в 5 is equal to
(a) 62.5
(b) 6.25
(c) 31.25
(d) 0.625

Answer

Answer: (b) 6.25
Hint:
125 в 5 = 625 ? 1.25 в 5 = 6.25.


Question 39.
0.01 в 1000 is equal to
(a) 1
(b) 0.1
(c) 0.01
(d) 10

Answer

Answer: (d) 10
Hint:
1 в 1000 = 1000
0.01 в 1000 = 10.


Question 40.
150 g is equal to
(a) 0.15 kg
(b) 0.015 kg
(c) 0.0015 kg
(d) 0.00015 kg

Answer

Answer: (a) 0.15 kg
Hint:
1 kg = 1000 gm; 150 g = \(\frac{150 gm}{100}\) kg = 0.15 kg


Question 41.
The place value of 2 in 2.38 is
(a) 1
(b) 2
(c) 20
(d) 0.2

Answer

Answer: (b) 2
Hint:
2 is the unit▓s digit in integral part.
? Place value = 2 в 1 = 2.


Question 42.
The place value of 2 in 5.32 is
(a) 2
(b) 0.2
(c) 0.02
(d) 0.002.

Answer

Answer: (c) 0.02
Hint:
2 is the hundredth▓s digit in the decimal part.
? Place value = 2 в \(\frac{1}{100}\) = 0.02.


Question 43.
How much less is 10 km than 30.6 km?
(a) 10.6 km
(b) 20.6 km
(c) 30.6 km
(d) 10 km

Answer

Answer: (b) 20.6 km
Hint:
30.6 – 10.0 = 20.6


Question 44.
Find: 2.5 в 4
(a) 10
(b) 5
(c) 8
(d) 12

Answer

Answer: (a) 10
Hint:
25 в 4 = 100 ? 2.5 в 4 = 10.


Question 45.
Find: 1.2 в 1.2
(a) 144
(b) 14.4
(c) 1.44
(d) none of these

Answer

Answer: (c) 1.44
Hint:
12 в 12 = 144 ? 1.2 в 1.2 = 1.44.


Question 46.
1.2 в 10 is equal to
(a) 12
(b) 120
(c) 0.12
(d) none of these

Answer

Answer: (a) 12
Hint:
12 в 10 = 120 ?1.2 в 10 = 12.


Question 47.
0.6 в 100 is equal to
(a) 6
(b) 60
(c) 600
(d) 0.06

Answer

Answer: (b) 60
Hint:
6 в 100 = 600 ? 0.6 в 100 = 60.


Question 48.
1 – \(\frac { 1 }{ 5 } \) is equal to
(a) \(\frac{2}{5}\)
(b) \(\frac{3}{5}\)
(c) \(\frac{4}{5}\)
(d) \(\frac{1}{5}\)

Answer

Answer: (c) \(\frac{4}{5}\)
Hint:
1 – \(\frac{1}{5}\) = \(\frac{5}{5}\) – \(\frac{1}{5}\) = \(\frac{5-1}{5}\) = \(\frac{4}{5}\)


Question 49.
2 + \(\frac { 1 }{ 4 } \) is equal to
(a) \(\frac{7}{4}\)
(b) \(\frac{9}{4}\)
(c) \(\frac{5}{4}\)
(d) \(\frac{11}{4}\)

Answer

Answer: (b) \(\frac{9}{4}\)
Hint:
2 + \(\frac{1}{4}\) = \(\frac{2}{1}\) + \(\frac{1}{4}\) = \(\frac{2в4}{1в4}\) + \(\frac{1}{4}\)
= \(\frac{8}{4}\) + \(\frac{1}{4}\) = \(\frac{8+1}{4}\) + \(\frac{9}{4}\)


Question 50.
\(\frac { 1 }{ 2 } \) + \(\frac { 1 }{ 3 } \) is equal to
(a) \(\frac{1}{6}\)
(b) \(\frac{5}{6}\)
(c) \(\frac{7}{6}\)
(d) \(\frac{11}{6}\)

Answer

Answer: (b) \(\frac{5}{6}\)
Hint:
\(\frac{1}{2}\) + \(\frac{1}{3}\) = \(\frac{3}{6}\) + \(\frac{2}{6}\) = \(\frac{3+2}{6}\) + \(\frac{5}{6}\)


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support