Thursday, 25 February 2021

CBSE Class 7 Maths - MCQ and Online Tests - Unit 1 - Integers

CBSE Class 7 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 1 – Integers


 

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly

CBSE Class 7 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 1 – Integers

Question 1.
(-30) × 20 is equal to
(a) 600
(b) -600
(c) 50
(d) 10.

Answer

Answer: (b) – 600


Question 2.
10 × (-20) is equal to
(a) 200
(b) -200
(c) 30
(s) 20

Answer

Answer: (b) -200


Question 3.
Which of the following statements is wrong?
(?) When a positive integer and a negative integer are added, we always get a negative integer
(b) Additive inverse of 8 is (-8)
(c) Additive inverse of (-8) is 8
(d) For subtraction, we add the additive inverse of the integer that is being subtracted, to the other integer.

Answer

Answer: (?) When a positive integer and a negative integer are added, we always get a negative integer


Question 4.
Which of the following is true?
(?) (- 8) + (- 4) > (- 8) – (- 4)
(b) (- 8) + (- 4) < (- 8) – (- 4)
(c) (-8) + (- 4) = (- 8) – (- 4)
(d) none of these.

Answer

Answer: (b) (- 8) + (- 4) < (- 8) – (- 4)
Hint:
(-8) + (-4) = -12
(-8) – (-4) = -4


Question 5.
On a number line, when we subtract a positive integer, we
(a) move to the right
(b) move to the left
(c) do not move at all
(d) none of these.

Answer

Answer: (b) move to the left


Question 6.
On a number line, when we subtract a negative integer, we
(a) move to the right
(b) move to the left
(c) do not move at all
(d) none of these.

Answer

Answer: (a) move to the right


Question 7.
When two positive integers are added, we get
(a) a positive integer
(b) a negative integer
(c) sometimes a positive integer, sometimes a negative integer
(d) none of these.

Answer

Answer: (a) a positive integer


Question 8.
When two negative integers are added, we get
(a) a positive integer
(b) a negative integer
(c) sometimes a positive integer, sometimes a negative integer
(d) none of these.

Answer

Answer: (b) a negative integer


Question 9.
On a number line, when we add a positive integer, we
(a) move to the right
(b) move to the left
(c) do not move at all
(d) none of these.

Answer

Answer: (a) move to the right


Question 10.
On a number line, when we add a negative integer, we
(a) move to the right
(b) move to the left
(c) do not move at all
(d) none of these.

Answer

Answer: (b) move to the left


Question 11.
(-1) × (-1) × (-1) × …….. 5 times is equal to
(a) 1
(b) -1
(c) 1 or -1
(d) none of these.

Answer

Answer: (b) -1


Question 12.
(-1) × (-1) × (-1) × …… 2 m times, where m is a natural number, is equal to
(a) 1
(b) -1
(c) 1 or -1
(d) none of these.

Answer

Answer: (a) 1


Question 13.
(-1) × (-1) × (-1) × (2m + 1) times,
where m is a natural number, is equal to
(a) 1
(b) -1
(c) 1 or -1
(d) none of these.

Answer

Answer: (b) -1


Question 14.
(-20) × (-5) is equal to
(a) 100
(b) – 100
(c) 20
(d) 5.

Answer

Answer: (a) 100


Question 15.
3 × 0 is equal to
(a) 0
(b) 3
(c) 1
(d) -3

Answer

Answer: (a) 0


Question 16.
0 × (-5) is equal to
(a) 0
(b) 5
(c) -5
(d) 1.

Answer

Answer: (a) 0


Question 17.
10 ÷ (-5) is equal to
(a) 1
(b) 2
(c) -2
(d) 5.

Answer

Answer: (c) -2


Question 18.
(-6) ÷ (-3) is equal to
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 6.

Answer

Answer: (b) 2


Question 19.
(-2) × 1 is equal to
(a) 2
(b) -2
(c) 1
(d) – 1.

Answer

Answer: (b) -2


Question 20.
1 × 6 is equal to
(a) 6
(b) -6
(c) 1
(d) -1.

Answer

Answer: (a) 6


Question 21.
4 × (-1) is equal to
(a) 4
(b) -4
(c) 1
(d) – 1.

Answer

Answer: (b) -4


Question 22.
(-10) × 0 × (-15) is equal to
(a) 0
(b) 10
(c) 15
(d) 150.

Answer

Answer: (a) 0


Question 23.
The integer whose product with (-1) is 0, is
(a) 1
(b) -1
(c) 0
(d) none of these

Answer

Answer: (c) 0


Question 24.
The integer whose product with (-1) is 1, is
(a) -1
(b) 1
(c) 0
(d) none of these.

Answer

Answer: (a) -1


Question 25.
The multiplicative identity for integers is
(a) 1
(b) -1
(c) 0
(d) none of these.

Answer

Answer: (a) 1


Question 26.
a × (b + c) = a × b + a × c is called
(a) commutative property
(b) associative property
(c) distributive property
(d) closure property.

Answer

Answer: (c) distributive property


Question 27.
(-5) ÷ 1 is equal to
(a) 5
(b) -5
(c) 1
(d) -1.

Answer

Answer: (b) -5


Question 28.
(-9) ÷ (-1) is equal to
(a) 1
(b) 9
(c) -1
(d) -9.

Answer

Answer: (b) 9


Question 29.
If 16 ÷ x = 16, then x is equal to
(a) 1
(b) 2
(c) 4
(d) 16.

Answer

Answer: (a) 1


Question 30.
If (-50) ÷ x = 1, then x is equal to
(a) 1
(b) 50
(c) -50
(d) 10.

Answer

Answer: (c) -50


Question 31.
If x ÷ 1 = 8, then x is equal to
(a) 8
(b) 1
(c) -8
(d) -1.

Answer

Answer: (a) 8


Question 32.
The additive identity for integers is
(a) 1
(b) -1
(c) 0
(d) none of these.

Answer

Answer: (c) 0


Question 33.
The product of two negative integers is
(a) a positive integer
(b) a negative integer
(c) either a positive integer or a negative integer
(d) none of these.

Answer

Answer: (a) a positive integer


Question 34.
The product of three negative integers is
(a) a positive integer
(b) a negative integer
(c) either a positive integer or a negative integer
(d) none of these.

Answer

Answer: (b) a negative integer


Question 35.
(-1) × (-1) × (-1) × ……… 10 times is equal to
(a) 1
(b) -1
(c) 1 or -1
(d) none of these.

Answer

Answer: (a) 1


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support