Thursday, 25 February 2021

CBSE Class 7 English - MCQ and Online Tests - Prose - Unit 8 - Fire: Friend and Foe

CBSE Class 7 English – MCQ and Online Tests – Prose – Unit 8 – Fire: Friend and Foe

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


 

CBSE Class 7 English – MCQ and Online Tests – Prose – Unit 8 – Fire: Friend and Foe

Question 1.
Early man might have experienced fire by
(a) Watching lighting and volcanoes
(b) watching fire files
(c) keeping it under wraps
(d) none of these

Answer

Answer: (a) Watching lighting and volcanoes


Question 2.
The fuels available in natural form are:
(a) cooking gas
(b) electricity
(c) petrol
(d) coal

Answer

(d) coal


Question 3.
When carbon and hydrogen are combined with oxygen, they:
(a) can cause fire
(b) can cease fire
(c) explode
(d) none of the above

Answer

(a) can cause fire


Question 4.
When the energy is released in the form of heat and light, it is:
(a) fire
(b) a chemical reaction
(c) light energy
(d) both (a) and (b)

Answer

(d) both (a) and (b)


Question 5.
The temperature at which every fuel bums is called:
(a) the flush point
(b) the flash point
(c) the fire point
(d) all the above

Answer

(b) the flash point


Question 6.
Fire can be:
(a) a good servant
(b) created
(c) a bad master
(d) both (a) and (c)

Answer

(d) both (a) and (c)


Question 7.
Fire brigade is:
(a) an old concept
(b) a band of fire-fighters
(c) a human chain
(d) both (a) and (b)

Answer

(b) a band of fire-fighters


Question 8.
Man’s first experience of fire could be:
(a) lightning
(b) rubbing stones
(c) volcanoes
(d) both (b) and (c)

Answer

(d) both (b) and (c)


Question 9.
Lowering the temperature below the flash point:
(a) causes fire
(b) extinguishes the fire
(c) lowers the density
(d) none of the above

Answer

(b) extinguishes the fire


Question 10.
Fire is our
(a) friend
(b) foe
(c) neither friend nor foe
(d) both a friend and foe

Answer

(d) both a friend and foe


Question 11.
Fire is a bad master if it is
(a) made by coal
(b) made by electricity
(c) under
(d) uncontrolled

Answer

(d) uncontrolled


Question 12.
Fire is considered to be ___ of mankind.
(a) greatest discovery
(b) threat
(c) dangerous enemy
(d) friend

Answer

Answer: (a) greatest discovery


Question 13.
People suffering from the effects of smoke should be given before sending them to hospital
(a) injection
(b) first aid
(c) biscuit milk
(d) energy drink

Answer

Answer: (b) first aid


Question 14.
There things required to make fire are
(a) fuel
(b) heat
(c) oxygen
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 15.
The ‘flash point’ of fuel is
(a) torch light
(b) temperature to bum
(c) memory
(d) lighting match

Answer

Answer: (c) memory


Question 16.
If the fire has no fuel to feed on, preventing oxygen supply and removing the heat can lead to
(a) put out fire
(b) break out epidermic
(c) start a fire
(d) cook our food

Answer

Answer: (a) put out fire


Question 17.
Bands of fire fighter are known for being the
(a) Trained people to putout fire
(b) skilled people to put out fire
(c) trained people in first aid
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 18.
Water should not be used on fire caused by
(a) fuel
(b) dry leaves
(c) oil
(d) electrical appliances

Answer

Answer: (d) electrical appliances


Question 19.
New laws of building construction are to ensure observance of ___.
(a) fire prevention norms
(b) lesson the burden of fire fighter
(c) save trees
(d) providing escape route

Answer

Answer: (a) fire prevention norms


Question 20.
___ is released in the form of heat and light.
(a) carbon
(b) hydrogen
(c) light
(d) energy

Answer

Answer: (d) energy


(1)

When the oxygen in the air combines with carbon and hydrogen in a fuel, a chemical reaction takes place.

Question 1.
During the chemical reaction, there is a release of:
(a) three gases
(b) energy
(c) fire
(d) smoke

Answer

(b) energy


Question 2.
A chemical reaction takes place when
(a) carbon dioxide combines with
(b) oxygen combines with carbon hydrogen
(c) oxygen combines with hydrogen
(d) oxygen combines with carbon and hydrogen

Answer

(d) oxygen combines with carbon and hydrogen


Question 3.
The above concept was not clear to:
(a) the students
(b) the early man
(c) the modem man
(d) the scientists

Answer

(b) the early man


(2)

Some fires cannot be put out with water. If water is sprayed onto an oil fire. the oil will float to the top of the water and continue to burn.

Question 1.
In the above context, fire can be put out
(a) with water
(b) by the human chain
(c) by carbon dioxide extinguisher
(d) carbohydrate dioxide extinguisher

Answer

(c) by carbon dioxide extinguisher


Question 2.
Water is the only solution to extinguish fire
(a) true
(b) false
(c) partially correct
(d) none of the above

Answer

(b) false


Question 3.
The oil floats onto the top of the water
(a) as water is heavier than the oil
(b) as oil is lighter than the water
(c) as water is sprayed onto an oil
(d) all the above fire

Answer

(c) as water is sprayed onto an oil


(3)

Fire is still worshiped in many parts of the world. Fire is indeed a friend, but, as we know it can be a dangerous enemy once-it gets out of control.

Question 1.
Fire is a good servant but
(a) a worst master
(b) an evil master
(c) a fiery master
(d) a bad master

Answer

(d) a bad master


Question 2.
Fire is a good servant means
(a) it behaves in a controlled
(b) it helps man in his daily chores manner
(c) it is not an expensive means
(d) it helps to cook food

Answer

(b) it helps man in his daily chores manner


Question 3.
An uncontrollable fire has taught the modem man
(a) to equip himself
(b) to rely on fire brigade
(c) to use special equipment
(d) all the above

Answer

(d) all the above


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support