Sunday, 21 February 2021

CBSE Class 11 Physics - MCQ and Online Tests - Unit 13 - Kinetic Theory

CBSE Class 11 Physics – MCQ and Online Tests – Unit 13 – Kinetic Theory

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 11 Physics – MCQ and Online Tests – Unit 13 – Kinetic Theory

Question 1.
One mole of an ideal gas requires 207 J heat to raise the temperature by 10 K, when heated at constant pressure. If the same gas is heated at constant volume to raise the temperature by 10K, then heat required is
(a) 96.6 J
(b) 124 J
(c) 198.8 J
(d) 215.4 J

Answer

Answer: (b) 124 J


Question 2.
If 2 kcal, of heat is supplied to a system cause to change the internal energy of a gas is 5030 J, and external work done is 3350 J, then what is mechanical equivalent of heat?
(a) 41.90 J/kcal
(b) 4190 J/cal
(c) 4.19 J/kcal
(d) 4.19 J/cal

Answer

Answer: (d) 4.19 J/cal


Question 3.
A room temperature the r.m.s. velocity of the molecules of a certain diatomic gas is found to be 1930 m/sec. the gas is
(a) H²
(b) F²
(c) O²
(d) Cl²

Answer

Answer: (a) H²


Question 4.
The temperature at which the r.m.s. velocity of H² becomes escape velocity from the earth is,
(a) 10059°C
(b) 10059 K
(c) 10332°C
(d) 10332 K

Answer

Answer: (b) 10059 K


Question 5.
Moon has no atmosphere because
(a) It is far away form the surface of the earth
(b) Its surface temperature is 10°C
(c) The r.m.s. velocity of all the gas molecules is more then the escape velocity of the moons surface
(d) The escape velocity of the moons surface is more than the r.m.s velocity of all molecules

Answer

Answer: (c) The r.m.s. velocity of all the gas molecules is more then the escape velocity of the moons surface


Question 6.
At a certain temperature, hydrogen molecules have r.m.s. velocity of 3 km/s. what is the r.m.s velocity of the oxygen molecules at the same temperature?
(a) 0.25 km/s
(b) 0.5 km/s
(c) 0.75 km/s
(d) 6 km/s

Answer

Answer: (c) 0.75 km/s


Question 7.
Latent heat of ice is
(a) Less than external latent heat of fusion
(b) Equal to external latent heat of fusion
(c) More then external latent heat of fusion
(d) Twice the external latent heat of fusion

Answer

Answer: (c) More then external latent heat of fusion


Question 8.
Energy supplied to convert unit mass of substance from solid to liquid state at its melting point is called
(a) Latent heat of fusion
(b) Evaporation
(c) Solidification
(d) Latent heat of fission

Answer

Answer: (a) Latent heat of fusion


Question 9.
Which of the following is the unit of specific
(a) J kg/°c
(b) J/kg°c
(c) kg°c/J
(d) J kg/°c²

Answer

Answer: (b) J/kg°c


Question 10.
An ideal gas is that which can
(a) Be solidified
(b) Liquefied
(c) Not be liquefied
(d) Not be solidified

Answer

Answer: (c) Not be liquefied


Question 11.
According to kinetic theory of gases, at absolute zero of temperature
(a) Water freezes
(b) Liquid helium freezes
(c) Molecular motion stops
(d) Liquid hydrogen freezes

Answer

Answer: (c) Molecular motion stops


Question 12.
The average kinetic energy of the molecules of a gas at 27°C is 9 10-20 J. what is its average K.E. at 227°C?
(a) 5 10-20 J
(b) 10 10-20 J
(c) 15 10-20 J
(d) 20 10-20 J

Answer

Answer: (c) 15 10-20 J


Question 13.
Real gases show mark able deviation from that of ideal gas behavior at
(a) High temperature and low pressure
(b) Low temperature and high pressure
(c) High temperature and high pressure
(d) Low temperature and low pressure

Answer

Answer: (b) Low temperature and high pressure


Question 14.
One mole of mono atomic gas (g = 5/3) is mixed with one mole of diatomic gas (g = 7/5) what will be the value of g for the mixture?
(a) 1.5
(b) 2.5
(c) 1.0
(d) 2

Answer

Answer: (a) 1.5


Question 15.
Average kinetic energy of molecules is
(a) Directly proportional to square root of temperature
(b) Directly proportional to absolute temperature
(c) Independent of absolute temperature
(d) Inversely proportional to absolute temperature

Answer

Answer: (b) Directly proportional to absolute temperature


Question 16.
The temperature of a gas is -68°C. to what temperature should it be heated, so that the r.m.s. velocity of the molecules be doubled?
(a) 357°C
(b) 457°C
(c) 547°C
(d) 820°C

Answer

Answer: (c) 547°C


Question 17.
Following gases are kept at the same temperature. Which gas possesses maximum r.m.s. speed?
(a) Oxygen
(b) Nitrogen
(c) Hydrogen
(d) Carbon dioxide

Answer

Answer: (c) Hydrogen


Question 18.
Which of the following is the unit of specific
(a) J kg/°c
(b) J/kg°c
(c) kg°c/J
(d) J kg/°c²

Answer

Answer: (b) J/kg°c


Question 19.
For a gas, the r.m.s. speed at 800K is
(a) Half the value at 200 K
(b) Double the value at 200 K
(c) Same as at 200 K
(d) Four times the value at 200 K

Answer

Answer: (b) Double the value at 200 K


Question 20.
The specific heat of a gas
(a) Has only one value
(b) Has two values CP and CV
(c) Is proportional to the square root of its absolute temperature
(d) Can have any value between 0 and infinity

Answer

Answer: (d) Can have any value between 0 and infinity


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support