Sunday, 21 February 2021

CBSE Class 11 Physics - MCQ and Online Tests - Unit 12 - Thermodynamics

CBSE Class 11 Physics – MCQ and Online Tests – Unit 12 – Thermodynamics

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.

 


CBSE Class 11 Physics – MCQ and Online Tests – Unit 12 – Thermodynamics

Question 1.
Which of the following parameters dose not characterize the thermodynamic state of matter?
(a) work
(b) volume
(c) pressure
(d) Temperature

Answer

Answer: (a) work


Question 2.
The translational kinetic energy of gas molecules at temperature T for one mole of a gas is
(a) (3/2) RT
(b) (9/2) RT
(c) (1/3) RT
(d) (5/2) RT

Answer

Answer: (a) (3/2) RT


Question 3.
An engine has an efficiency of 1/6. When the temperature of sink is reduced by 62°C, its efficiency is doubled. Temperature of the source is:
(a) 124°C
(b) 37°C
(c) 62°C
(d) 99°C

Answer

Answer: (d) 99°C


Question 4.
At a given volume and temperature, the pressure of a gas
(a) varies inversely as its mass
(b) varies inversely as the square of its mass
(c) varies linearly as its mass
(d) is independent of its mass

Answer

Answer: (c) varies linearly as its mass


Question 5.
Directions: The following question has four choices out of which ONLY ONE is correct.
In a thermodynamic process, pressure of a fixed mass of the gas is changed in such a manner that the gas molecules give out 30 J of heat. Also, 10 J of work is done on the gas. If the internal energy of the gas was 40 J, what will be the final internal energy?
(a) 20 J
(b) -20 J
(c) 80 J
(d) zero

Answer

Answer: (a) 20 J


Question 6.
The translational kinetic energy of gas molecules at temperature T for one mole of a gas is
(a) (3/2) RT
(b) (9/2) RT
(c) (1/3) RT
(d) (5/2) RT

Answer

Answer: (a) (3/2) RT


Question 7.
Which of the following parameters dose not characterize the thermodynamic state of matter?
(a) work
(b) volume
(c) pressure
(d) Temperature

Answer

Answer: (a) work


Question 8.
Directions: The following question has four choices out of which ONLY ONE is correct.
A Carnots engine works as a refrigerator between 250 K and 300 K. If it receives 750 calories of heat from the reservoir at the lower temperature, the amount of heat rejected at the higher temperature is __________.
(a) 900 cal
(b) 625 cal
(c) 750 cal
(d) 1000 cal

Answer

Answer: (a) 900 cal


Question 9.
The temperatures of inside and outside of a refrigerator are 273 K and 303 K respectively. Assuming, that the refrigerator cycle is reversible, for every joule of work done, the heat delivered to the surrounding will be nearly:
(a) 10 J
(b) 20 J
(c) 30 J
(d) 50 J

Answer

Answer: (c) 30 J


Question 10.
Directions: The following question has four choices out of which ONLY ONE is correct.
In a thermodynamic process, pressure of a fixed mass of the gas is changed in such a manner that the gas molecules give out 30 J of heat. Also, 10 J of work is done on the gas. If the internal energy of the gas was 40 J, what will be the final internal energy?
(a) 20 J
(b) -20 J
(c) 80 J
(d) zero

Answer

Answer: (a) 20 J


Question 11.
A Carnot engine whose sink is at 300 K has an efficiency of 40%. By how much should the temperature of source be increased, so as to increase its efficiency by 50% of original efficiency?
(a) 275 K
(b) 325 K
(c) 250 K
(d) 380 K

Answer

Answer: (c) 250 K


Question 12.
For a diatomic gas change in internal energy for a unit change in temperature for constant pressure and constant volume is U1 and U2 respectively. What is the ratio of U1 and U2?
(a) 5 : 3
(b) 3 : 5
(c) 1 : 1
(d) 5 : 7

Answer

Answer: (c) 1 : 1


Question 13.
Directions: The following question has four choices out of which ONLY ONE is correct.
A thermodynamical system is changed from state (P1, V1) to (P², V²) by two different processes, the quantity which will remain same is:
(a) ?Q
(b) ?W
(c) ?Q + ?W
(d) ?Q – ?W

Answer

Answer: (d) ?Q – ?W


Question 14.
The temperatures of inside and outside of a refrigerator are 273 K and 303 K respectively. Assuming, that the refrigerator cycle is reversible, for every joule of work done, the heat delivered to the surrounding will be nearly:
(a) 10 J
(b) 20 J
(c) 30 J
(d) 50 J

Answer

Answer: (c) 30 J


Question 15.
During an adiabatic process, the pressure of a gas is found to be proportional to the cube of its absolute temperature. The ratio Cp/Cv for the gas is
(a) 2
(b) 3/2
(c) 4/3
(d) 5/3

Answer

Answer: (b) 3/2


Question 16.
Directions: The following question has four choices out of which ONLY ONE is correct.
A thermodynamical system is changed from state (P1, V1) to (P², V²) by two different processes, the quantity which will remain same is:
(a) ?Q
(b) ?W
(c) ?Q + ?W
(d) ?Q – ?W

Answer

Answer: (d) ?Q – ?W


Question 17.
Heat cannot by itself flow from a body at lower temperature to a body at higher temperature is a statement as a conseqence of
(a) conservation of mass
(b) conservation of momentum
(c) first law of thermodynamics
(d) second law of thermodynamics

Answer

Answer: (d) second law of thermodynamics


Question 18.
Which of the following statements is correct for any thermodynamic system?
(a) The internal energy changes in all processes.
(b) Internal energy and entropy are state functions.
(c) The change in entropy can never be zero.
(d) The work done in an adiabatic process is always zero.

Answer

Answer: (b) Internal energy and entropy are state functions.


Question 19.
A black body at a temperature of 227°C radiates heat at the rate of 20 cal m-2s-1. When its temperature rises to 727°C, the heat radiated will be
(a) 40 units
(b) 160 units
(c) 320 units
(d) 640 units

Answer

Answer: (c) 320 units


Question 20.
Directions: The following question has four choices out of which ONLY ONE is correct.
Which of the following is incorrect regarding the first law of thermodynamics? A. It is not applicable to any cyclic process B. It is a restatement of the principle of conservation of energy C. It introduces the concept of the internal energy D. It introduces the concept of the entropy
(a) A and D
(b) B and C
(c) C and A
(d) A and B

Answer

Answer: (a) A and D


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support