Sunday, 21 February 2021

CBSE Class 11 Chemistry - MCQ and Online Tests - Unit 12 - Organic Chemistry: Some Basic Principles and Techniques

CBSE Class 11 Chemistry – MCQ and Online Tests – Unit 12 – Organic Chemistry: Some Basic Principles and Techniques

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.




 

CBSE Class 11 Chemistry – MCQ and Online Tests – Unit 12 – Organic Chemistry: Some Basic Principles and Techniques

Question 1.
If 0.228 g of silver salt of dibasic acid gave a residue of 0.162 g of silver on ignition then molecular weight of the acid is
(a) 70
(b) 80
(c) 90
(d) 100

Answer

Answer: (c) 90
Explanation:
Mass of silver salt taken = 0.228 gm
Mass of silver left = 0.162 gm
Basicity of acid = 2
Step 1- To calculate the equivalent mass of the silver salt (Eq. mass of silver salt)/(Eq. mass of silver)=(Mass of Acid taken)/(Mass of silver left)
(\(\frac {E}{108}\)) = (\(\frac {0.228}{0.162}\))
E = (\(\frac {0.228}{0.162}\)) × 108 = 152(Eq. mass of silver salt)
Step 2 – To calculate the eq. mass of acid = ( Equivalent mass of acid)
= Equivalent mass of silver salt – Equivalent mass of Ag + Basicity
= 152 – 108 + 1
= 152 – 109
= 43 (Equivalent mass of acid)
Step 3- To determine the molecular mass of acid. molecular mass of the acid = Equivalent mass of acid × basicity = 45 × 2 = 90.


Question 2.
If there is no rotation of plane polarized light by a compound in a specific solvent, thought to be chiral, it may mean that
(a) The compound may be a racemic mixture
(b) The compound is certainly a chiral
(c) The compound is certainly meso
(d) There is no compound in the solvent.

Answer

Answer: (c) The compound is certainly meso
Explanation:
Meso compound does not rotate plane polarised light. Compound which contains tetrahedral atoms with four different groups but the whole molecule is a chiral, is known as meso compound. It possesses a plane of symmetry and is optically inactive. One of the asymmetric carbon atoms turns the plane of polarised light to the right and other to the left and to the same extent so that the rotation due to upper half is compensated by the lower half, i.e., internally compensated, and finally there is no rotation of plane polarised light.


Question 3.
0.0833mol of carbohydrate of empirical formula CH2O contain 1g of hydrogen. The molecular formula of the carbohydrate is
(a) C5H10O5
(b) C3H4O3
(c) C12H22O11
(d) C6H12O6

Answer

Answer: (d) C6H12O6
Explanation:
As 0.0833 mole carbohydrate has hydrogen = 1g
Therefore, 1 mole carbohydrate has hydrogen = (\(\frac {1}{0.0833}\)) = 12g
Empirical Formula (CH2O) has hydrogen = 2g
Hence n = \(\frac {(12)}{(2)}\) = 6
Hence molecular formula of carbohydrate =(CH2O)6 = C6H12O6


Question 4.
The displacement of electrons in a multiple bond in the presence of attacking reagent is called
(a) Inductive effect
(b) Electromeric effect
(c) Resonance
(d) Hyper conjugation.

Answer

Answer: (b) Electromeric effect
Explanation:
The electromeric effect is a temporary effect brought into play at the requirement of attacking reagent. Electromeric effect refers to a molecular polarizability effect occurring by an intra-molecular electron displacement. It is the temporary effect.


Question 5.
Which of the following cannot be represented by resonance structures?
(a) Dimethyl ether
(b) Nitrate anion
(c) Carboxylate anion
(d) Toluene

Answer

Answer: (a) Dimethyl ether
Explanation:
Ethers due to absence of delocalized pair of electrons do not show resonance.


Question 6.
An organic compound which produces a bluish green coloured flame on heating in presence of copper is
(a) Chlorobenzene
(b) Benzaldehyde
(c) Aniline
(d) Benzoic acid

Answer

Answer: (d) Benzoic acid
Explanation:
Halogen containing compounds, e.g.,C6H5Cl when placed in a flame, the presence of halogen is revealed by a green to blue flame.


Question 7.
Which one is strongest acid among following options?
(a) CH2FCOOH
(b) CH2ClCOOH
(c) CHCl2COOH
(d) CHF2COOH

Answer

Answer: (b) CH2ClCOOH
Explanation:
CHF2-COOH. Difluoroacetic acid is strongest because presence of two F atoms increases its acidic nature.


Question 8.
Insulin contains 3.4% sulphur. The minimum molecular weight of insulin is
(a) 350
(b) 470
(c) 560
(d) 940

Answer

Answer: (d) 940
Explanation:
Minimum mass of sulphur = wt. of its one atom = 32
As 3.4 gms of sulphur present in 100 gms.
Therefore, 32 gms of sulphur present in = (100 × 32)/(3.4) = 940


Question 9.
In the Dumas method, the nitrogen present in organic compound gets converted to
(a) Sodium Cyanide
(b) Gaseoue Ammonia
(c) Dinitrogen Gas
(d) Ammonium Sulphate.

Answer

Answer: (c) Dinitrogen Gas
Explanation:
Nitrogen present in the organic compound is converted into N2 gas by heating the compound with CuO.


Question 10.
0.0833mol of carbohydrate of empirical formula CH2O contain 1 g of hydrogen. The molecular formula of the carbohydrate is
(a) C5H10O5
(b) C3H4O3
(c) C12H22O11
(d) C6H12O6

Answer

Answer: (d) C6H12O6
Explanation:
As 0.0833 mole carbohydrate has hydrogen = 1 g
Therefore, 1 mole carbohydrate has hydrogen = (\(\frac {1}{0.0833}\)) = 12 g
Empirical Formula (CH2O) has hydrogen = 2 g
Hence n = \(\frac {(12)}{(2)}\) = 6
Hence molecular formula of carbohydrate = (CH2O)6 = C6H12O6


Question 11.
If two compounds have the same empirical formula but different molecular formula they must have
(a) Different percentage composition
(b) Different molecular weight
(c) Same viscosity
(d) Same vapour density

Answer

Answer: (b) Different molecular weight


Question 12.
Identify the chiral molecule among the following:
(a) Isopropyl alcohol
(b) 2-pentanol
(c) 1-bromo 3-butene
(d) Isobutyl alcohol

Answer

Answer: (d) Isobutyl alcohol
Explanation:
Chirality is the condition for a molecule to be optically active and here isobutyl alcohol is the only compound is optically active and hence it is the chiral molecule.


Question 13.
The compound MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 12 Organic Chemistry Some Basic Principles and Techniques with Answers 3 is known by which of the following names
(a) Bicyclo-[2, 2, 2] octane
(b) Bicyclo-[2, 2, 1] octane
(c) Bicyclo-[1, 2, 1] octane
(d) Bicyclo-[1, 1, 1] octane

Answer

Answer: (a) Bicyclo-[2, 2, 2] octane
Explanation:
Bicyclo-[2, 2, 2] octane
MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 12 Organic Chemistry Some Basic Principles and Techniques with Answers 4


Question 14.
Which one of the following conformations of cyclohexane is chiral?
(a) Twist boat
(b) Rigid
(c) Chair
(d) Boat

Answer

Answer: (a) Twist boat
Explanation:
The twist boat conformation of cyclohexane is optically active as it does not have any plane of symmetry.
MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 12 Organic Chemistry Some Basic Principles and Techniques with Answers 5


Question 15.
A crystalline solid possess which one of the following property?
(a) Irregularity
(b) Non- symmetric
(c) Perfect geometric pattern
(d) non- stability

Answer

Answer: (c) Perfect geometric pattern
Explanation:
A crystalline solid is one which possesses perfect geometry, high stability, symmetric and regularly arranged.


Question 16.
Which of the following behaves both as a nucleophile and as an electrophile?
(a) CH3C = N
(b) CH3OH
(c) CH2 = CHCH3
(d) CH3NH2

Answer

Answer: (a) CH3C = N
Explanation:
Due to the presence of a lone pair of electrons on N, CH3C = N: acts as a nucleophile. Further due to greater electronegativity of N than C, the C atom of -C = N carries a positive charge and hence behaves as an electrophile.


Question 17.
Which element is estimated by Carius method
(a) Carbon
(b) Hydrogen
(c) Halogen
(d) Nitrogen

Answer

Answer: (c) Halogen
Explanation:
Halogen element is estimated by Carius method


Question 18.
Inductive effect involves
(a) displacement of s electrons
(b) delocalization of p electrons
(c) delocalization of s-electrons
(d) displacement of p-electrons

Answer

Answer: (a) displacement of s electrons
Explanation:
During inductive effect shifting of a electrons takes place due to which partially charges are developed on the atom.
+d” +d’ +d -d
C- C- C -Cl-


Question 19.
What is the correct IUPAC name of
MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 12 Organic Chemistry Some Basic Principles and Techniques with Answers 1
(a) 4-methoxy-2-nitrobenzaldehyde
(b) 4-formyl-3-nitro anisole
(c) 4-methoxy-6-nitrobenzaldehyde
(d) 2-formyl-5-methoxy nitrobenzene

Answer

Answer: (a) 4-methoxy-2-nitrobenzaldehyde
Explanation:
IUPAC name is 4-methoxy-2-nitrobenzaldehyde
MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 12 Organic Chemistry Some Basic Principles and Techniques with Answers 2


Question 20.
59 g of an amide obtained from a carboxylic acid, RCOOH, liberated 17 g of ammonia upon heating with alkali. The acid is
(a) Formic Acid
(b) Acetic Acid
(c) Propionic Acid
(d) Benzoic Acid

Answer

Answer: (b) Acetic Acid
Explanation:
RCOOH ? RCONH2 ? NH3
Since, 17g of NH3 is liberated from 59 g of acid amide, the amide has molecular mass of 59, i.e., RCONH2 = 59
R + 12 + 16 + 14 + 2 = 59
R + 44 = 59
R = 15
Hence, RisCH3 group and thus acid is CH3COOH(Acetic acid)


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support