Saturday, 20 February 2021

CBSE Class 9 Social - MCQ and Online Tests- History - Unit 2 - Socialism in Europe and the Russian Revolution

CBSE Class 9 Social – MCQ and Online Tests – History – Unit 2 – Socialism in Europe and the Russian Revolution

Every year CBSE  schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.



CBSE Class 9 Social – MCQ and Online Tests – History – Unit 2 – Socialism in Europe and the Russian Revolution

Question 1.
Jadidists were ………………… within the Russian empire.
(a) Muslim reformers
(b) Muslim educationists
(c) Parsi reformers
(d) German refugees

Answer

Answer: (a) Muslim reformers


Question 2.
What were the demands made by the workers in St. Petersburg who went on a strike?
(a) Reduction of working time to eight hours
(b) Increase in wages
(c) Improvement in working conditions
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 3.
Who led the Bolshevik group in Russia during Russian Revolution?
(a) Karl Marx
(b) Friedrich Engels
(c) Vladimir Lenin
(d) Trotsky

Answer

Answer: (c) Vladimir Lenin


Question 4.
The main occupation of the people of Russia in the beginning of the twentieth century was
(a) manufacturing
(b) poultry farming
(c) fishing
(d) agriculture

Answer

Answer: (d) agriculture


Question 5.
The Central powers during the First World War included countries like Germany, Turkey and
(a) France
(b) Austria
(c) Britain
(d) Russia

Answer

Answer: (b) Austria


Question 6.
The name associated with April Theses is
(a) Karl Marx
(b) Robert Owen
(c) Lenin
(d) Stalin

Answer

Answer: (c) Lenin


Question 7.
How can you say that the ‘liberals’ were not ‘democrats’?
(a) They did not believe in universal adult franchise
(b) They felt that only men of property should have a right to vote
(c) Women should not have right to vote
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 8.
The successor of Lenin was
(a) Stalin
(b) Kerenskii
(c) Trotskii
(d) Louis Blance

Answer

Answer: (a) Stalin


Question 9.
Which among the following groups was against any kind of political or social change?
(a) Nationalists
(b) conservatives
(c) liberals
(d) radicals

Answer

Answer: (b) conservatives


Question 10.
Which of these statements is/are correct about Europe after the French Revolution?
(a) Suddenly it seemed possible to change the aristocratic society of the 18th century.
(b) However not everyone wanted a complete transformation of society.
(c) Some wanted gradual shift, while others wanted complete change of society.
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 11.
Which of the following factors made autocracy unpopular in Russia?
(a) The German origin of the Tsarina Alexandra
(b) Poor advisors like the Monk Rasputin
(c) The huge cost of fighting in the World War I
(d) Both (a) and (b)

Answer

Answer: (d) Both (a) and (b)


Question 12.
What kind of developments took place as a result of new political trends in Europe?
(a) Industrial Revolution occurred
(b) New cities came up
(c) Railways expanded
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 13.
Who conspired in Italy to bring about a revolution?
(a) Bismarck
(b) Karl Marx
(c) Giuseppe Mazzini
(d) None

Answer

Answer: (c) Giuseppe Mazzini


Question 14.
In the World War I, which started in 1914, Russia fought against
(a) Britain and France
(b) Germany and Austria
(c) America
(d) All the above

Answer

Answer: (b) Germany and Austria


Question 15.
Which of the following statements is/are correct?
(a) By 1916, railway lines in Russia began to break down
(b) There were labour shortages and small workshops producing essentials were shut down
(c) Large supplies of grain were sent to feed the army
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 16.
On 27th February 1917, soldiers and striking workers gathered to form a council called
(a) Soviet Council
(b) Petrograd Soviet
(c) Moscow Union
(d) Russian Council

Answer

Answer: (b) Petrograd Soviet


Question 17.
Which of these demands is/are referred to as Lenin’s ‘April Theses’?
(a) World War I should be brought to an end
(b) Land should be transferred to the peasants
(c) Banks should be nationalised
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 18.
Budeonovka was the name given to the Soviet
(a) boots
(b) coat
(c) scarf
(d) hat

Answer

Answer: (d) hat


Question 19.
A Labour Party in Britain was formed by socialist and
(a) trade unionists
(b) peasants
(c) industrialists
(d) young students

Answer

Answer: (a) trade unionists


 

 

 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support