Saturday, 20 February 2021

CBSE Class 9 Science - MCQ and Online Tests- Chemistry - Unit 2 - Is Matter Around Us Pure

CBSE Class 9 Science – MCQ and Online Tests- Chemistry – Unit 2 – Is Matter Around Us Pure

Every year CBSE  schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


 

CBSE Class 9 Science – MCQ and Online Tests- Chemistry – Unit 2 – Is Matter Around Us Pure

Question 1.
In a water-sugar solution
(a) water is solute and sugar is solvent
(b) water is solvent and sugar is solute
(c) water is solute and water is also solvent
(d) none of these

Answer

Answer: (b) water is solvent and sugar is solute


Question 2.
Boron and carbon are
(a) metalloids
(b) metalloid and non-metal respectively
(c) metal
(d) non-metal and metalloid respectively

Answer

Answer: (b) metalloid and non-metal respectively


Question 3.
Mercury and bromine are both
(a) liquid at room temperature
(b) solid at room temperature
(c) gases at room temperature
(d) both (a) and (b)

Answer

Answer: (a) liquid at room temperature


Question 4.
Which of the following are homogeneous in nature?
(i) ice
(ii) wood
(iii) soil
(iv) air
(a) (i) and (iii)
(b) (ii) and (iv)
(c) (i) and (iv)
(d) (iii) and (iv)

Answer

Answer: (c) (i) and (iv)


Question 5.
Blood and sea water are
(a) both mixtures
(b) both are compounds
(c) blood is a mixture whereas sea water is a compound
(d) blood is a compound and sea water is a mixture

Answer

Answer: (a) both mixtures


Question 6.
Sol and gel are examples of
(a) Solid-solid colloids
(b) Sol is a solid-liquid colloid and gel is liquid solid colloid
(c) Sol is solid-solid colloid and gel is solid-liquid colloid
(d) Sol is a liquid-solid colloid and gel is a solid-liquid colloid

Answer

Answer: (b) Sol is a solid-liquid colloid and gel is liquid solid colloid


Question 7.
Which of the following methods would you use to separate cream from milk?
(a) Fractional distillation
(b) Distillation
(c) Centrifugation
(d) Filtration

Answer

Answer: (c) Centrifugation


Question 8.
Rusting of an article made up of iron is called
(a) corrosion and it is a physical as well as chemical change
(b) dissolution and it is a physical change
(c) corrosion and it is a chemical change
(d) dissolution and it is a chemical change

Answer

Answer: (c) corrosion and it is a chemical change


Question 9.
A mixture of sulphur and carbon disulphide is
(a) heterogeneous and shows Tyndall effect
(b) homogeneous and shows Tyndall effect
(c) heterogeneous and does not show Tyndall effect
(d) homogeneous and does not show Tyndall effect

Answer

Answer: (d) homogeneous and does not show Tyndall effect


Question 10.
Which of the following are physical changes?
(i) Melting of iron metal
(ii) Rusting of iron
(iii) Bending of an iron rod
(iv) Drawing a wire of iron metal
(a) (i), (ii) and (iii)
(b) (i), (ii) and (iv)
(c) (i), (iii) and (iv)
(d) (ii), (iii) and (iv)

Answer

Answer: (c) (i), (iii) and (iv)


Question 11.
Which of the following are chemical changes?
(i) Decaying of wood
(ii) Burning of wood
(iii) Sawing of wood
(iv) Hammering of a nail into a piece of wood
(a) (i) and (ii)
(b) (ii) and (iii)
(c) (iii) and (iv)
(d) (i) and (iv)

Answer

Answer: (a) (i) and (ii)


Question 12.
Two substances, A and B were made to react to reaction a third substance, A2B according to the following
2 A + B ? A2B
Which of the following statements concerning this reaction are incorrect?
(i) The product A2B shows the properties of substances A and B
(ii) The product will always have a fixed composition
(iii) The product so formed cannot be classified as a compound
(iv) The product so formed is an element
(a) (i), (ii) and (iii)
(b) (ii), (iii) and (iv)
(c) (i), (iii) and (iv)
(d) (ii), (iii) and (iv)

Answer

Answer: (c) (i), (iii) and (iv)


Question 13.
Two chemical species X and Y combine together to form a product P which contains both X and Y
X + Y ? P
X and Y cannot be broken down into simpler substances by simple chemical reactions. Which of the following concerning the species X, Y and P are correct?
(i) P is a compound
(ii) X and Y are compounds
(iii) X and Y are elements
(iv) P has a fixed composition
(a) (i), (ii) and (iii)
(b) (i), (ii) and (iv)
(c) (ii), (iii) and (iv)
(d) (i), (iii) and (iv)

Answer

Answer: (d) (i), (iii) and (iv)


Question 14.
Cooking of food and digestion of food:
(a) are both physical processes
(b) are both chemical processes
(c) cooking is physical whereas digestion is chemical
(d) cooking is chemical whereas digestion is physical

Answer

Answer: (b) are both chemical processes


Question 15.
Tincture of iodine has antiseptic properties. This solution is made by dissolving
(a) iodine in potassium iodide
(b) iodine in vaseline
(c) iodine in water
(d) iodine in alcohol

Answer

Answer: (d) iodine in alcohol


 

 

 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support