Saturday, 20 February 2021

CBSE Class 9 Science - MCQ and Online Tests - Chemistry - Unit 1 - Matter in Our Surroundings

CBSE Class 9 Science – MCQ and Online Tests- Chemistry – Unit 1 – Matter in Our Surroundings

Every year CBSE  schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly. 


 

CBSE Class 9 Science – MCQ and Online Tests- Chemistry – Unit 1 – Matter in Our Surroundings

Question 1.
In which of the following conditions, the distance between the molecules of hydrogen gas would increase?
(i) Increasing pressure on hydrogen contained in a closed container
(ii) Some hydrogen gas leaking out of the container
(iii) Increasing the volume of the container of hydrogen gas
(iv) Adding more hydrogen gas to the container without increasing the volume of the container
(a) (i) and (iii)
(b) (i) and (iv)
(c) (ii) and (iii)
(d) (ii) and (iv)

Answer

Answer: (c) (ii) and (iii)


Question 2.
A few substances are arranged in the increasing order of ‘forces of attraction’ between their particles. Which one of the following represents a correct arrangement?
(a) Water, air, wind
(b) Air, sugar, oil
(c) Oxygen, water, sugar
(d) Salt, juice, air

Answer

Answer: (c) Oxygen, water, sugar


Question 3.
On converting 25°C, 38°C and 66°C to Kevlin scale, the correct sequence of temperature will be
(a) 298 K, 311 K and 339 K
(b) 298 K, 300 K and 338 K
(c) 273 K, 278 K and 543 K
(d) 298 K, 310 K and 338 K

Answer

Answer: (a) 298 K, 311 K and 339 K


Question 4.
Choose the correct statement from the following:
(a) Conversion of solid into vapour without passing through the liquid state is called vapourisation.
(b) Conversion of vapour into solid without passing through the liquid state is called sublimation.
(c) Conversion of vapour into solid without passing through the liquid state is called freezing.
(d) Conversion of solid into liquid is called sublimation.

Answer

Answer: (b) Conversion of vapour into solid without passing through the liquid state is called sublimation.


Question 5.
Which of the following conditions is most favourable for converting a gas into a liquid?
(a) High pressure, low temperature
(b) Low pressure, low temperature
(c) Low pressure, high temperature
(d) High pressure, high temperature

Answer

Answer: (a) High pressure, low temperature


Question 6.
The boiling points of diethyl ether, acetone and n-butyl alcohol are 35°C, 56°C and 118°C respectively. Which one of the following correctly represents their boiling points in Kelvin scale?
(a) 306 K, 329 K and 391 K
(b) 308 K, 329 K and 392 K
(c) 308 K, 329 K and 391 K
(d) 329 K, 392 K and 308 K

Answer

Answer: (c) 308 K, 329 K and 391 K


Question 7.
Dry ice is
(a) water in solid state
(b) water in gaseous state
(c) CO2 in liquid state
(d) CO2 in solid state

Answer

Answer: (d) CO2 in solid state


Question 8.
Which condition out of the following will increase the evaporation of water?
(a) Increase in temperature of water
(b) Decrease in temperature of water
(c) Less exposed surface area of water
(d) Adding common salt to water

Answer

Answer: (a) Increase in temperature of water


Question 9.
Seema visited a Natural Gas Compressing unit and found that the gas can be liquefied under specific conditions of temperature and pressure. While sharing her experience with friends she got confused. Help her to identify the correct set of conditions.
(a) Low temperature, low pressure
(b) High temperature, low pressure
(c) Low temperature, high pressure
(d) High temperature, high pressure

Answer

Answer: (c) Low temperature, high pressure


Question 10.
The boiling point of water at sea level is
(a) 0°C
(b) 273 K
(c) 373 K
(d) 273°C

Answer

Answer: (c) 373 K


Question 11.
Which of the following has the strongest interparticle forces at room temperature?
(a) Oxygen
(b) Water
(c) Bromine
(d) Iron

Answer

Answer: (d) Iron


Question 12.
The property of flow is unique to fluids. Which one of the following statements is correct?
(a) Only gases behave like fluids
(b) Gases and solids behave like fluids
(c) Gases and liquids behave like fluids
(d) Only liquids are fluids

Answer

Answer: (c) Gases and liquids behave like fluids


Question 13.
During summer, water kept in an earthen pot becomes cool because of the phenomenon of
(a) diffusion
(b) transpiration
(c) osmosis
(d) evaporation

Answer

Answer: (d) evaporation


 

 

 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support