Saturday, 20 February 2021

CBSE Class 9 Maths - MCQ and Online Tests - Unit 8 - Quadrilaterals

CBSE Class 9 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 8 – Quadrilaterals

Every year CBSE  schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.



CBSE Class 9 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 8 – Quadrilaterals

Question 1.
If one angle of a parallelogram is 24° less than twice the smallest angle, then the measure of the largest angle of a parallelogram is
(a) 176°
(b) 68°
(c) 112°
(d) 102°

Answer

Answer: (c) 112°


Question 2.
If angles A, B, C and D of a quadrilateral ABCD, taken in order, are in the ratio 3 : 7 : 6 : 4, then ABCD is a
(a) rhombus
(b) parallelogram
(c) trapezium
(d) kite.

Answer

Answer: (c) trapezium


Question 3.
If the diagonal of a rhombus are 18 cm and 24 cm respectively, then its side is equal to
(a) 16 cm
(b) 15 cm
(c) 20 cm
(d) 17 cm

Answer

Answer: (b) 15 cm


Question 4.
In the given figure, ABCD is a parallelogram. Find the value of x.
MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 8 Quadrilaterals with Answers
(a) 25°
(b) 60°
(c) 75°
(d) 45°

Answer

Answer: (d) 45°


Question 5.
The diagonals AC and BD of a || gm ABCD intersect each other at the point O. If ?DAC = 32° and ?AOB = 70°, then ?DBC is equal to
(a) 24°
(b) 86°
(c) 38°
(d) 32°

Answer

Answer: (c) 38°


Question 6.
ABCD is a rhombus such that ?ABC = 40°, then ?ADC is equal to
(a) 40°
(b) 45°
(c) 50°
(d) 20°

Answer

Answer: (a) 40°


Question 7.
In the following figure, ABCD and AEFG are two parallelograms. If ?C = 60°, then ?GFE is
MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 8 Quadrilaterals with Answers
(a) 30°
(b) 60°
(c) 90°
(d) 120°

Answer

Answer: (b) 60°


Question 8.
The bisectors of any two adjacent angles of a || gm intersect at
(a) 30°
(b) 45°
(c) 60°
(d) 90°

Answer

Answer: (d) 90°


Question 9.
A diagonal of a rectangle is inclined to one side of the rectangle at 25°. The acute angle between the diagonals is
(a) 55°
(b) 50°
(c) 40°
(d) 25°

Answer

Answer: (b) 50°


Question 10.
ABCD is a rhombus such that ?ACB = 40°, then ?ADB is
(a) 40°
(b) 45°
(c) 50°
(d) 60°

Answer

Answer: (c) 50°


 

 

 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support