Saturday, 20 February 2021

CBSE Class 9 Maths - MCQ and Online Tests - Unit 12 - Heron’s Formula

CBSE Class 9 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 12 – Heron’s Formula

Every year CBSE  schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.



CBSE Class 9 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 12 – Heron’s Formula

Question 1.
If the area of an equilateral triangle is 16v3 cm², then the perimeter of the triangle is
(a) 48 cm
(b) 24 cm
(c) 12 cm
(d) 36 cm

Answer

Answer: (b) 24 cm


Question 2.
The sides of a triangle are 35 cm, 54 cm and 61 cm. The length of its longest altitude is
(a) 16v5 cm
(b) 10v5 cm
(c) 24v5 cm
(d) 28 cm

Answer

Answer: (c) 24v5 cm


Question 3.
The perimeter of an equilateral triangle is 60 m. The area is
(a) 10v3 m²
(b) 15v3 m²
(c) 20v3 m²
(d) 100v3 m²

Answer

Answer: (d) 100v3 m²


Question 4.
The base of a right triangle is 48 cm and its hypotenuse is 50 cm. The area of the triangle is
(a) 168 cm²
(b) 252 cm²
(c) 336 cm²
(d) 504 cm²

Answer

Answer: (c) 336 cm²


Question 5.
The area of an equilateral triangle with side 2v3 cm is
(a) 5.196 cm²
(b) 0.866 cm²
(c) 3.496 cm²
(d) 1.732 cm²

Answer

Answer: (a) 5.196 cm²


Question 6.
An isosceles right triangle has area 8 cm². The length of its hypotenuse is
(a) \(\sqrt{32}\) cm
(b) \(\sqrt{16}\) cm
(c)\(\sqrt{48}\) cm
(d) \(\sqrt{24}\) cm

Answer

Answer: (a) \(\sqrt{32}\) cm


Question 7.
The length of each side of an equilateral triangle having an area of 9v3 cm² is
(a) 8 cm
(b) 36 cm
(c) 4 cm
(d) 6 cm

Answer

Answer: (d) 6 cm


Question 8.
The area of an isosceles triangle having base 2 cm and the length of one of the equal sides 4 cm is
(a) \(\sqrt{15}\) cm²
(b) \(\sqrt{\frac{15}{2}}\) cm²
(c) 2\(\sqrt{15}\)5 cm²
(d) 4\(\sqrt{15}\) cm²

Answer

Answer: (a) \(\sqrt{15}\) cm²


Question 9.
The edges of a triangular board are 6 cm, 8 cm and 10 cm. The cost of painting it at the rate of 9 paise per cm² is
(a) Rs 2.00
(b) Rs 2.16
(c) Rs 2.48
(d) Rs 3.00

Answer

Answer: (b) Rs 2.16


Question 10.
The sides of a triangle are 56 cm, 60 cm and 52 cm long. Then the area of the triangle is
(a) 1322 cm²
(b) 1311 cm²
(c) 1344 cm²
(d) 1392 cm²

Answer

Answer: (c) 1344 cm²


 

 

 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support