Wednesday, 24 February 2021

CBSE Class 8 Social Science - MCQ and Online Tests - Geography - Unit 6 - Human Resource

CBSE Class 8 Social Science – MCQ and Online Tests –  Geography  – Unit 6 – Human Resource

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


 

CBSE Class 8 Social Science – MCQ and Online Tests – Geography – Unit 6 – Human Resource

Choose the correct answer:

Question 1.
The population of the world is
(a) 77 billions
(b) 7.0 billions
(c) 0.77 billions
(d) 0.077 billions

Answer

Answer: (b) 7.0 billions


Question 2.
The average density of world’s population is
(a) 10 persons per square kilometre
(b) 80 persons per square kilometre
(c) 20 persons per square kilometre
(d) 51 persons per square kilometre

Answer

Answer: (d) 51 persons per square kilometre


Question 3.
The highest density of the population in the world is in
(a) Europe
(b) South America
(c) South central Asia
(d) none of these

Answer

Answer: (c) South central Asia


Question 4.
Which of the following is not the region where very few people live?
(a) High altitudes areas
(b) Plains
(c) High mountains
(d) Equatorial forest area

Answer

Answer: (b) Plains


Question 5.
Which country has high population growth rate?
(a) Pakistan
(b) Kenya
(c) India
(d) China

Answer

Answer: (b) Kenya


Question 6.
When was Human Resource Development Ministry formed in India at central level of Government?
(a) In 1990
(b) In 1985
(c) In 2004
(d) In 2009

Answer

Answer: (b) In 1985


Question 7.
Movement of people in. and out of an area is called
(a) migration
(b) death rate
(c) birth rate
(d) growth rate

Answer

Answer: (a) migration


Question 8.
How have USA and Australia gained in respect of population growth?
(a) By immigration
(b) By tourism
(c) By both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (a) By immigration


Question 9.
Which of the following countries has slow growth rate of population?
(a) India
(b) Pakistan
(c) United Kingdom
(d) Brazil

Answer

Answer: (c) United Kingdom


Question 10.
More than 90% of World’s population lives in about of land surface?
(a) 20%
(b) 30%
(c) 50%
(d) 35%

Answer

Answer: (b) 30%


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support