Wednesday, 24 February 2021

CBSE Class 8 Social Science - MCQ and Online Tests - History - Unit 1 - How, When and Where

CBSE Class 8 Social Science – MCQ and Online Tests –  History – Unit 1 – How, When and Where

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


 

CBSE Class 8 Social Science – MCQ and Online Tests – History – Unit 1 – How, When and Where

Choose the correct answer:

Question 1.
Which one of the sources do historians use in writing about the last 250 years of Indian history?
(?) Official records of the French administration
(b) Official records of the British administration
(c) Official records of the Church administration
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Official records of the British administration


Question 2.
Medieval period was
(a) the old period of history
(b) the period associated with the growth of all the forces of modernity
(c) none of the above

Answer

Answer: (c) none of the above


Question 3.
The British thought surveys were important for
(a) writing history
(b) effective judgement
(c) effective administration
(d) none of these

Answer

Answer: (c) effective administration


Question 4.
The British preserve official documents because
(a) the preserved documents reveal the progress made by country in the past
(b) one can study the notes and reports which were prepared in the past
(c) their copies may be made and used in modern times
(d) all of the above

Answer

Answer: (d) all of the above


Question 5.
The National Archives of* India came up in the
(a) 1910s
(b) 1920s
(c) 1930s
(d) 1940s

Answer

Answer: (b) 1920s


Question 6.
Which of the following is NOT the period of division of Indian History by James Mill?
(a) Hindu
(b) Muslim
(c) Christians
(d) Sikhs

Answer

Answer: (d) Sikhs


Question 7.
Which is NOT the source of describing history.?
(a) Diaries of people
(b) Conversation between two people
(c) Accounts of pilgrims and travellers
(d) Autobiographies of important personalities

Answer

Answer: (b) Conversation between two people


Question 8.
Who was the last Viceroy of India?
(a) Lord Canning
(b) Lord Mountbatten
(c) dtipon
(d) Lord Wellesley

Answer

Answer: (b) Lord Mountbatten


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support