Tuesday, 23 February 2021

CBSE Class 8 English - MCQ and Online Tests- Prose - Unit 6 - This is Jody’s Fawn

CBSE Class 8 English – MCQ and Online Tests – Prose – Unit 6 – This is Jody’s Fawn

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


 

CBSE Class 8 English – MCQ and Online Tests – Prose – Unit 6 – This is Jody’s Fawn

Question 1.
Jody’s mother held the coffee pot in mid-air. It shows that
(a) she was stunned at what Jody had said
(b) she had suddenly heard a sound
(c) she saw Dr. Wilson which upset her
(d) she did not want to give coffee to Mill-wheel.

Answer

Answer: (a) she was stunned at what Jody had said


Question 2.
Penny felt hemmed in
(a) when he killed the doe
(b) when Jody proposed to bring the fawn home
(c) when Jody asked him how he was feeling
(d) when the fawn was brought home

Answer

Answer: (b) when Jody proposed to bring the fawn home


Question 3.
Jody feared that his parents might not allow him to bring the fawn home because
(a) they had a small house
(b) of the expenses to feed the animal
(c) the fawn was a dangerous animal
(d) it was illegal to keep it

Answer

Answer: (b) of the expenses to feed the animal


Question 4.
Jody was worried about
(a) his father
(b) his mother
(c) the doe
(d) the fawn

Answer

Answer: (d) the fawn


Question 5.
A male fawn is the one on whom
(a) there are spots everywhere
(b) there are no spots
(c) the spots are all in a line
(d) the spots are bigger compared to a doe

Answer

Answer: (c) the spots are all in a line


Question 6.
Jody sent Mill-wheel back because
(a) he disliked Mill-wheel
(b) Mill-wheel was on the horse
(c) he feared that Mill-wheel would kill the fawn
(d) he wanted to be alone with the fawn

Answer

Answer: (d) he wanted to be alone with the fawn


Question 7.
The buzzard is
(a) a big animal that hunts and kills
(b) a bird that flies high in the sky
(c) a bird which makes much noise
(d) a large bird like the vulture

Answer

Answer: (d) a large bird like the vulture


Question 8.
Who is the main speaker?
(a) The doe
(b) Ma Baxter
(c) Hawthorne
(d) Jody

Answer

Answer: (d) Jody


Question 9.
While carrying the fawn back home, Jody was afraid because he thought ?
(a) The fawn may get out of control.
(b) The Mill-wheel might follow him
(c) He might not be able to carry the fawn
(d) He might lose direction

Answer

Answer: (a) The fawn may get out of control.


Question 10.
Was the speaker guilty?
(a) For not drinking milk
(b) For having killed the doe
(c) For leaving the fawn to starve
(d) For being rude to his father

Answer

Answer: (c) For leaving the fawn to starve


Question 11.
Why was the doe killed?
(a) To save Penny’s life
(b) To be consumed for meat
(c) To be separated from its fawn
(d) To save Jody’s life

Answer

Answer: (d) To save Jody’s life


Question 12.
Who is the writer of this story?
(a) Marjorie Kinnan Rawlings
(b) William Blake
(c) Firdaus Kanga
(d) Thomas Hardy

Answer

Answer: (a) Marjorie Kinnan Rawlings


Question 13.
Dr. Wilson and Mill supported
(a) Penny
(b) Jody
(c) Ma Baxter
(d) the fawn

Answer

Answer: (b) Jody


Read the following extracts and answer the questions that follow choosing the correct options among the given ones :

(1)

He had held it, in his dreams, in his arms. He slipped from the table and went to his father’s bedside. Penny lay at rest. His eyes were open and clear, but the pupils were still dark and dilated.

Question 1.
‘It’ refers to
(a) the table
(b) the fawn
(c) Penny’s eyes
(d) the bed.

Answer

Answer: (b) the fawn


Question 2.
He went to his father’s bedside to/for
(a) enquire about his health
(b) get s’ome money
(c) talk about the doe
(d) the sake of the fawn.

Answer

Answer: (d) the sake of the fawn.


Question 3.
‘He’ in the passage refers to
(a) Jody
(b) Penny
(c) Doc Wilson
(d) Mill-wheel

Answer

Answer: (a) Jody


(2)

He waited for the sound of the hooves to end, then cut to the right. The scrub was still. Only his own crackling of twigs sounded across the silence. He wondered for an instant if he had mistaken his direction.

Question 1.
He was trying to
(a) find the fawn
(b) get a hare
(c) pick some herbs
(d) find his way in the forest

Answer

Answer: (a) find the fawn


Question 2.
Who was it that went away on the horse ?
(a) Jody
(b) Penny
(c) Mill-wheel
(d) Doc Wilson

Answer

Answer: (c) Mill-wheel


Question 3.
He had come to the place where
(a) he usually came
(b) the Doe was killed
(c) his father had asked him to go
(d) his mother had sent him

Answer

Answer: (b) the Doe was killed


(3)

The fawn stared after him. He came back to it and stroked it and walked away again. It took a few wobbling steps toward him and cried piteously. It was willing to follow him. It belonged to him. It was his own. He was light-headed with his joy.

Question 1.
He was light-headed with joy as he felt that
(a) the fawn was crying
(b) it was taking wobbling steps
(c) it was not able to run
(d) the fawn was really his.

Answer

Answer: (d) the fawn was really his.


Question 2.
The fawn started after
(a) Penny
(b) Ma Baxter
(c) Jody
(d) Mill-wheel.

Answer

Answer: (c) Jody


Question 3.
The passage is taken from
(a) The Tsunami
(b) This is Jody’s Fawn
(c) A visit to Cambridge
(d) The Great stone Face.

Answer

Answer: (b) This is Jody’s Fawn


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support