Tuesday, 23 February 2021

CBSE Class 8 English - MCQ and Online Tests- Prose - Unit 7 - A Visit to Cambridge

CBSE Class 8 English – MCQ and Online Tests – Prose – Unit 7 – A Visit to Cambridge

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


 

CBSE Class 8 English – MCQ and Online Tests – Prose – Unit 7 – A Visit to Cambridge

Question 1.
Hawking felt amused when people
(a) sympathized with him
(b) Patronised him
(c) disturbed him
(d) loved him

Answer

Answer: (b) Patronised him


Question 2.
Hawking was a
(a) scientist
(b) journalist
(c) friend of Kanga
(d) politician

Answer

Answer: (a) scientist


Question 3.
A disabled person is fed up when people
(a) show sympathy
(b) give him charity
(c) try to help him
(d) ask him to be brave

Answer

Answer: (d) ask him to be brave


Question 4.
Kanga felt guilty everytime he spoke to Hawking because
(a) Hawking had to work hard to respond
(b) he was wasting his own time
(c) he was wasting Hawking’s time
(d) Hawking had asked him to keep quiet

Answer

Answer: (a) Hawking had to work hard to respond


Question 5.
The author says “Cambridge was my metaphor for England”. It means that for him
(a) Cambridge was as important as England
(b) England was more important than Cambridge
(c) Cambridge was the only important thing in England
(d) Cambridge and England were the same.

Answer

Answer: (c) Cambridge was the only important thing in England


Question 6.
What did the writer wish to do when he was leaving Hawking’s residence?
(a) The writer wanted $o kiss Hawking and cry.
(b) The writer wanted to hug Hawking.
(c) The writer wanted to run away.
(d) The writer wanted to say kind words to Hawking.

Answer

Answer: (d) The writer wanted to say kind words to Hawking.


Question 7.
How long did the meeting last?
(a) Less than an hour
(b) More than an hour
(c) Two hours
(d) For hours

Answer

Answer: (a) Less than an hour


Question 8.
What was the scientist deadly against?
(a) The Disabled Olympics
(b) The Spanish Guitar
(c) Swimming
(d) Writing

Answer

Answer: (a) The Disabled Olympics


Question 9.
The writer was fed up with certain people because they are
(a) too sympathetic
(b) too persuasive
(c) too discouraging
(d) too interfering

Answer

Answer: (b) too persuasive


Question 10.
The advice given by Hawking to other disabled people was
(a) To concentrate on what they were good at
(b) To master the art of writing
(c) To learn to smile and laugh at their sufferings
(d) To not meet any people

Answer

Answer: (a) To concentrate on what they were good at


Question 11.
Where had the writer come from?
(a) India
(b) China
(c) Japan
(d) Sri Lanka

Answer

Answer: (a) India


Question 12.
Why did he wish to meet Hawking?
(a) Hawking was a living genius.
(b) Hawking was too depressed.
(c) Hawking had called him.
(d) Hawking was on his death bed.

Answer

Answer: (a) Hawking was a living genius.


Question 13.
How long did the writer expect to be allowed to meet the scientist?
(a) Ten minutes
(b) Half an hour
(c) One hour
(d) Two hours

Answer

Answer: (b) Half an hour


Question 14.
Firdaus Kanga is a
(a) scientist
(b) journalist
(c) friend of Hawking
(d) politician

Answer

Answer: (b) journalist


Read the following extracts and answer the questions that follow choosing the correct options among the given ones :

(1)

The only thing that makes you stronger is seeing somebody like you, achieving something huge. Then you know how much is possible and you reach out further than you ever thought you could.

Question 1.
One feels inspired and confident when one finds someone in the same or worse circumstances
(a) needing his help
(b) living a decent life
(c) doing something great
(d) earning much money.

Answer

Answer: (c) doing something great


Question 2.
The speaker in these lines is talking of
(a) himself
(b) Stephen Hawking
(c) Hawking’s assistant
(d) disabled people.

Answer

Answer: (d) disabled people.


Question 3.
The phrase ‘reach out’ means
(a) Walk
(b) move your hand
(c) go out
(d) try to get

Answer

Answer: (d) try to get


(2)

“I know what you mean.” I remembered the years I’d spent trying to play a Spanish guitar considerably larger than I was ; and how gleefully I had unstringed it one night.

Question 1.
Wou’ in the passage refers to
(a) Firdaus Kanga
(b) Hawking
(c) Hawking’s assistant
(d) Newton

Answer

Answer: (b) Hawking


Question 2.
The speaker of the above lines is
(a) Firdaus Kanga
(b) Hawking
(c) Hawking’s assistant
(d) Newton.

Answer

Answer: (a) Firdaus Kanga


Question 3.
What did the speaker gleefully do ?
(a) he played on the guitar
(b) he threw the guiter away
(c) he broke the strings of the guitar
(d) he became quiet

Answer

Answer: (c) he broke the strings of the guitar


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support