Tuesday, 23 February 2021

CBSE Class 8 English - MCQ and Online Tests- Poem- Unit 2 - Geography Lesson

CBSE Class 8 English – MCQ and Online Tests – Poem – Unit 2 – Geography Lesson

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


 

CBSE Class 8 English – MCQ and Online Tests – Poem- Unit 2 – Geography Lesson

Question 1.
The earth has more _____ than _____.
(a) Land, sea
(b) Water, forest
(c) Life, land
(d) Sea, land

Answer

Answer: (d) Sea, land


Question 2.
When did it become clear that the earth was round?
(a) At a height of ten thousand miles
(b) At a height of six miles
(c) At a height of six inches to the mile
(d) At a height of six thousand miles

Answer

Answer: (b) At a height of six miles


Question 3.
What became clear when the jet reached ten thousand feet?
(a) Why cities ran along the river
(b) Why valleys are populated
(c) Logic of geography
(d) All of the Above

Answer

Answer: (d) All of the Above


Question 4.
“There seemed an inevitability about what on ground had looked haphazard”. What do you mean by the word “haphazard”?
(a) That cannot be avoided
(b) That can be avoided
(c) Without plan or order
(d) With plan or order

Answer

Answer: (c) Without plan or order


Question 5.
Who is the poet of the poem “Geography Lesson”?
(a) Zulfikar Ghose
(b) Zulfikar Khosla
(c) Aesop
(d) Roald Dahl

Answer

Answer: (a) Zulfikar Ghose


Question 6.
What was not clear from the sky?
(a) Why men on earth found causes to hate each other
(b) Why men on earth built walls to divide cities
(c) Why men on earth kill each other
(d) All of the Above

Answer

Answer: (d) All of the Above


Question 7.
When did it become clear as to why the city had developed the way it is?
(a) At a height of ten thousand miles
(b) At a height of six miles
(c) At a height of six inches to the mile
(d) At a height of six thousand miles

Answer

Answer: (c) At a height of six inches to the mile


Question 8.
Why men found reasons to kill each other was _____.
(a) Easier to understand
(b) Difficult to understand
(c) Not needed to be understood
(d) Not mentioned in the poem

Answer

Answer: (b) Difficult to understand


Question 9.
What was the “logic of geography”?
(a) Land and water attracted man
(b) Why valleys were populated
(c) Why cities ran along the river
(d) How cities are developed

Answer

Answer: (a) Land and water attracted man


Question 10.
“There seemed an inevitability about what on ground had looked haphazard”. What do you mean by the word “inevitability”?
(a) That cannot be avoided
(b) That can be avoided
(c) Without plan or order
(d) With plan or order

Answer

Answer: (a) That cannot be avoided


(1)

When the jet sprang into the sky,
it was clear why the city
had developed the way it had,
seeing it scaled six inches to the mile.

Question 1.
The word ‘scaled’ in the passage means :
(a) measured
(b) spotted
(c) climbed
(d) like a scale.

Answer

Answer: (a) measured


Question 2.
The poet realised why
(a) he was in the sky
(b) the city had developed
(c) there were new ways in the city
(d) the city had taken the shape it had.

Answer

Answer: (d) the city had taken the shape it had.


Question 3.
The city appeared from the sky
(a) very big
(b) very small
(c) very wide
(d) very beautiful.

Answer

Answer: (b) very small


Question 4.
The ‘jet’ in the passage refers to :
(a) jet black
(b) jet engine
(c) jet liner
(d) jet stream.

Answer

Answer: (c) jet liner


(2)

When the jet reached ten thousand feet,
it was clear why the country
had cities where the rivers ran
and why the valleys were populated.

Question 1.
The word ‘valley’ means the same as
(a) vale
(b) valet
(c) valour
(d) value.

Answer

Answer: (a) vale


Question 2.
The cities are developed
(a) in the open space
(b) on the hill-side
(c) by the river-side
(d) in the deserts.

Answer

Answer: (c) by the river-side


Question 3.
From the height of ten thousand feet the poet was observing
(a) his city
(b) his country
(c) the earth
(d) the sky.

Answer

Answer: (b) his country


Question 4.
The valleys are populated because
(a) the climate is good
(b) people love the hills
(c) the life is safe there
(d) the water is easily available.

Answer

Answer: (d) the water is easily available.


(3)

When the jet rose six miles high,
it was clear the earth was round
and that it had more sea than land.
But it was difficult to understand

Question 1.
The noun form of ‘difficult’ is
(a) difference
(b) diffident
(c) diffract
(d) difficulty

Answer

Answer: (d) difficulty


Question 2.
From that height the poet saw that
(a) the earth is full of people
(b) the earth has hills and deserts
(c) the earth has much water
(d) the earth has much land.

Answer

Answer: (c) the earth has much water


Question 3.
From the height of the jet, the earth
(a) flat
(b) round
(c) rectangular
(d) triangular.

Answer

Answer: (b) round


Question 4.
The passage has been taken from :
(a) Geography Lesson
(b) The ant and the Cricket
(c) The Last Bargains
(d) Macavity: The Mystery Cat.

Answer

Answer: (a) Geography Lesson


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support