Thursday, 25 February 2021

CBSE Class 7 Maths - MCQ and Online Tests - Unit 9 - Rational Numbers

CBSE Class 7 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 9 – Rational Numbers


 

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly

CBSE Class 7 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 9 – Rational Numbers

Question 1.
The denominator of the rational number 0 is
(a) 0
(b) 1
(c) -1
(d) any non-zero integer

Answer

Answer: (d) -1


Question 2.
The numerator of a rational number 8 is
(a) 2
(b) 4
(c) 6
(d) 8

Answer

Answer: (d) 8


Question 3.
The denominator of the rational number \(\frac { 7 }{ 13 } \) is
(a) 13
(b) 7
(c) 6
(d) 91

Answer

Answer: (a) 13


Question 4.
The numerator of the rational number \(\frac { -3 }{ 4 } \) is
(a) -3
(b) 3
(c) 4
(d) -4

Answer

Answer: (a) -3


Question 5.
The numerator of the rational number \(\frac { -2 }{ 9 } \) is
(a) -2
(b) 2
(c) -9
(d) 9

Answer

Answer: (a) -2


Question 6.
The denominator of the rational number \(\frac { 5 }{ -3 } \) is
(a) 5
(b) -3
(c) 3
(d) 8

Answer

Answer: (b) -3


Question 7.
The denominator of the rational number \(\frac { 3 }{ -7 } \) is
(a) 7
(b) -7
(c) 3
(d) -3

Answer

Answer: (b) -7


Question 8.
The numerator of the rational number \(\frac { -2 }{ -5 } \) is
(a) 2
(b) -2
(c) 5
(d) -5

Answer

Answer: (b) -2


Question 9.
the numerator of the rational number \(\frac { -5 }{ -3 } \) is
(a) -5
(b) 5
(c) -3
(d) 3

Answer

Answer: (a) -5


Question 10.
The denominator of the rational number \(\frac { -2 }{ -9 } \) is
(a) -2
(b) 2
(c) 9
(d) -9

Answer

Answer: (d) -9


Question 11.
The denominator of the rational number \(\frac { -6 }{ -5 } \) is
(a) 6
(b) -6
(c) 5
(d) -5

Answer

Answer: (d) -5


Question 12.
The numerator of the rational number \(\frac { 3 }{ 5 } \) is
(a) 3
(b) 5
(c) 2
(d) 8

Answer

Answer: (a) 3


Question 13.
The numerator of the rational number \(\frac { 1 }{ 100 } \) is
(a) 100
(b) 1
(c) 10
(d) 99

Answer

Answer: (b) 1


Question 14.
The denominator of the rational number \(\frac { 4 }{ 7 } \) is
(a) 7
(b) 4
(c) 3
(d) 11

Answer

Answer: (a) 7


Question 15.
The denominator of the rational number 8 is
(a) 8
(b) 2
(c) 4
(d) 1

Answer

Answer: (d) 1


Question 16.
The numerator of the rational number – 9 is
(a) -9
(b) 9
(c) 1
(d) -1

Answer

Answer: (a) -9


Question 17.
The denominator of the rational number – 9 is
(a) -9
(b) 9
(c) -1
(d) 1

Answer

Answer: (d) 1


Question 18.
if \(\frac { -3 }{ -5 } \) = \(\frac { 9 }{ ? } \), then ? =
(a) 15
(b) -15
(c) 9
(d) -9

Answer

Answer: (a) 15
Hint:
\(\frac{-3}{-5}\) = \(\frac{-3Ũ-3}{-5Ũ-3}\) = \(\frac{9}{15}\)


Question 19.
if \(\frac { -8 }{ -9 } \) = \(\frac { -16 }{ ? } \), then ? =
(a) 18
(b) -18
(c) 9
(d) -9

Answer

Answer: (b) -18
Hint:
\(\frac{-8}{-9}\) = \(\frac{-8Ũ3}{-9Ũ2}\) = \(\frac{-16}{-18}\)


Question 20.
If \(\frac { 3 }{ 4 } \) = \(\frac { ? }{ 12 } \), then ? =
(a) 3
(b) 6
(c) 9
(d) 12

Answer

Answer: (c) 9
Hint:
\(\frac{3}{4}\) = \(\frac{3Ũ3}{4Ũ3}\) = \(\frac{9}{12}\)


Question 21.
if \(\frac { 4 }{ 5 } \) = \(\frac { 12 }{ ? } \), then ? =
(a) 5
(b) 10
(c) 15
(d) 25

Answer

Answer: (c) 15
Hint:
\(\frac{4}{5}\) = \(\frac{4Ũ3}{5Ũ3}\) = \(\frac{12}{15}\)


Question 22.
if \(\frac { -4 }{ 7 } \) = \(\frac { ? }{ 14 } \), then ? =
(a) -4
(b) -8
(c) 4
(d) 8

Answer

Answer: (b) -8
Hint:
\(\frac{-4}{7}\) = \(\frac{-4Ũ2}{7Ũ2}\) = \(\frac{-8}{14}\)


Question 23.
if \(\frac { -7 }{ 11 } \) = \(\frac { 14 }{ ? } \), then ? =
(a) 11
(b) -11
(c) 22
(d) -22

Answer

Answer: (d) -22
Hint:
\(\frac{-7}{11}\) = \(\frac{-7Ũ-2}{11Ũ-2}\) = \(\frac{14}{-22}\)


Question 24.
Which of the following is a negative rational number?
(a) \(\frac { 1 }{ 2 } \)
(b) \(\frac { 3 }{ 4 } \)
(c) \(\frac { -4 }{ -5 } \)
(d) \(\frac { 2 }{ -3 } \)

Answer

Answer: (d) \(\frac { 2 }{ -3 } \)
Hint:
\(\frac{-4}{-5}\) = \(\frac{4}{5}\)


Question 25.
Which of the following is a positive rational number?
(a) \(\frac { -1 }{ 2 } \)
(b) \(\frac { 2 }{ -3 } \)
(c) \(\frac { -3 }{ -4 } \)
(d) -5

Answer

Answer: (c) \(\frac { -3 }{ -4 } \)
Hint:
\(\frac{-3}{-4}\) = \(\frac{3}{4}\)


Question 26.
The rational number \(\frac { 12 }{ 40 } \) in standard 40 form is
(a) \(\frac { 3 }{ 10 } \)
(b) \(\frac { 6 }{ 10 } \)
(c) \(\frac { 3 }{ 20 } \)
(d) \(\frac { 6 }{ 20 } \)

Answer

Answer: (a) \(\frac { 3 }{ 10 } \)
Hint:
\(\frac{12}{40}\) = \(\frac{12ũ4}{40ũ4}\) = \(\frac{3}{10}\)


Question 27.
–\(\frac { 6 }{ 5 } \) + 1 =
(a) –\(\frac { 6 }{ 5 } \)
(b) \(\frac { 6 }{ 5 } \)
(c) \(\frac { 5 }{ 6 } \)
(d) –\(\frac { 5 }{ 6 } \)

Answer

Answer: (a) –\(\frac { 6 }{ 5 } \)


Question 28.
\(\frac { 2 }{ 9 } \) Ũ \(\frac { 27 }{ 8 } \) =
(a) \(\frac { 4 }{ 3 } \)
(b) \(\frac { 3 }{ 4 } \)
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (b) \(\frac { 3 }{ 4 } \)


Question 29.
\(\frac { 7 }{ 12 } \) ũ ( –\(\frac { 7 }{ 12 } \)) =
(a) 1
(b) -1
(c) 7
(d) -7

Answer

Answer: (b) -1


Question 30.
The rational number \(\frac { -21 }{ 28 } \) in standard form is
(a) \(\frac { -3 }{ 4 } \)
(b) \(\frac { 3 }{ 4 } \)
(c) \(\frac { 3 }{ 7 } \)
(d) \(\frac { -3 }{ 7 } \)

Answer

Answer: (a) \(\frac { -3 }{ 4 } \)
Hint:
\(\frac{-21}{28}\) = \(\frac{-21ũ7}{28ũ7}\) = \(\frac{-3}{4}\)


Question 31.
\(\frac { 17 }{ 11 } \) – \(\frac { 6 }{ 11 } \) =
(a) 1
(b) -1
(c) 6
(d) 3

Answer

Answer: (a) 1
Hint:
\(\frac{17}{11}\) – \(\frac{6}{11}\) = \(\frac{17-6}{11}\) = \(\frac{11}{11}\) = 1


Question 32.
\(\frac { 2 }{ -5 } \) Ũ \(\frac { -5 }{ 2 } \) =
(a) 1
(b) -1
(c) 2
(d) -5

Answer

Answer: (a) 1


Question 33.
–\(\frac { 6 }{ 5 } \) Ũ 1 =
(a) –\(\frac { 6 }{ 5 } \)
(b) \(\frac { 6 }{ 5 } \)
(c) –\(\frac { 5 }{ 6 } \)
(d) \(\frac { 5 }{ 6 } \)

Answer

Answer: (a) –\(\frac { 6 }{ 5 } \)


Question 34.
The rational number \(\frac { -6 }{ -25 } \) in standard form is
(a) \(\frac { 6 }{ 25 } \)
(b) \(\frac { -6 }{ 25 } \)
(c) \(\frac { 6 }{ -25 } \)
(d) \(\frac { -6 }{ 25 } \)

Answer

Answer: (a) \(\frac { 6 }{ 25 } \)
Hint:
\(\frac{-6}{-25}\) = \(\frac{-6Ũ-1}{-25Ũ-1}\) = \(\frac{6}{25}\)


Question 35.
Which of the following rational numbers -2 is equivalent to \(\frac { -2 }{ 5 } \) ?
(a) \(\frac { -4 }{ 10 } \)
(b) \(\frac { -2 }{ 10 } \)
(c) \(\frac { -4 }{ 5 } \)
(d) \(\frac { -6 }{ 25 } \)

Answer

Answer: (a) \(\frac { -4 }{ 10 } \)
Hint:
\(\frac{-2}{5}\) = \(\frac{-2Ũ2}{5Ũ2}\) = \(\frac{-4}{10}\)


Question 36.
Which of the following rational numbers is not equivalent to \(\frac { 7 }{ -4 } \) ?
(a) \(\frac { 14 }{ -8 } \)
(b) \(\frac { 21 }{ -12 } \)
(c) \(\frac { 28 }{ -16 } \)
(d) \(\frac { 7 }{ -8 } \)

Answer

Answer: (d) \(\frac { 7 }{ -8 } \)
Hint:
\(\frac{7}{-4}\) = \(\frac{7Ũ2}{-4Ũ2}\) = \(\frac{14}{-8}\) ? \(\frac{7}{-8}\)


Question 37.
Which of the following rational numbers is not to equivalent to \(\frac { 3 }{ 5 } \) ?
(a) \(\frac { 6 }{ 10 } \)
(b) \(\frac { -3 }{ -5 } \)
(c) \(\frac { 9 }{ 15 } \)
(d) \(\frac { 12 }{ 24 } \)

Answer

Answer: (d) \(\frac { 12 }{ 24 } \)
Hint:
\(\frac{3}{5}\) = \(\frac{3Ũ4}{5Ũ4}\) = \(\frac{12}{20}\) ? \(\frac{12}{24}\)


Question 38.
Which of the following is correct?
(a) \(\frac { 1 }{ -2 } \) > \(\frac { -1 }{ 3 } \)
(b) \(\frac { 1 }{ -2 } \) < \(\frac { -1 }{ 3 } \)
(c) \(\frac { 1 }{ -2 } \) = \(\frac { -1 }{ 3 } \)
(d) None of these

Answer

Answer: (b) \(\frac { 1 }{ -2 } \) < \(\frac { -1 }{ 3 } \)


Question 39.
Which of the following is correct?
(a) 0 > \(\frac { -4 }{ 9 } \)
(b) 0 < \(\frac { -4 }{ 9 } \)
(c) 0 = \(\frac { 4 }{ 9 } \)
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 0 > \(\frac { -4 }{ 9 } \)


Question 40.
Which of the following is correct?
(a) –\(\frac { 4 }{ 5 } \) < – \(\frac { 3 }{ 10 } \)
(b) –\(\frac { 4 }{ 5 } \) > – \(\frac { 3 }{ 10 } \)
(c) –\(\frac { 4 }{ 5 } \) = – \(\frac { 3 }{ 10 } \)
(d) None of these

Answer

Answer: (a) –\(\frac { 4 }{ 5 } \) < – \(\frac { 3 }{ 10 } \)


Question 41.
The reciprocal of \(\frac { -2 }{ 5 } \) is
(a) \(\frac { -5 }{ 2 } \)
(b) \(\frac { 5 }{ 2 } \)
(c) \(\frac { 2 }{ 5 } \)
(d) \(\frac { -2 }{ 5 } \)

Answer

Answer: (a) \(\frac { -5 }{ 2 } \)


Question 42.
The sum \(\frac { 5 }{ 4 } \) + (- \(\frac { 25 }{ 4 } \)) =
(a) -5
(b) 5
(c) 4
(d) -4

Answer

Answer: (a) -5
Hint:
\(\frac{5}{4}\) + (\(\frac{-25}{4}\)) = \(\frac{5+(-25)}{4}\) = \(\frac{-20}{4}\) = -5


Question 43.
The sum –\(\frac { 3 }{ 4 } \) + 0 =
(a) \(\frac { 3 }{ 4 } \)
(b) –\(\frac { 3 }{ 4 } \)
(c) 1
(d) 0

Answer

Answer: (b) –\(\frac { 3 }{ 4 } \)


Question 44.
The denominator of the rational number \(\frac { -13 }{ -11 } \) is
(a) -13
(b) 13
(c) 11
(d) -11

Answer

Answer: (d) -11


Question 45.
The numerator of the rational number 0 is
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) 3

Answer

Answer: (a) 0


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support