Thursday, 25 February 2021

CBSE Class 7 Maths - MCQ and Online Tests - Unit 8 - Comparing Quantities

CBSE Class 7 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 8 – Comparing Quantities


 

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly

CBSE Class 7 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 8 – Comparing Quantities

Question 1.
\(\frac { 2 }{ 2 } \) as per cent is
(a) 19%
(b) 10%
(c) 100%
(d) none of these

Answer

Answer: (c) 100%
Hint:
\(\frac{2}{2}\) = \(\frac{2}{2}\) × 100% = 100%


Question 2.
If 40% of students in a class are Hindus, what per cent of the students are non – Hindus?
(a) 40%
(b) 10%
(c) 50%
(d) 60%

Answer

Answer: (d) 60%
Hint:
100% – 40% = 60%.


Question 3.
Out of 40 children in a class, 10 are boys. What is the percentage of boys?
(a) 10%
(b) 40%
(c) 4%
(d) 25%

Answer

Answer: (d) 25%
Hint:
Percentage of boys = \(\frac{10}{40}\) × 100% = 25%


Question 4.
The ratio of 3 m to 60 cm is
(a) 4 : 1
(b) 3 : 1
(c) 5 : 1
(d) 2 : 1

Answer

Answer: (c) 5 : 1
Hint:
3 m : 60 cm = 3 × 100 cm : 60 cm
= 300 : 60 = 5 : 1.


Question 5.
The ratio of 15 days to 72 hours is
(a) 2 : 1
(b) 3 : 1
(c) 4 : 1
(d) 5 : 1

Answer

Answer: (d) 5 : 1
Hint:
15 days : 72 hours
= 15 × 24 hours : 72 hours
= 15 × 24 : 72 = 5 : 1.


Question 6.
The ages of father and son are 45 years and 10 years. The ratio of their ages is
(a) 3 : 2
(b) 5 : 2
(c) 9 : 2
(d) 15 : 2

Answer

Answer: (c) 9 : 2
Hint:
45 years : 10 years ? 9 : 2


Question 7.
The cost of 3 envelopes is ? 15. Find the cost of 5 envelopes.
(a) ? 20
(b) ? 25
(c) ? 30
(d) ? 40

Answer

Answer: (b) ? 25
Hint:
3 : 5 = 15 : x
? \(\frac{3}{5}\) = \(\frac{15}{x}\) ? x = 25


Question 8.
The cost of 7 kg of potatoes is ? 42. How many kg of potatoes can be purchased for ? 96?
(a) 10 kg
(b) 12 kg
(c) 15 kg
(d) 16 kg

Answer

Answer: (d) 16 kg
Hint:
7. 7 : x = 42 : 96
? \(\frac{7}{x}\) = \(\frac{42}{96}\) ? x = 16


Question 9.
The cost of 4 m of cloth is Rs 40. Find the cost of 9 m of cloth.
(a) ? 90
(b) ? 60
(c) ? 50
(d) ? 40

Answer

Answer: (a) ? 90
Hint:
8. 4 : 9 = 40 : x
? \(\frac{4}{9}\) = \(\frac{40}{x}\) ? x = 90


Question 10.
The cost of 8 pencils is ? 10. Find the cost of 20 pencils.
(a) ? 20
(b) ? 25
(c) ? 24
(d) ? 30

Answer

Answer: (b) ? 25
Hint:
8 : 20 = 10 : x
? \(\frac{8}{20}\) = \(\frac{10}{x}\) ? x = 25


Question 11.
The ratio of Rs 10 to 50 paise is
(a) 20 : 1
(b) 10 : 1
(c) 5 : 1
(d) 1 : 20

Answer

Answer: (a) 20 : 1
Hint:
Rs 10 : 50 paise = 10 × 100 paise: 50 paise
= 1000 : 50 = 20 : 1


Question 12.
The ratio of 6 kg to 400 g is
(a) 10 : 1
(b) 15 : 1
(c) 12 : 1
(d) 6 : 1

Answer

Answer: (b) 15 : 1
Hint:
6 kg : 400 g = 6 × 1000 g : 400 g
= 6000 : 400 = 15 : 1.


Question 13.
A motorcycle goes 120 km in 3 l of petrol. How much petrol will be required to go 600 km?
(a) 10 l
(b) 12 l
(c) 15 l
(d) 20 l

Answer

Answer: (c) 15 l
Hint:
120 : 600 = 3 : x
? \(\frac{120}{600}\) = \(\frac{3}{x}\) ? x = 15


Question 14.
\(\frac { 1 }{ 4 } \) as per cent is
(a) 20%
(b) 25%
(c) 30%
(d) 12 \(\frac { 1 }{ 2 } \)%

Answer

Answer: (b) 25%
Hint:
\(\frac{1}{4}\) = \(\frac{1}{4}\) × 100% = 25%


Question 15.
\(\frac { 1 }{ 8 } \) as per cent is
(a) 25%
(b) 121%
(c) 20%
(d) 16%

Answer

Answer: (b) 121%
Hint:
\(\frac{1}{8}\) = \(\frac{1}{8}\) × 100% = 12\(\frac{1}{2}\)%


Question 16.
\(\frac { 5 }{ 2 } \) as per cent is
(a) 125%
(b) 150%
(c) 200%
(d) 250%

Answer

Answer: (d) 250%
Hint:
\(\frac{5}{2}\) = \(\frac{5}{2}\) × 100% = 250%


Question 17.
0.1 as per cent is
(a) 1%
(b) 10%
(c) 100%
(d) 0.1%

Answer

Answer: (b) 10%
Hint:
0.1 = \(\frac{1}{10}\) = \(\frac{1}{10}\) × 100% = 10%


Question 18.
0.04 as per cent is
(a) 10%
(b) 20%
(c) 25%
(d) 4%

Answer

Answer: (d) 4%
Hint:
0.04 = \(\frac{4}{100}\) = \(\frac{4}{100}\) × 100% = 4%


Question 19.
Out of 25 students, 5 are absent. What per cent of the students are absent?
(a) 10%
(b) 20%
(c) 25%
(d) 30%

Answer

Answer: (b) 20%
Hint:
Per cent of students that are absent = \(\frac{5}{25}\) × 100% = 20%


Question 20.
The salary of Manish is ? 4000. He saves 10% of his salary. How much does he save?
(a) ? 400
(b) ? 2000
(c) ? 3000
(d) ? 4000

Answer

Answer: (a) ? 400
Hint:
Money that he saves = \(\frac{10}{100}\) × 4000 = Rs 400


Question 21.
Convert \(\frac { 1 }{ 5 } \) to per cent
(a) 10%
(b) 20%
(c) 40%
(d) 80%

Answer

Answer: (b) 20%
Hint:
\(\frac{1}{5}\) = \(\frac{1}{5}\) × 100% = 20%


Question 22.
A basket is full of bananas, mangoes and apples. If 50% are mangoes, 30% are apples, then what per cent are bananas?
(a) 10%
(b) 20%
(c) 25%
(d) 40%

Answer

Answer: (b) 20%
Hint:
Required percentage
= 100% – (50% + 30%) = 20%.


Question 23.
What is 5% of 200?
(a) 2
(b) 5
(c) 10
(d) 100

Answer

Answer: (c) 10
Hint:
5% of 200 = \(\frac{5}{100}\) × 200 = 10


Question 24.
What is 12 \(\frac { 1 }{ 2 } \) % of 200?
(a) 25
(b) 12
(c) 40
(d) 100

Answer

Answer: (a) 25
Hint:
12\(\frac{1}{2}\)% of 200 = \(\frac{25}{2}\) = \(\frac{200}{100}\) = 25


Question 25.
There are 40 children in a class. 25% like playing football. How many children like playing football?
(a) 10
(b) 20
(c) 30
(d) 40

Answer

Answer: (a) 10
Hint:
Number of children who like playing football = \(\frac{25}{100}\) × 40 = 10


Question 26.
A traveller covered 8% of his total journey which is 50 km long on foot. How many kilometre did he cover on foot?
(a) 1 km
(b) 2 km
(c) 3 km
(d) 4 km

Answer

Answer: (d) 4 km
Hint:
8% of 50 = \(\frac{8}{100}\) × 50 = 4 km


Question 27.
Meenu purchased an item for ? 800 and sold the same for ? 1000. The gain percentage is
(a) 25%
(b) 20%
(c) 40%
(d) 50%

Answer

Answer: (a) 25%
Hint:
Gain percentage
= \(\frac{1000-800}{800}\) × 100% = 25%


Question 28.
The interest on a sum of ? 2500 for 4 years at the interest rate 4% is
(a) ? 100
(b) ? 200
(c) ? 300
(d) ? 400

Answer

Answer: (d) ? 400
Hint:
Interest = \(\frac{2500×4×4}{100}\) = RS 400.


Question 29.
A watch was purchased for ? 316 and sold for ? 300. What is the loss?
(a) ? 16
(b) ? 8
(c) ? 24
(d) ? 32

Answer

Answer: (a) ? 16
Hint:
Loss = Rs 316 – Rs 300 = Rs 16.


Question 30.
A shopkeeper bought a table for ? 500 and sold it for ? 400. Find the loss percentage.
(a) 10%
(b) 20%
(c) 40%
(d) 50%

Answer

Answer: (b) 20%
Hint:
Loss percentage
= \(\frac{500-400}{500}\) × 100% = 20%


Question 31.
In a particular kind of pulses, the quantity of protein is 25%. How much protein is there in 4 kg of that pulse?
(a) 1kg
(b) 2kg
(c) 3kg
(d) 4kg

Answer

Answer: (a) 1kg
Hint:
Required amount of protein
= \(\frac{25}{100}\) × 4 = 1 kg


Question 32.
Meenu purchased a coat for 7 600. She had to pay 4% sales tax on it. Find the amount of sales tax.
(a) ? 24
(b) ? 16
(c) ? 20
(d) ? 32

Answer

Answer: (a) ? 24
Hint:
Amount of sales tax
= 600 × \(\frac{4}{100}\) = Rs 24


Question 33.
The price of petrol has risen from ? 48 to ? 52 a litre. By what per cent has the price risen up?
(a) \(\frac { 25 }{ 3 } \) % or 8.33%
(b) 25%
(c) 4%
(d) 40%

Answer

Answer: (a) \(\frac { 25 }{ 3 } \) % or 8.33%
Hint:
Required percentage
= \(\frac{52-48}{48}\) × 100% = \(\frac{25}{3}\) % or 8.33%.


Question 34.
? 100 are to be divided between Apala and Meenu. Apala gets 60%. What does Meenu get?
(a) ? 10
(b) ? 20
(c) ? 30
(d) ? 40

Answer

Answer: (d) ? 40
Hint:
Amount that Meenu gets
= (100% – 60%) × 100
= \(\frac{40}{100}\) × 100 = Rs 40


Question 35.
The angles of a triangle are in the ratio 1 : 1 : 2. What is the largest angle?
(a) 90°
(b) 45°
(c) 30°
(d) 60°

Answer

Answer: (a) 90°
Hint:
Largest angle = \(\frac{2}{1+1+2}\) × 180° = 90°


Question 36.
The marks in a test decreased from 40 to 30. The percentage decrease is
(a) 10%
(b) 20%
(c) 25%
(d) 40%

Answer

Answer: (c) 25%
Hint:
Percentage decrease = \(\frac{40-30}{40}\) × 100% = 25%


Question 37.
The number of students in 2008 was 1000. It became 1100 in 2009. The percentage increase is
(a) 10%
(b) 5%
(c) 100%
(d) 1000%

Answer

Answer: (a) 10%
Hint:
Percentage increase = \(\frac{1100-1000}{1000}\) × 100% = 10%


Question 38.
An article was purchased for ? 100 and sold for ? 120. What is the profit?
(a) ? 20
(b) ? 100
(c) ? 120
(d) None of these

Answer

Answer: (a) ? 20
Hint:
Profit = Rs 120 – Rs 100 = Rs 20.


Question 39.
A shop has 50 televisions, out of which 5 are defective, defective? What per cent are
(a) 5%
(b) 10%
(c) 50%
(d) 25%

Answer

Answer: (b) 10%
Hint:
Percentage of defective television = \(\frac{5}{50}\) × 100% = 10%


Question 40.
There are 100 voters. 50 of them votes yes. What per cent voted yes?
(a) 10%
(b) 25%
(c) 50%
(d) 15%

Answer

Answer: (c) 50%
Hint:
Required percentage = \(\frac{50}{100}\) × 100% = 50%


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article