Monday, 22 February 2021

CBSE Class 11 Geography - MCQ and Online Tests - Unit 4 - Distribution of Oceans and Continents

CBSE Class 11 Geography – MCQ and Online Tests – Unit 4 – Distribution of Oceans and Continents

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.

 


 

CBSE Class 11 Geography – MCQ and Online Tests – Unit 4 – Distribution of Oceans and Continents

Question 1.
According to the Plate Tectonic concept, how many major plates are there?
(a) 7
(b) 9
(c) 12
(d) 11

Answer

Answer:(a) 7


Question 2.
The Indian subcontinent was located at
(a) 60 degree South latitude
(b) 30 degree South latitude
(c) 50 degree South latitude
(d) 40 degree South latitude

Answer

Answer:(c) 50 degree South latitude


Question 3.
Which one of the following is not a minor plate?
(a) Nazca
(b) Arabia
(c) the Philippines
(d) Antarctica

Answer

Answer:(d) Antarctica


Question 4.
Which one of the following is the type of plate boundary of the Indian plate along the Himalayan Mountains?
(a) Ocean- Continents convergence
(b) Divergent boundary
(c) Transform boundary
(d) Continent convergence

Answer

Answer:(d) Continent convergence


Question 5.
Tillite is formed due to
(a) deposits on mountains
(b) deposits of volcanoes
(c) deposits of glaciers
(d) deposits of gold

Answer

Answer:(c) deposits of glaciers


Question 6.
What is a tectonic plate that lies between the Asiatic and Pacific Plate?
(a) Cocos Plate
(b) Nazca Plate
(c) Arabian Plate
(d) Philippine Plate

Answer

Answer:(d) Philippine Plate


Question 7.
Who was the founder of convection currents theory?
(a) Arthur Holmes
(b) McKenzie, Parker and Morgan
(c) Admans Heinz
(d) Alfred Wegener

Answer

Answer:(a) Arthur Holmes


Question 8.
A tectonic plate is a slab of
(a) molten rock
(b) hot rock
(c) solid rock
(d) small rocks

Answer

Answer:(c) solid rock


Question 9.
What was the name given to the massive ocean by Wegener?
(a) Pangaea
(b) Panthalassa
(c) Angaraland
(d) Gondwanaland

Answer

Answer:(b) Panthalassa


Question 10.
The continental drift theory was propounded by
(a) Alfred Wegner
(b) Aortelius
(c) Hall and Danna
(d) Abraham Ortelius

Answer

Answer:(a) Alfred Wegner


Question 11.
By which method has facilitated correlating the rock formation from different continents across oceans?
(a) The radiometric dating methods
(b) Carbon 14 method
(c) Radioactive methods
(d) Fling method

Answer

Answer:(a) The radiometric dating methods


Question 12.
What was the name given by Alfred Wegener to a large continent surrounded?
(a) Pangaea
(b) Panthalassa
(c) Angaraland
(d) Gondwanaland

Answer

Answer:(a) Pangaea


Question 13.
The ocean floor may be segmented into how much division based on the depth as well as the forms of relief?
(a) Three
(b) Four
(c) Five
(d) Seven

Answer

Answer:(a) Three


Question 14.
When did Alfred Wegener give continental drift theory?
(a) 1920
(b) 1946
(c) 1912
(d) 1948

Answer

Answer:(c) 1912


Question 15.
Which one of the following terms is related to Polar fleeing force?
(a) Revolution of the Earth
(b) Gravitation
(c) Rotation of the Earth
(d) Tides

Answer

Answer:(c) Rotation of the Earth


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support