Monday, 22 February 2021

CBSE Class 11 Geography - MCQ and Online Tests - Unit 5 - Minerals and Rocks

CBSE Class 11 Geography – MCQ and Online Tests – Unit 5 – Minerals and Rocks

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 11 Geography – MCQ and Online Tests – Unit 5 – Minerals and Rocks

Question 1.
Igneous rocks are
(a) primary rocks
(b) secondary rocks
(c) tertiary rocks
(d) soft rocks

Answer

Answer:(a) primary rocks


Question 2.
The most abundant rocks found on the earth’s crust are
(a) igneous rocks
(b) sedimentary rocks
(c) metamorphic rocks
(d) granite rock

Answer

Answer:(a) igneous rocks


Question 3.
Which mineral group is abundantly found in the earth’s crust?
(a) Mica group
(b) Felspar group
(c) Oxide group
(d) Silicate group

Answer

Answer:(b) Felspar group


Question 4.
Which one of the following is the salient feature of metamorphic rocks?
(a) Changeable
(b) Quite
(c) Crystalline
(d) Foliation

Answer

Answer:(a) Changeable


Question 5.
Which one of the following are the hardest minerals?
(a) Topaz
(b) Diamond
(c) Quartz
(d) Feldspar

Answer

Answer:(b) Diamond


Question 6.
Which of the following is a ferrous mineral?
(a) Copper
(b) Aluminium
(c) Iron Ore
(d) Tin

Answer

Answer:(c) Iron Ore


Question 7.
A non-metallic mineral in the following minerals is
(a) silver
(b) copper
(c) zinc
(d) coal

Answer

Answer:(d) coal


Question 8.
Which of the following is not among the eight elements?
(a) Oxygen and Silicon
(b) Aluminium and Iron
(c) Calcium and Sodium
(d) Mica and Granite

Answer

Answer:(d) Mica and Granite


Question 9.
Which of the following is not an example of metamorphic rocks?
(a) Slate
(b) Marble
(c) Limestone
(d) Schist

Answer

Answer:(c) Limestone


Question 10.
The minerals that do not contain metal contend are known as
(a) precious minerals
(b) ferrous minerals
(c) non-metallic minerals
(d) non-ferrous minerals

Answer

Answer:(c) non-metallic minerals


Question 11.
Which one of the following is the component of sand and granite?
(a) Amphibole
(b) Quartz
(c) Pyroxene
(d) Mica

Answer

Answer:(b) Quartz


Question 12.
Rocks that were originally either sedimentary, igneous, or metamorphic and have been changed further by heat and pressure are called:
(a) Volcanic
(b) Sedimented
(c) Metamorphic
(d) None of the above

Answer

Answer:(c) Metamorphic


Question 13.
Which one of the following is not a sedimentary rock?
(a) Tillite
(b) Borax
(c) Breccia
(d) Marble

Answer

Answer:(d) Marble


Question 14.
Iron is a
(a) ferrous metal
(b) non-ferrous metal
(c) precious metal
(d) non-precious metal

Answer

Answer:(a) ferrous metal


Question 15.
What kind of colour does Pyroxene consist of?
(a) Green
(b) Black
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above

Answer

Answer:(d) None of the above


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support