Sunday, 21 February 2021

CBSE Class 11 English - MCQ and Online Tests - Prose - Unit 5 - The Ailing Planet: the Green Movement’s Role

CBSE Class 11 English  – MCQ and Online Tests – Prose – Unit 5 – The Ailing Planet: the Green Movement’s Role

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 11 English  – MCQ and Online Tests – Prose – Unit 5 – The Ailing Planet: the Green Movement’s Role

Question 1.
What is the transcending concern?
(a) the survival of the planet
(b) the survival of forests
(c) global warming
(d) to save water

Answer

Answer: (a) the survival of the planet


Question 2.
“Scientists have catalogued about ………….. living species with which mankind shares the earth”
(a) 1.4 million
(b) 1.6 million
(c) 1.8 million
(d) 1.2 million

Answer

Answer: (a) 1.4 million


Question 3.
What is one of the reasons for the exploitation of the environment?
(a) increasing population
(b) global warming
(c) animal extinctions
(d) water

Answer

Answer: (a) increasing population


Question 4.
Where was the first nationwide Green party founded?
(a) USA
(b) Australia
(c) New Zealand
(d) Canada

Answer

Answer: (c) New Zealand


Question 5.
What forms the foundation of the global economic system according to Lester Brown?
(a) ” fisheries, forests, grasslands, and croplands ”
(b) land and water
(c) forests, fisheries, grasslands
(d) fisheries and forests

Answer

Answer: (a) ” fisheries, forests, grasslands, and croplands ”


Question 6.
Who said, “We have not inherited this earth from our forefathers; we have borrowed it from our children.”?
(a) Margaret Thatcher
(b) Mr Edgar S. Woolard
(c) Mr. Lester Brown
(d) Brandt Commission

Answer

Answer: (c) Mr. Lester Brown


Question 7.
What does the three-year study conducted by the United Nations state?
(a) Environment has deteriorated that it is critical in eighty-eight countries
(b) forests are being cut down at an alarming rate
(c) there is not much of drinking water left
(d) Fossil fuels are getting extinct at a fast rate

Answer

Answer: (a) Environment has deteriorated that it is critical in eighty-eight countries


Question 8.
Which article of the Constitution of India provides that “the State shall endeavour to protect and improve the environment and to safeguard the forests and wildlife of the country”?
(a) Article 48A
(b) Article 51A
(c) Article 48 A (1)
(d) Article 52

Answer

Answer: (a) Article 48A


Question 9.
” Every four days the world population increases by ……………..”
(a) 1.5 million
(b) 1 million
(c) 1.7 million
(d) half a million

Answer

Answer: (b) 1 million


Question 10.
What is the meaning of holistic and ecological view?
(a) the preservation of the environment
(b) saving of the water resources
(c) saving trees
(d) rainwater harvest

Answer

Answer: (a) the preservation of the environment


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support