Sunday, 21 February 2021

CBSE Class 11 English - MCQ and Online Tests - Prose - Unit 4 - Landscape of the Soul

CBSE Class 11 English  – MCQ and Online Tests – Prose – Unit 4 – Landscape of the Soul

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 11 English  – MCQ and Online Tests – Prose – Unit 4 – Landscape of the Soul

Question 1.
What did Quinten do to get into apprenticeship into his master’s studio?
(a) asked him to admit him too
(b) drew a fly on his latest panel that looked real
(c) gave an interview
(d) drew a dragon

Answer

Answer: (b) drew a fly on his latest panel that looked real


Question 2.
What is the third element compared with?
(a) prayer
(b) travel
(c) yogic practice of pranayama
(d) nirvana

Answer

Answer: (c) yogic practice of pranayama


Question 3.
What does the European Figurative painting mean to the viewer?
(a) Illusion
(b) Imagination
(c) exactly as he sees it from a specific angle
(d) view of the painter

Answer

Answer: (c) exactly as he sees it from a specific angle


Question 4.
What was Francois Cheng’s expression?
(a) the center of the landscape
(b) the eye of the landscape
(c) the center of the universe
(d) the left side of the yang

Answer

Answer: (b) the eye of the landscape


Question 5.
What according to the painter dwells in the cave?
(a) a spirit
(b) magic
(c) mystery
(d) dragon

Answer

Answer: (a) a spirit


Question 6.
What path does the Chinese painter’s art create?
(a) horizontal
(b) vertical
(c) “a path for your eyes to travel up and down, then back again, in a leisurely movement”
(d) stillness

Answer

Answer: (c) “a path for your eyes to travel up and down, then back again, in a leisurely movement”


Question 7.
What does the word ‘Dao’ mean?
(a) perfection
(b) both the path or the method, and the mysterious works of the Universe
(c) mystery
(d) royal

Answer

Answer: (b) both the path or the method, and the mysterious works of the Universe


Question 8.
What does Yang mean?
(a) Mountain; vertically towards Heaven, stable, warm, and dry in the sun
(b) water; horizontal and resting on the earth, fluid, moist and cool
(c) Neutral action
(d) receptive, feminine aspect of universal energy

Answer

Answer: (a) Mountain; vertically towards Heaven, stable, warm, and dry in the sun


Question 9.
What does ‘Leisurely movement’ mean?
(a) relaxed movement
(b) hurried action
(c) pleasure action
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) relaxed movement


Question 10.
What does the concept of ‘Shanshui’ represent?
(a) Imaginery place
(b) worship
(c) ‘mountain water’ which when used together represents the word ‘landscape’
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) ‘mountain water’ which when used together represents the word ‘landscape’


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support