Sunday, 21 February 2021

CBSE Class 11 English - MCQ and Online Tests - Poem - Unit 3 - The Voice of the Rain

CBSE Class 11 English  – MCQ and Online Tests – Poem – Unit 3 – The Voice of the Rain

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 11 English  – MCQ and Online Tests – Poem – Unit 3 – The Voice of the Rain

Question 1.
What does the poet compare the rain with?
(a) Song
(b) Heaven
(c) Beauty
(d) Flowers

Answer

Answer: (a) Song


Question 2.
What does the word ‘Descend’ mean?
(a) not clear
(b) come down
(c) to wash
(d) hidden

Answer

Answer: (b) come down


Question 3.
What Hyperbole was used in the poem?
(a) I am the Poem of Earth
(b) Soft-falling shower
(c) Bottomless sea
(d) voice of the rain

Answer

Answer: (c) Bottomless sea


Question 4.
The poem ‘The Voice of the Rain’ is a conversation between ___?
(a) poet and rain
(b) poet and mountains
(c) rain and trees
(d) birds and rain

Answer

Answer: (a) poet and rain


Question 5.
What is the meaning of ‘who art thou’?
(a) Who are you?
(b) What are you?
(c) How are you?
(d) Whose art is this?

Answer

Answer: (a) Who are you?


Question 6.
From where does the song of rain originate?
(a) from heaven
(b) from ocean
(c) from the heart of the singer
(d) from the soul of earth

Answer

Answer: (c) from the heart of the singer


Question 7.
What does ‘Reck’d or unreck’d’ mean?
(a) enrichment or no enrichment
(b) cared for or not cared for
(c) to purify or not
(d) to wash or not to wash

Answer

Answer: (b) cared for or not cared for


Question 8.
From which two places does the rain rise in the form of water vapour?
(a) land and bottomless sea
(b) land and ocean
(c) mountains and land
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) land and bottomless sea


Question 9.
What does the rain reply to the poet’s question ‘Who are you’?
(a) she is rain
(b) she is poem of earth
(c) she is rain from mountains
(d) she is poem of mountains

Answer

Answer: (b) she is poem of earth


Question 10.
How does the rain help the seeds inside the earth?
(a) provides water
(b) provides life and helps them grow
(c) provides life
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) provides life and helps them grow


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support