Sunday, 21 February 2021

CBSE Class 11 English - MCQ and Online Tests - Snapshot - Unit 6 - The Ghat of the Only World

CBSE Class 11 English  – MCQ and Online Tests – Snapshot – Unit 6 – The Ghat of the Only World

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

 

CBSE Class 11 English  – MCQ and Online Tests – Snapshot – Unit 6 – The Ghat of the Only World

Question 1.
Shahid firmly believed in ________ politics and religion.
(a) separating
(b) interconnecting
(c) mingling
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) separating


Question 2.
Shahid wanted to go to ______ during his last days.
(a) Northampton
(b) New York
(c) Kashmir
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Kashmir


Question 3.
Once in his childhood, what did Shahid’s mother help to create in his room?
(a) A murti
(b) A holy scripture
(c) An artwork of Hindu gods
(d) A Hindu temple

Answer

Answer: (d) A Hindu temple


Question 4.
Shahid described ‘the view of the Brooklyn waterfront slipping into the East River’ as a __________.
(a) ghat
(b) waterfall
(c) fountain
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) ghat


Question 5.
What impact did Shahid’s death have upon the author ?
(a) He remains unaffected
(b) He moved out of his place to distract himself
(c) He felt a deep void
(d) Not mentioned in the story

Answer

Answer: (c) He felt a deep void


Question 6.
Shahid passed away while he was ______.
(a) driving
(b) asleep
(c) cooking
(d) writing

Answer

Answer: (b) asleep


Question 7.
What did Shahid describe as “the happiest time of his life”?
(a) His time in Arizona
(b) His time at New York University
(c) His time at Manhattan’s college
(d) His time at Penn State

Answer

Answer: (d) His time at Penn State


Question 8.
“No matter what the question, Shahid worked _________ into his answer.” Complete the sentence.
(a) poetry
(b) passion
(c) nationalism
(d) music

Answer

Answer: (a) poetry


Question 9.
Who had a great influence on Shahid’s poetry?
(a) Amitav Gosh
(b) Suketu Mehta
(c) James Merrill
(d) Roshnara Begum

Answer

Answer: (c) James Merrill


Question 10.
Shahid by inclination was a political poet.
(a) Yes
(b) Somewhat
(c) No
(d) Not mentioned in the story

Answer

Answer: (c) No


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support