Sunday, 21 February 2021

CBSE Class 11 English - MCQ and Online Tests - Poem - Unit 5 - Father to Son

CBSE Class 11 English  – MCQ and Online Tests – Poem – Unit 5 – Father to Son

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 11 English  – MCQ and Online Tests – Poem – Unit 5 – Father to Son

Question 1.
“Why does the father use ‘I’ in a line ‘The seed I spent or sown it where ‘ where he was talking about communication gap?”
(a) to acknowledge his role in the communication gap
(b) to acknowledge himself
(c) to let his son know his importance
(d) to make him understand about him

Answer

Answer: (a) to acknowledge his role in the communication gap


Question 2.
From where does the son’s anger arise ?
(a) out of his nature
(b) out of his sadness
(c) out of his father’s attitude
(d) out of his childhood memories




Answer

Answer: (b) out of his sadness


Question 3.
When the son spoke for the first time, does he also feel sad about the distance between them?
(a) Yes, he did
(b) No, he did not felt anything
(c) Maybe in his heart
(d) He never thought about it

Answer

Answer: (a) Yes, he did


Question 4.
Does the father want his son to move around in his own world?
(a) Yes, absolutely
(b) Not at all
(c) Maybe
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Not at all


Question 5.
Is there a silence between the father and the son?
(a) Yes
(b) No
(c) Can’t say
(d) Maybe

Answer

Answer: (a) Yes


Question 6.
Who is the poet of the poem ‘Father to Son’?
(a) Walt Whitman
(b) ShirleyToulson
(c) Elizabeth Jennings
(d) Kushwant Singh

Answer

Answer: (c) Elizabeth Jennings


Question 7.
Find out te simile used in the poem ‘Father to Son’?
(a) Silence surrounds us
(b) The seed I spent or sown it where
(c) We speak like strangers
(d) Yet what he loves I cannot share

Answer

Answer: (c) We speak like strangers


Question 8.
What happened when he tried to build a relationship with him in his childhood?
(a) he was successful
(b) his efforts were in vain
(c) he was half-way successful
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) his efforts were in vain


Question 9.
How old is the son when his father rants about his agony to his son?
(a) teenager
(b) grown-up
(c) child
(d) just became adult

Answer

Answer: (b) grown-up


Question 10.
“What is the meaning of ‘This child is built to my design Yet what he loves I cannot share’?”
(a) his son looks like him and they share everything with each other
(b) His son looks like him yet they don’t have anything to share
(c) his son doesn’t look like him
(d) neither does his son looks like him nor he understand him

Answer

Answer: (b) His son looks like him yet they don’t have anything to share


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support