Monday, 22 February 2021

CBSE Class 11 Biology - MCQ and Online Tests - Unit 5 - Morphology of Flowering Plants

CBSE Class 11 Biology – MCQ and Online Tests – Unit 5 – Morphology of Flowering Plants

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.

 



CBSE Class 11 Biology – MCQ and Online Tests – Unit 5 – Morphology of Flowering Plants

Question 1.
In banana, the stem is
(a) underground only
(b) both underground and aerial
(c) absent
(d) aerial only

Answer

Answer: (a) underground only


Question 2.
Srem modified to perform the function of a leaf and having many internodes is called as
(a) phylloclade
(b) cladode
(c) offset

(d) phyllode

Answer

Answer: (a) phylloclade


Question 3.
MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 5 Morphology of Flowering Plants with Answers 1
Label the parts of a monocot seed.
(a) A.Endosperm, B. Scutellum, C. Radicle, D. Coleoptile, E. Plumule
(b) A.Endosperm, B. Coleoptile, C. Scutellum, D. Radicle, E. Plumule
(c) A.Endosperm, B. Scutellum, C. Coleoptile, D. Radicle, E. Plumule
(d) A.Endosperm, B. Scutellum, C. Coleoptile, D. Plumule, E. Radicle

Answer

Answer: (d) A.Endosperm, B. Scutellum, C. Coleoptile, D. Plumule, E. Radicle
Explanation:
MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 5 Morphology of Flowering Plants with Answers 2


Question 4.
Exceptional roots of Cuscuta are
(a) haustorial
(b) coralloid
(c) mucorhizal
(d) all of the above

Answer

Answer: (a) haustorial


Question 5.
The petiole is swollen and spongy in
(a) Nepenthes
(b) Trapa
(c) Clematis
(d) all of the above

Answer

Answer: (b) Trapa


Question 6.
Which one of the following plants dose not have root – pockets
(a) Pistia
(b) Lemna
(c) Ficus
(d) Eichhornia

Answer

Answer: (c) Ficus


Question 7.
The largest petal overlaps the lateral ones in _________ aestivation.
(a) Papilionaceous
(b) Valvate
(c) Twisted
(d) Imbricate

Answer

Answer: (a) Papilionaceous
Explanation:
In pea and bean flowers, there are five petals, the largest overlaps the two lateral petals which in turn overlaps the two smallest anterior petals. This is called Vexillary or papilionaceous aestivation.


Question 8.
In Lathyrus, the leaves are modified into
(a) thorns
(b) cladodes
(c) tendrils
(d) spines

Answer

Answer: (c) tendrils


Question 9.
Potato tuber is an underground stem because
(a) it lacks chlorophyll
(b) it is swollen
(c) it possesses axillary buds
(d) it stores starch as reserve food material

Answer

Answer: (c) it possesses axillary buds


Question 10.
Floating roots are characteristic of
(a) Tinospora
(b) Jussiaea
(c) Viscum
(d) Vanda

Answer

Answer: (b) Jussiaea


Question 11.
Thors and spines are
(a) homologous organs
(b) analogous organs
(c) thron is homologous while spine is analogous
(d) spine is homologous while is analogous

Answer

Answer: (d) A


Question 12.
Which of the following picture shows fibrous root system?
MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 5 Morphology of Flowering Plants with Answers 3
MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 5 Morphology of Flowering Plants with Answers 4

Answer

Answer: (d)


Question 13.
In which of the following plants stems do not store the food material
(a) potato
(b) ginger
(c) onion
(d) colocasia

Answer

Answer: (c) onion


Question 14.
In tamarind, the pinnate leaf is
(a) bipinnate
(b) tripinnate
(c) paripinnate
(d) imparipinnate

Answer

Answer: (a) bipinnate


Question 15.
Artabotrys is a hook climber in which the hooks are modified
(a) inflorescence axis
(b) petiole
(c) roots
(d) stipules

Answer

Answer: (a) inflorescence axis


Question 16.
The arrangement of sepals or petals in floral bud is called
(a) Placentation
(b) Aestivation
(c) Bracteate
(d) Phyllotaxy

Answer

Answer: (b) Aestivation
Explanation:
The mode of arrangement of sepals or petals in floral bud with respect to the other members of the same whorl is known as aestivation.


Question 17.
The term phyllotaxy is used to describe the
(a) type of ovary in a plant
(b) mode of arrangement of leaves
(c) type of roots
(d) arrangement of sepals and petals

Answer

Answer: (b) mode of arrangement of leaves


Question 18.
Certain plants called as runners can be easily propagated. This is due to the fact
(a) they are numerous in numbers
(b) they store the ready food
(c) they lie horizontally on the soil
(d) they can produce adventitious roots quite readily at the nodes

Answer

Answer: (d) they can produce adventitious roots quite readily at the nodes


Question 19.
The coloured part of a Bougainuillea flower is the
(a) corolla
(b) calyx
(c) bracts
(d) androecium

Answer

Answer: (c) bracts


Question 20.
The axillary buds arise
(a) endogenously from the pericycle
(b) exogenously from the tissues of the shoot apex
(c) endogenously from the cambium tissues
(d) exogenously from the innermost layers of cortex

Answer

Answer: (b) exogenously from the tissues of the shoot apex


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support