Monday, 22 February 2021

CBSE Class 11 Biology - MCQ and Online Tests - Unit 20 - Locomotion and Movement

CBSE Class 11 Biology – MCQ and Online Tests – Unit 20 – Locomotion and Movement

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

 

CBSE Class 11 Biology – MCQ and Online Tests – Unit 20 – Locomotion and Movement

Question 1.
What is the ion necessary for muscle contraction?
(a) Cl
(b) Ca
(c) Na
(d) K

Answer

Answer: (b) Ca


Question 2.
______ connect the ends of bones together.
(a) Ligaments
(b) Tendons
(c) Muscles
(d) cartilages

Answer

Answer: (a) Ligaments


Question 3.
Which one of the following is correct pairing of a body part and the kind of muscle tissue that moves it?
(a) Iris – Involuntary smooth muscle
(b) Heart wall – Involuntary unstriated muscle
(c) Biceps of upper arm – Smooth muscle fibres
(d) Abdominal wall – Smooth muscle

Answer

Answer: (a) Iris – Involuntary smooth muscle


Question 4.
Coris cycle operates in
(a) Cartilage
(b) Muscle
(c) Liver
(d) Liver and muscle

Answer

Answer: (d) Liver and muscle


Question 5.
One of the following is true of muscle contraction.
(a) H-zone expands
(b) I-band expands
(c) A-Band remains constant
(d) The sarcomeres expands

Answer

Answer: (c) A-Band remains constant


Question 6.
Which cavity is formed by the fusion of coxal bones?
(a) Glenoid cavity
(b) Acetabulum
(c) Acromion
(d) Scapula

Answer

Answer: (b) Acetabulum
Explanation:
There are three coxal bones namely ilium, ischium and pubis.
At the point of fusion of these, a cavity is formed called acetabulum.


Question 7.
Which is a part of pectoral girdle?
(a) Acetabulum
(b) Ilium
(c) Sternum
(d) Glenoid cavity

Answer

Answer: (d) Glenoid cavity


Question 8.
A skeletal muscle which decreases the angle between two bones and bends a joint is
(a) Flexor
(b) Abductor
(c) Extensor
(d) Adductor

Answer

Answer: (a) Flexor


Question 9.
Which one of the following is correct pairing of a body part and the kind of muscle tissue that moves it?
(a) Iris – Involuntary smooth muscle
(b) Heart wall – Involuntary unstriated muscle
(c) Biceps of upper arm – Smooth muscle fibres
(d) Abdominal wall – Smooth muscle

Answer

Answer: (a) Iris – Involuntary smooth muscle


Question 10.
Largest bone in human body is
(a) Ulna
(b) Femur
(c) Humerus
(d) Tibia

Answer

Answer: (b) Femur


Question 11.
Which one of the following pairs is wrong about cardiac muscles?
(a) Location – only in the heart
(b) Function – Pumping of blood
(c) Gap junctions – No
(d) Striated – Yes

Answer

Answer: (c) Gap junctions – No


Question 12.
_______ is used to capture prey in Hydra.
(a) Cilia
(b) Flagella
(c) Tentacles
(d) Forelimbs

Answer

Answer: (c) Tentacles
Explanation:
Hydra uses its tentacles to capture prey and for locomotion.


Question 13.
Ilium, ischium, and pubis join at the ______ to form coxal bone.
(a) Acetabulum
(b) Ilium
(c) Sternum
(d) Glenoid cavity

Answer

Answer: (a) Acetabulum


Question 14.
Bones formed by ossification of a tendon is called
(a) Dermal bone
(b) Sesamoid bone
(c) Membrane bone
(d) Cartilage

Answer

Answer: (b) Sesamoid bone


Question 15.
Which joint occurs between humerus and radioulna?
(a) Ball and socket joint
(b) Sliding
(c) Pivot
(d) Hinge joint

Answer

Answer: (d) Hinge joint


Question 16.
Metacarpals are present in
(a) wrist
(b) palm
(c) digits
(d) thigh

Answer

Answer: (b) palm
Explanation:
Metacarpals are palm bone, they are 5 in number.


Question 17.
The elements associated with muscle contraction are
(a) Mg and Ca
(b) Mg and Cl
(c) Na and Ca
(d) Ca and K

Answer

Answer: (c) Na and Ca


Question 18.
Hyoid is a
(a) cavity
(b) cartilage
(c) bone
(d) fluid

Answer

Answer: (c) bone
Explanation:
Hyoid is a single U-shaped bone present at the base of buccal cavity.


Question 19.
What happens in osteoporosis?
(a) Decrease in progesterone
(b) Increase in progesterone
(c) Decrease in estrogen
(d) Both 2 and 3

Answer

Answer: (c) Decrease in estrogen
Explanation:
In osteoporosis, there is decrease in levels of estrogen.


Question 20.
Match the columns.
A. Hinge Joint – 1. Carpals
B. Saddle Joint – 2. Knee
C. Pivot Joint – 3. Thumb
D. Gliding Joint – 4. Vertebra
(a) A-4, B-3, C-1, D-2
(b) A-3, B-1, C-2, D-4
(c) A-2, B-3, C-4, D-1
(d) A-3, B-1, C-4, D-2

Answer

Answer: (c) A-2, B-3, C-4, D-1
Explanation:
Column I shows types of synovial joints. Column II shows the location where these are present.


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support