Saturday, 20 February 2021

CBSE Class 9 Science - MCQ and Online Tests - Biology - Unit 6 - Improvement in Food Resources

CBSE Class 9 Science – MCQ and Online Tests – Biology – Unit 6 – Improvement in Food Resources

Every year CBSE  schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly. 


 

CBSE Class 9 Science – MCQ and Online Tests – Biology – Unit 6 – Improvement in Food Resources

Question 1.
Which of the following are Indian cattle?
(i) Bos indicus
(ii) Bos domestica
(iii) Bos bubalis
(iv) Bos vulgaris
(a) (i) and (iii)
(b) (i) and (ii)
(c) (ii) and (iii)
(d) (iii) and (iv)

Answer

Answer: (a) (i) and (iii)


Question 2.
Which one of the following nutrients is not available in fertilisers?
(a) Nitrogen
(b) Phosphorus
(c) Iron
(d) Potassium

Answer

Answer: (c) Iron


Question 3.
To solve the food problem of the country, which among the following is necessary?
(a) Increased production and storage of food grains
(b) Easy access of people to the food grain
(c) People should have money to purchase the grains
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 4.
Find out the correct sentence.
(i) Hybridisation means crossing between genetically dissimilar plants
(ii) Cross between two varieties is called as inter specific hybridisation
(iii) Introducing genes of desired character into a plant gives genetically modified crop
(iv) Cross between plants of two species is called as inter varietal hybridisation
(a) (i) and (iii)
(b) (ii) and (iv)
(c) (ii) and (iii)
(d) (iii) and (iv)

Answer

Answer: (a) (i) and (iii)


Question 5.
Weeds affect the crop plants by
(a) killing of plants in field before they grow
(b) dominating the plants to grow
(c) competing for various resources of crops (plants) causing low availability of nutrients
(d) all of the above.

Answer

Answer: (c) competing for various resources of crops (plants) causing low availability of nutrients


Question 6.
Which one of the following species of honeybee is an Italian species?
(a) Apis dorsata
(b) Apis florae
(c) Apis cerana indica
(d) Apis mellifera

Answer

Answer: (d) Apis mellifera


Question 7.
Find out the correct sentence about manure.
(i) Manure contains large quantities of organic matter and small quantities of nutrients.
(ii) It increases the water holding capacity of sandy soil.
(iii) It helps in draining out of excess of water from clayey soil.
(iv) Its excessive use pollutes environment because it is made of animal excretory waste.
(a) (i) and (iii)
(b) (i) and (ii)
(c) (ii) and (iii)
(d) (iii) and (iv)

Answer

Answer: (b) (i) and (ii)


Question 8.
Cattle husbandry is done for the following purposes:
(i) Milk production
(ii) Agricultural work
(iii) Meat production
(iv) Egg production
(a) (i), (ii) and (iii)
(b) (ii), (iii) and (iv)
(c) (iii) and (iv)
(d) (i) and (iv)

Answer

Answer: (a) (i), (ii) and (iii)


Question 9.
Which one is not a source of carbohydrate?
(a) Rice
(b) Millets
(c) Sorghum
(d) Gram

Answer

Answer: (d) Gram


Question 10.
Find out the wrong statement from the following.
(a) White revolution is meant for increase in milk production
(b) Blue revolution is meant for increase in fish production
(c) Increasing food production without compromising with environmental quality is called as sustainable agriculture
(d) None of the above

Answer

Answer: (d) None of the above


Question 11.
Which of the following are exotic breeds?
(i) Brawn
(ii) Jersey
(iii) Brown Swiss
(iv) Jersey Swiss
(a) (i) and (iii)
(b) (ii) and (iii)
(c) (i) and (iv)
(d) (ii) and (iv)

Answer

Answer: (b) (ii) and (iii)


Question 12.
Poultry farming is undertaken to raise following
(i) Egg production
(ii) Feather production
(iii) Chicken meat
(iv) Milk production
(a) (i) and (iii)
(b) (i) and (ii)
(c) (ii) and (iii)
(d) (iii) and (iv)

Answer

Answer: (a) (i) and (iii)


Question 13.
Poultry fowl are susceptible to the following pathogens
(a) Viruses
(b) Bacteria
(c) Fungi
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 14.
Which one of the following fishes is a surface feeder?
(a) Rohus
(b) Mrigals
(c) Common carps
(d) Catlas

Answer

Answer: (d) Catlas


Question 15.
Animal husbandry is the scientific management of
(i) animal breeding
(ii) culture of animals
(iii) animal livestock
(iv) rearing of animals
(a) (i), (ii) and (iii)
(b) (ii), (iii) and (iv)
(c) (i), (ii) and (iv)
(d) (i), (iii) and (iv)

Answer

Answer: (d) (i), (iii) and (iv)


 

 

 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support