Saturday, 20 February 2021

CBSE Class 9 Science - MCQ and Online Tests - Physics - Unit 2 - Force and Laws of Motion

CBSE Class 9 Science – MCQ and Online Tests – Physics – Unit 2 – Force and Laws of Motion

Every year CBSE  schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.



CBSE Class 9 Science – MCQ and Online Tests – Physics – Unit 2 – Force and Laws of Motion

Question 1.
A water tanker filled up to \(\frac{2}{3}\) of its height is moving with a uniform speed. On a sudden application of brakes, the water in the tank would
(a) move backward
(b) move forward
(c) be unaffected
(d) rise upwards

Answer

Answer: (b) move forward


Question 2.
When a car at high speed makes a sharp turn, the driver in a car tends to get thrown to the side opposite to the turn. This is due to the
(a) inertia of motion
(b) inertia of time
(c) inertia of rest
(d) inertia of direction

Answer

Answer: (a) inertia of motion


Question 3.
A goalkeeper in a game of football pulls his hands backwards after holding the ball shot at the goal. This enables the goalkeeper to
(a) exert larger force on the ball
(b) reduce the force exerted by the balls on the hands
(c) increase the rate of change of momentum
(d) decrease the rate of change of momentum

Answer

Answer: (d) decrease the rate of change of momentum


Question 4.
The inertia of an object tends to cause the object
(a) to increase its speed
(b) to decrease its speed
(c) to resist any change in its state of motion
(d) to decelerate due to friction

Answer

Answer: (c) to resist any change in its state of motion


Question 5.
A passenger in a moving train tosses a coin which falls behind him. It means that motion of the train is
(a) accelerated
(b) uniform
(c) retarded
(d) along circular tracks

Answer

Answer: (a) accelerated


Question 6.
A bullet of mass A and velocity B is fired into a wooden block of mass C. If the bullet gets embedded in the wooden block, then the magnitude of velocity of the system just after the collision will be
(a) \(\frac{A+B}{AC}\)
(b) \(\frac{A+C}{B+C}\)
(c) \(\frac{AC}{B+C}\)
(d) \(\frac{AB}{A+C}\)

Answer

Answer: (d) \(\frac{AB}{A+C}\)


Question 7.
An athlete does not come to rest immediately after crossing the winning line due to the
(a) inertia of motion
(b) inertia of rest
(c) inertia of direction
(d) none of these

Answer

Answer: (a) inertia of motion


Question 8.
An object of mass 2 kg is sliding with a constant velocity of 4 ms-1 on a frictionless horizontal table. The force required to keep the object moving with the same velocity is
(a) 32 N
(b) 0 N
(c) 2 N
(d) 8 N

Answer

Answer: (b) 0 N
From newton’s Ist law of motion, since there is no external force acting on the object it will remain in its original state of motion. Hence, zero force is required to keep the object moving with constant velocity, correct answer is B.


Question 9.
Rocket works on the principle of conservation of
(a) mass
(b) energy
(c) momentum
(d) velocity

Answer

Answer: (c) momentum


Question 10.
If the mass of a body is doubled and its velocity becomes half, then the linear momentum of the body will
(a) remain same
(b) become double
(c) become half
(d) become four times.

Answer

Answer: (a) remain same


Question 11.
The masses of two bodies are in ratio 5 : 6 and their velocities are in ratio 1 : 2. Then their linear momentum will be in the ratio
(a) 5 : 6
(b) 1 : 2
(c) 12 : 5
(d) 5 : 12

Answer

Answer: (d) 5 : 12


Question 12.
When a number of forces acting simultaneously on a body bring about a change in its state of rest or of uniform motion in a straight line, then these forces acting on the body are said to be
(a) balanced forces
(b) equal forces
(c) unbalanced forces
(d) opposite forces

Answer

Answer: (d) opposite forces


Question 13.
Which of the following statements is not correct for an object moving along a straight path in an accelerated motion?
(a) Its speed keeps changing
(b) Its velocity always changes
(c) It always goes away from the Earth
(d) A force is always acting on it

Answer

Answer: (d) A force is always acting on it


Question 14.
A man is standing on a boat in still water. If he walks towards the shore, then the boat will
(a) move away from the shore
(b) move towards the shore
(c) remain stationary
(d) none of these

Answer

Answer: (a) move away from the shore


Question 15.
Which of the following is an incorrect statement?
(a) Mass is measure of inertia of a body.
(b) Newton’s first law of motion is the law of inertia.
(c) Unbalanced force produces constant velocity.
(d) Newton’s third law talks about the direction of the force.

Answer

Answer: (c) Unbalanced force produces constant velocity.


Question 16.
A ball is thrown vertically upward in a train moving with uniform velocity. The ball will
(a) fall behind the thrower
(b) fall ahead of the thrower
(c) return back to the thrower
(d) fall on the left of the thrower

Answer

Answer: (c) return back to the thrower


Question 17.
According to the third law of motion, action and reaction
(a) always act on the same body
(b) always act on different bodies in opposite directions
(c) have same magnitude and directions
(d) act on either body at normal to each other

Answer

Answer: (b) always act on different bodies in opposite directions


Question 18.
Which of the following is not an application of conservation of linear momentum?
(a) While firing a bullet, the gun must be held tight to the shoulder
(b) When a man jumps from a boat to the shore
(c) A rocket explodes on midway from the ground
(d) A body suspended from the hook of a spring balanced in a lift which is accelerated downward

Answer

Answer: (c) A rocket explodes on midway from the ground


Question 19.
When we stop pedalling, the bicycle begins to slow down. This is because of the
(a) Frictional force acting along the direction of motion of bicycle
(b) Air resistance which is in the direction of motion
(c) Frictional force acting opposite to the direction of motion of bicycle by the road
(d) Nature of the bicycle to stop after some time

Answer

Answer: (d) Nature of the bicycle to stop after some time


Question 20.
Inertia is the property of a body by virtue of which, it cannot change by itself
(a) its state of rest
(b) its steady state of uniform motion
(c) its direction of motion
(d) all of these.

Answer

Answer: (d) all of these.


 

 

 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support