Wednesday, 24 February 2021

CBSE Class 8 Maths - MCQ and Online Tests - Unit 11 - Mensuration

CBSE Class 8 Maths – MCQ and Online Tests –  Unit 11 – Mensuration

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


 

CBSE Class 8 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 11 – Mensuration

Question 1.
The perimeter of the figure is
MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration with Answers 13
(a) 4 cm
(b) 6 cm
(c) 8 cm
(d) 12 cm.

Answer

Answer: (c) 8 cm
Hint:
Perimeter = 4 Ũ 2 = 8 cm.


Question 2.
If a cuboidal box has height, length and width as 20 cm, 15 cm and 10 cm respectively. Then its total surface area is:
(a) 1100 cm2
(b) 1200 cm2
(c) 1300 cm2
(d) 1400 cm2

Answer

Answer: (c) 1300 cm2
Hint:
Total surface area = 2 (20 Ũ 15 + 20 Ũ 10 + 10 Ũ 15)
TSA = 2 ( 300 + 200 + 150) = 1300 cm2


Question 3.
1 L =
ia) 10 cmģ
(b) 100 cmģ
(c) 1000 cmģ
(d) 10000 cmģ.

Answer

Answer: (c) 1000 cmģ


Question 4.
1 mģ =
(a) 1 L
(b) 10 L
(c) 100 L
(d) 1000 L.

Answer

Answer: (d) 1000 L.


Question 5.
The area of the figure is
MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration with Answers 14
(a) 16 cmē
(b) 8 cmē
(c) 4 cmē
(d) 12 cmē

Answer

Answer: (a) 16 cmē
Hint:
Area = 4 Ũ 4 = 16 cmē.


Question 6.
The area of the figure is
MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration with Answers 15
(a) 77 cmē
(b) 154 cmē
(c) 38.5 cmē
(d) none of these

Answer

Answer: (a) 77 cmē
Hint:
Area = \(\frac{1}{2}\) Ũ \(\frac{22}{7}\) Ũ 7 Ũ 7 = 77 cmē.


Question 7.
The diagram has the shape of a
MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration with Answers 4
(a) rectangle
(b) square
(c) parallelogram
(d) circle.

Answer

Answer: (c) parallelogram


Question 8.
The diagram has the shape of a
MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration with Answers 5
(a) circle
(b) square
(c) rectangle
(d) parallelogram.

Answer

Answer: (a) circle


Question 9.
The diagram has the shape of a
MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration with Answers 6
(a) circle
(b) parallelogram
(c) rectangle
(d) trapezium.

Answer

Answer: (d) trapezium


Question 10.
The area of a parallelogram of base b and altitude h is
(a) \(\frac{1}{2}\)bh
(b) bh
(c) \(\frac{1}{3}\)bh
(d) \(\frac{1}{4}\)bh.

Answer

Answer: (b) bh


Question 11.
The area of a circle of radius r is
(a) \(\frac{1}{2}\)prē
(b) rē
(c) prē.
(d) \(\frac{1}{4}\)prē

Answer

Answer: (b) rē


Question 12.
1 cmģ =
(a) 1000 mmģ
(b) 100 mmģ
(c) 10 mmģ
(d) \(\frac{1}{1000}\)mmģ

Answer

Answer: (a) 1000 mmģ


Question 13.
1 mģ =
(a ) 1000000 cmģ
(b) 100 cmģ
(c) 10 cmģ
(d) \(\frac{1}{1000}\) cmģ

Answer

Answer: (a ) 1000000 cmģ


Question 14.
1 mmģ =
(a) 0.001 cmģ
(b) 0.01 cmģ
(c) 0.1 cmģ
(d) 1000 cmģ

Answer

Answer: (a) 0.001 cmģ


Question 15.
1 cmģ =
(a) 0.000001 mģ
(b) 0.01 mģ
(c) 0.1 mģ
(d) 1000 mģ

Answer

Answer: (a) 0.000001 mģ


Question 16.
The surface area of a cuboid of length l, breadth b and height h is
(a ) lbh
(b) lb + bh + hl
(c) 2 (lb + bh + hl)
(d) 2(l + b)h.

Answer

Answer: (c) 2 (lb + bh + hl)


Question 17.
The surface area of a cube of edge a is
(a) 4aē
(b) 6aē
(c) 3aē
(d) aē.

Answer

Answer: (b) 6aē


Question 18.
The total surface area of a cylinder of base radius r and height h is
(a) 2pr (r + h)
(b) pr (r + h)
(c) 2prh
(d) 2prē.

Answer

Answer: (a) 2pr (r + h)


Question 19.
The volume of a cuboid of length l, breadth b and height h is
(a) lbh
(b) lb + bh + hl
(c) 2 (lb + bh + hl)
(d) 2 (l + b) h.

Answer

Answer: (a) lbh


Question 20.
The volume of a cube of edge a is
(a) aē
(b) aģ
(c) a4
(d) 6aē

Answer

Answer: (b) aģ


Question 21.
The volume of a cylinder of base radius r and height h is
(a) 2prh
(b) prēh
(c) 2pr (r + h)
(d) \(\frac{1}{3}\) prēh.

Answer

Answer: (b) prēh


Question 22.
The perimeter of the figure is
MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration with Answers 7
(a) 7 cm
(b) 14 cm
(c) 12 cm
(d) 24 cm.

Answer

Answer: (b) 14 cm
Hint:
Perimeter = 2 (4 + 3) = 14 cm.


Question 23.
The diagram has the shape of a
MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration with Answers 1
(a) square
(b) rectangle
(c) triangle
(d) trapezium.

Answer

Answer: (b) rectangle


Question 24.
The diagram has the shape of a
MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration with Answers 2
(a) rectangle
(b) square
(c) circle
(d) parallelogram.

Answer

Answer: (b) square


Question 25.
The diagram has the shape of a
MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration with Answers 3
(a) circle
(b) rectangle
(c) square
(d) triangle.

Answer

Answer: (d) triangle


Question 26.
The area of the figure is
MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration with Answers 8
(a) 8 cmē
(b) 6 cmē
(c) 12 cmē
(d) 16 cmē

Answer

Answer: (c) 12 cmē
Hint:
Area = 6ē = 12 cmē.


Question 27.
The perimeter of the figure is
MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration with Answers 9
(a) 5 cm
(b) 10 cm
(c) 4 cm
(d) 8 cm.

Answer

Answer: (b) 10 cm
Hint:
Perimeter = 2 (4 + 1) = 10 cm.


Question 28.
The area of the figure is
MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration with Answers 10
(a) 6 cmē
(b) 12 cmē
(c) 5 cmē
(d) 10 cmē

Answer

Answer: (a) 6 cmē
Hint:
Area = 3 Ũ 2 = 6 cmē.


Question 29.
The perimeter of the figure is
MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration with Answers 11
(a) 12 cm
(b) 24 cm
(c) 6 cm
(d) 60 cm.

Answer

Answer: (a) 12 cm
Hint:
Perimeter = 4 + 3 + 5 = 12 cm.


Question 30.
The area of the figure is
MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration with Answers 12
(a) 9 cmē
(b) 18 cmē
(c) 12 cmē
(d) 15 cmē

Answer

Answer: (a) 9 cmē
Hint:
Area = \(\frac{6Ũ3}{2}\) 9 cmē.


Question 31.
The height of a cylinder whose radius is 7 cm and the total surface area is 968 cm2 is:
(a) 15 cm
(b) 17 cm
(c) 19 cm
(d) 21 cm

Answer

Answer: (a) 15 cm
Hint:
Total surface area = 2pr (h + r)
968 = 2 x 22/7 x 7 (7+h)
h = 15 cm


Question 32.
The height of a cuboid whose volume is 275 cm3 and base area is 25 cm2 is:
(a) 10 cm
(b) 11 cm
(c) 12 cm
(d) 13 cm

Answer

Answer: (b) 11 cm
Hint:
Volume of a cuboid = Base area Ũ Height
Height = Volume / Base area
H = 275/25 = 11 cm


Question 33.
All six faces of a cube are:
(a) Identical
(b) Different
(c) Circular
(d) Rectangular

Answer

Answer: (a) Identical
Hint:
All six faces are squares and identical


Question 34.
A cylindrical box has ____ curved surface and ____ circular faces, which are identical.
(a) One, One
(b) One, two
(c) two, one
(d) two, two

Answer

Answer: (b) One, two
Hint:
A cylindrical box having circular bases have identical top. One curved surface and two circular faces which are identical.


Question 35.
The area of the trapezium is
MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration with Answers 16
(a) 9 cmē
(b) 6 cmē
(c) 7 cmē
(d) 24 cmē

Answer

Answer: (a) 9 cmē
Hint:
Area = \(\frac{(4+2)3}{2}\) = 9 cmē.


Question 36.
The area of the trapezium is
MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration with Answers 17
(a) 6 cmē
(b) 4 cmē
(c) 3 cmē
(d) 9 cmē

Answer

Answer: (a) 6 cmē
Hint:
Area = \(\frac{(3+2)3}{2}\) = 6 cmē.


Question 37.
The perimeter of the trapezium is
MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration with Answers 18
(a) 12 cm
(b) 24 cm
(c) 6 cm
(d) 18 cm.

Answer

Answer: (a) 12 cm
Hint:
Perimeter = 3 + 3 + 2 + 4 = 12 cm.


Question 38.
The area of the quadrilateral is
MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration with Answers 19
(a) 3.75 cmē
(b) 7.5 cmē
(c) 3 cmē
(d) 10 cmē

Answer

Answer: (a) 3.75 cmē
Hint:
Area = \(\frac{1}{2}\) Ũ 3 Ũ 2.5 = 1.5 Ũ 2.5
= 3.75 cmē.


Question 39.
The area of the quadrilateral is
MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration with Answers 20
(a) 10 cmē
(b) 5 cmē
(c) 20 cmē
(d) 15 cmē

Answer

Answer: (a) 10 cmē
Hint:
Area = 2(\(\frac{5Ũ2}{2}\)) = 10 cmē.


Question 40.
The area of the quadrilateral is
MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration with Answers 21
(a) 6 cmē
(b) 12 cmē
(c) 3 cmē
(d) 8 cmē

Answer

Answer: (a) 6 cmē
Hint:
Area = \(\frac{4Ũ(1+2)}{2}\)) = 6 cmē


Question 41.
The area of a rhombus is 60 cmē. One diagonal is 10 cm. The other diagonal is
(a) 6 cm
(b) 12 cm
(c) 3 cm
(d) 24 cm.

Answer

Answer: (b) 12 cm
Hint:
\(\frac{1}{2}\) Ũ 10 Ũ d2 = 60 ? d2 = 12 cm.


Question 42.
The area of a trapezium is 40 cmē. Its parallel sides are 12 cm and 8 cm. The distance between the parallel sides is
(a) 1 cm
(b) 2 cm
(c) 3 cm
(d) 4 cm.

Answer

Answer: (d) 4 cm.
Hint:
\(\frac{(12+8)d}{2}\) = 40 ? d = 4 cm.


Question 43.
8 persons can stay in a cubical room. Each person requires 27 mģ of air. The side of the cube is
(a) 6 m
(b) 4 m
(c) 3 m
(d) 2 m.

Answer

Answer: (a) 6 m
Hint:
Volume = 8 Ũ 27 = 216 mģ
? side = \(\sqrt[3]{216}\) = 6 m.


Question 44.
If the height of a cuboid becomes zero, it will take the shape of a
(a) cube
(b) parallelogram
(c) circle
(d) rectangle.

Answer

Answer: (d) rectangle.


Question 45.
The volume of a room is 80 mģ. The area of the floor is 20 mē. The height of the room is
(a) 1 m
(b) 2 m
(c) 3 m
(d) 4 m.

Answer

Answer: (d) 4 m
Hint:
Height = \(\frac{80}{20}\) = 4 m.


Question 46.
The floor of a room is a square of side 6 m. Its height is 4 m. The volume of the room is
(a) 140 mģ
(b) 142 mģ
(c) 144 mģ
(d) 145 mģ

Answer

Answer: (c) 144 mģ
Hint:
Volume = 6 Ũ 6 Ũ 4 = 144 mģ.


Question 47.
The base radius and height of a right circular cylinder are 14 cm and 5 cm respectively. Its curved surface is
(a) 220 cmē
(b) 440 cmē
(c) 1232 cmē
(d) 2p Ũ 14 Ũ (14 + 5) cmē

Answer

Answer: (b) 440 cmē
Hint:
Curved surface = 2 Ũ \(\frac{22}{7}\) Ũ 14 Ũ 5
= 440 cmē.


Question 48.
The heights of two right circular cylinders are the same. Their volumes are respectively 16p mģ and 81p mģ. The ratio of their base radii is
(a) 16 : 81
(b) 4 : 9
(c) 2 : 3
(d) 9 : 4.

Answer

Answer: (b) 4 : 9
Hint:
\(\frac{pr_1^2h}{pr_2^2h}\) = \(\frac{16p}{81p}\) ? \(\frac{r_1}{r_2}\) = \(\frac{4}{9}\)


Question 49.
The ratio of the radii of two right circular cylinders is 1 : 2 and the ratio of their heights is 4 : 1. The ratio of their volumes is
(a) 1 : 1
(b) 1 : 2
(c) 2 : 1
(d) 4 : 1.

Answer

Answer: (a) 1 : 1
Hint:
\(\frac{r_1}{r_2}\) = \(\frac{p(1)^24}{p(2)^21}\) = 1 : 1


Question 50.
A glass in the form of a right circular cylinder is half full of water. Its base radius is 3 cm and height is 8 cm. The volume of water is
(a) 18p cmģ
(b) 36p cmģ
(c) 9p cmģ
(d) 36 cmģ

Answer

Answer: (b) 36p cmģ
Hint:
Volume = \(\frac{1}{2}\)p Ũ 3 Ũ 3 Ũ 8 = 36p cmģ.


Question 51.
The base area of a right circular cylinder is 16K cmģ. Its height is 5 cm. Its curved surface area is
(a) 40p cmē
(b) 30p cmē
(c) 20p cmē
(d) 10p cmē

Answer

Answer: (a) 40p cmē
Hint:
prē = 16p ? r = 4 cm
? Curved surface area
= 2 Ũ p Ũ 4 Ũ 5 = 40p cmē


Question 52.
The base radius and height of a right circular cylinder are 5 cm and 10 cm. Its total surface area is
(a) 150p cmē
(b) 300p cmē
(c) 150 cmē
(d) 300 cmē

Answer

Answer: (a) 150p cmē
Hint:
Total surface area = 2pr (h + r)
= 2p 5 (10 + 5) = 150p cmē.


Question 53.
If the length and breadth of a rectangle are 10 cm and 5 cm, respectively, then its area is:
(a) 100 sq.cm
(b) 150 sq.cm
(c) 115 sq.cm
(d) 200 sq.cm

Answer

Answer: (b) 150 sq.cm
Hint:
Length = 10 cm
And breadth = 5 cm
Area of rectangle = Lenght x breadth
= 10 x 5
= 150 cm2


Question 54.
The area of a rhombus whose diagonals are of lengths 10 cm and 8.2 cm is:
(a) 41 cm2
(b) 82 cm2
(c) 410 cm2
(d) 820 cm2

Answer

Answer: (a) 41 cm2
Hint:
Area of rhombus = ― d1 d2
A = ― x 10 x 8.2
A = 41 cm2


Question 55.
The area of a trapezium is 480 cm2, the distance between two parallel sides is 15 cm and one of the parallel side is 20 cm. The other parallel side is:
(a) 20 cm
(b) 34 cm
(c) 44 cm
(d) 50 cm

Answer

Answer: (c) 44 cm
Hint:
Area of trapezium = ― h (a + b)
a=20 cm, h = 15 cm, Area = 480 sq.cm
480 = ― (15) (20 + b)
20 + b = (480 x 2)/15
20 + b = 64
b = 44cm


Question 56.
The area of a rhombus is 240 cm2 and one of the diagonals is 16 cm. Find the other diagonal.
(a) 16 cm
(b) 20 cm
(c) 30 cm
(d) 36 cm

Answer

Answer: (c) 30 cm
Hint:
Area = 240 cm2
d1 = 16 cm
Area of rhombus = ― d1 x d2
240 = ― x 16 x d2
d2 = 480/16 = 30 cm


Question 57.
A cuboid has ______ pairs of identical faces.
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5

Answer

Answer: (b) 3
Hint:
All six faces are rectangular, and opposites faces are identical. So there are three pairs of identical faces.


Question 58.
The area of a rectangle of length a and breadth b is
(a) a + b
(b) ab
(c) aē + bē
(d) 2ab.

Answer

Answer: (b) ab


Question 59.
The area of a square of side a is
(a)a
(b) aē
(c) 2a
(d) 4a.

Answer

Answer: (b) aē


Question 60.
The area of a triangle with base b and altitude h is
(a) \(\frac{1}{2}\)bh
(b) bh
(c) \(\frac{1}{3}\)bh
(d) \(\frac{1}{4}\)bh.

Answer

Answer: (a) \(\frac{1}{2}\)bh


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support