**CBSE Class 8 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 8 – Comparing Quantities**

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly

**CBSE Class 8 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 8 – Comparing Quantities**

Question 1.

A toy marked at Rs 40 is available for Rs 32. What per cent discount is given on the marked price ?

(a) 10%

(b) 20%

(c) 25%

(d) 40%.

## Answer

Answer: (b)

Hint:

Discount = 40 – 32 = Rs 8

? Discount on Rs 40 = Rs 8

? Discount on Rs 100

= \(\frac{80}{100}\) × 10 = Rs 20

Question 2.

The salary of Manish is Rs 10000. His salary gets increased by 10%. Find his increased salary.

(a) Rs 9000

(b) Rs H000

(c) Rs 8000

(d) Rs 12000.

## Answer

Answer: (b)

Hint:

Increase in salary

= 10000 x \(\frac{10}{100}\) = Rs 1000

? Increased salary

= Rs 10000 + Rs 1000 = Rs 11000.

Question 3.

Meenu purchased a fridge for Rs 10000 and sold it for Rs 8000. Find her loss.

(a) Rs 8000

(b) Rs 10000

(c) Rs 2000

(d) Rs 12000

## Answer

Answer: (c)

Hint:

Loss = C.P. – S.P. = 10000 – 8000

= Rs 2000.

Question 4.

The ratio 1 : 4 converted to percentage is

(a) 50%

(b) 25%

(c) 75%

(d) 4%.

## Answer

Answer: (b)

Hint:

1 : 4 = \(\frac{1}{4}\) x 100% = 25%.

Question 5.

The ratio 4 : 25 converted to percentage is

(a) 8%

(b) 4%

(c) 16%

(d) 25%.

## Answer

Answer: (c)

Hint:

4 : 25 = \(\frac{4}{25}\) x 100% = 16%.

Question 6.

The fraction \(\frac{2}{5}\) converted to percentage is

(a) 20%

(b) 30%

(c) 40%

(d) 50%.

## Answer

Answer: (c)

Hint:

\(\frac{2}{5}\) = \(\frac{2}{5}\) x 100% = 40%.

Question 7.

The fraction \(\frac{1}{8}\) converted to percentage is

(a) 12\(\frac{1}{2}\)%

(b) 25%

(c) 8%

(d) 16%.

## Answer

Answer: (a)

Hint:

\(\frac{2}{5}\) = \(\frac{2}{5}\) x 100% = 12\(\frac{1}{2}\)%.

Question 8.

Out of 40 students in a class, 25% passed. How many students passed ?

(a) 20

(b) 10

(c) 30

(d) 40.

## Answer

Answer: (b)

Hint:

? Out of 100, passed = 25

? Out of 40, passed = \(\frac{25}{100}\) x 40 = 10.

or

25% of 40 = \(\frac{25}{100}\) x 40 = 10

Question 9.

Out of 100 students of a class, 30% like to watch T.V. How many students like to watch T.V. ?

(a) 70

(b) 50

(c) 60

(d) 30.

## Answer

Answer: (d)

Hint:

Number of students who like to watch T.V. = 30% of 100 = \(\frac{30}{100}\) x 100 = 30 .

Question 10.

There are 50 students in a class of which 40 are boys and the rest are girls. The ratio of the number of boys and number of girls is

(a) 2 : 3

(6) 1 : 5

(c) 4:1

(d) 2:5.

## Answer

Answer: (c)

Hint:

Number of Girls = 50 – 40 = 10

Required ratio = 40 : 10 = 4 : 1.

Question 11.

40% of 50 students of a class are good at Science. How many students are not good at Science ?

(a) 20

(b) 30

(c) 10

(d) 40.

## Answer

Answer: (b)

Hint:

? Out of 100, good at Science = 40

? Out of 50, good at Science

= \(\frac{40}{100}\) × 50 = 20.

or

Number of students good at science

= 40% of 50 = \(\frac{40}{100}\) x 50 = 20

? Number of students not good at Science

= 50 – 20 = 30.

Question 12.

Apala has Rs 200 with her. She spent 80% amount she had. How much money is left with her ?

(a)Rs 10

(b) Rs 20

(c) Rs 30

(d) Rs 40.

## Answer

Answer: (d)

Hint:

? Out of Rs 100, money spent = Rs 80

? Out of Rs 200, money spent = \(\frac{80}{100}\) x 200 = Rs 160

or

Money spent = 80% of Rs 200

= 200 x \(\frac{80}{100}\) = Rs 60

? Money left = Rs 200 – Rs 160 = Rs 40.

Question 13.

The marked price of a book is Rs 100. The shopkeeper gives 25% discount on it. What is the sale price of the book ?

(a) Rs 100

(b) Rs 25

(c) Rs 125

(d) Rs 75.

## Answer

Answer: (d)

Hint:

Discount on Rs 100 = 25

? Sale price = 100 – 25 = Rs 75

Question 14.

A bag is available for Rs 90. The shopkeeper allows 10% discount on the marked price. What is the marked price of the bag ?

(a) Rs 100

(b) Rs 90

(c) Rs 110

(d) Rs 10.

## Answer

Answer: (a)

Hint:

100 – 10 = 90 .

If the bag is available for Rs 90, then marked price = Rs 100.

Question 15.

The ratio of 50 paise to Rs. 1 is

(a) 1 : 2

(b) 2 : 1

(c) 1 : 1

(d) 1 : 5.

## Answer

Answer: (a)

Hint:

Rs 1 = 100 paise

50 paise : 100 paise or 50 : 100 or 1 : 2.

Question 16.

The ratio of 10 m to 1 km is

(a) 1 : 10

(b) 10 : 1

(c) 1 : 100

(d) 100 : 1.

## Answer

Answer: (c)

Hint:

1 km = 1000 m

10 m : 1000 m or 10 : 1000 or 1 : 100.

Question 17.

The ratio of 10 km per hour to 30 km per hour is

(a) 3 : 1

(b) 1:2

(c) 1 : 3

(d) 2 : 1.

## Answer

Answer: (c)

Hint:

10 : 30 = 1 : 3.

Question 18.

Kanti purchased a sewing machine for Rs 2000. She sold it at a loss of 40%. Find the selling price.

(a) Rs 1200

(b) Rs 400

(c) Rs 800

(d) Rs 2800.

## Answer

Answer: (a)

Hint:

100 – 40 = 60

? If C.P. is Rs 100, then S.P. = Rs 60

? If C.P. is Rs 2000, then S.P.

= \(\frac{60}{100}\) x 2000 = Rs 1200.

Question 19.

A shopkeeper purchased 2 refrigerators for Rs 9800 and Rs 8200 respectively. He sold them for Rs 16920. Find loss%.

(a) 2%

(b) 4%

(c) 5%

(d) 6%.

## Answer

Answer: (d)

Hint:

Total C.P. = 9800 + 8200 = Rs 18000

S.P. = Rs 16920

? Loss = Rs 18000 – Rs 16920 = Rs 1080

? Loss % = \(\frac{1080}{18000}\) x 100% = 6%.

Question 20.

In selling a plot of land for Rs 61200, a profit of 20% is made. The cost price of the plot is

(a) Rs 51000

(b) Rs 50000

(c) Rs 49000

(d) Rs 52000.

## Answer

Answer: (a)

Hint:

? If S.P. is Rs 120(100 + 20),

C.P. = Rs 100

? If S.P. is Rs 61200

C.P. = \(\frac{100}{120}\) x 61200 = Rs 51000

Question 21.

Mithlesh purchased a T.V. for Rs 10000 and sold it for Rs 8000. Find her loss %.

(a) 10%

(b) 20%

(c) 40%

(d) 60%.

## Answer

Answer: (b)

Hint:

Loss = 10000 – 8000 = 2000

? Loss% = \(\frac{200}{1000}\) × 100% = 20%.

Question 22.

Sapna purchased a cycle for Rs 1000 and sold it for Rs 1200. Find her gain%.

(a) 20%

(b) 10%

(c) 40%

(d) 12%.

## Answer

Answer: (a)

Hint:

Gain = 1200 – 1000 = 200

? Gain% = \(\frac{200}{1000}\) × 100% = 20%.

Question 23.

Find the simple interest on Rs 1000 for 2 years at 8% per annum.

(a) Rs 80

(b) Rs 40

(c) Rs 120

(d) Rs 160.

## Answer

Answer: (d)

Hint:

S.I = \(\frac{1000×2×8}{100}\) = Rs 160

Question 24.

A sofa-set was bought for Rs 10000. Its value depreciated at the rate of 10% per annum. Find its value after one year.

(a) Rs 11000

(b) Rs 9000

(c) Rs 10000

(d) Rs 1000.

## Answer

Answer: (b)

Hint:

Depreciation in 1 year = 10000 x \(\frac{10}{100}\) = Rs 1000

? Value after 1 year

= 10000 – 1000 = Rs 9000.

Question 25.

There are 1275 trees in Chaudhary Farm. Out of these 36% trees are of fruits. How many trees of fruits are there in Chaudhary Farm ?

(a) 459

(b) 549

(c) 945

(d) 954.

## Answer

Answer: (a)

Hint:

Required number = \(\frac{1275×36}{100}\) = Rs 459

Question 26.

The quantity of protein in a particular variety of pulse is 25%. Find the amount of protein in 4 kg of pulse.

(a) 1 kg

(b) 2 kg

(c) 3 kg

(d) 4 kg.

## Answer

Answer: (a)

Hint:

Amount of protein = 4 × \(\frac{25}{100}\) = 1 kg

Question 27.

In a miRsture the amount of zinc is 45%. Find the amount of zinc in 400 g miRsture.

(a) 60 g

(b) 120 g

(c) 180 g

(d) 200 g.

## Answer

Answer: (c)

Hint:

Amount of zinc = 400 × \(\frac{45}{100}\) = 180 kg

Question 28.

In a school out of 340 students, 55% students are of Science. The remaining students are of Commerce. Find the number of students of Commerce.

(a) 135

(b) 153

(c) 315

(d) 140.

## Answer

Answer: (b)

Hint:

Number of Science students

= 340 x \(\frac{55}{100}\) = 187.

? Number of students of Commerce

= 340 – 187 = 153.

Question 29.

Saroj purchased a fan for Rs 1000 and sold it for Rs 1200. What is her profit ?

(a) Rs 1000

(b) Rs 1200

(c) Rs 200

(d) Rs 800.

## Answer

Answer: (c)

Hint:

Gain = S.P. – C.P. = 1200 – 1000

= Rs 200.

Question 30.

Vimla purchased a watch for Rs 500. She sold it at a loss of 20%. Find the selling price.

(a) Rs 500

(b) Rs 400

(c) Rs 300

(d) Rs 200.

## Answer

Answer: (b)

Hint:

100 – 20 = 80

? If C.P. is 100, then S.P. = Rs 80

? If C.P. is Rs 500, then S.P.

= \(\frac{80}{100}\) x 500 = Rs 400.

## 0 comments:

## Post a Comment