Wednesday, 3 February 2021

CBSE Class 12 Business Studies - MCQ and Online Tests - Unit 7 - Directing

CBSE Class 12 Business Studies – MCQ and Online Tests – Unit 7 – Directing

Every year CBSE conducts board exams for 12th standard. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 12th subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for competitive exams like NEET, JEE, CA etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE Class 12 syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.



 

CBSE Class 12 Business Studies – MCQ and Online Tests – Unit 7 – Directing

Question 1.
Which one of the following is an element of directing?
(a) Delegating authority
(b) Designing organisation structure
(c) Communication
(d) Designing control system

Answer

Answer: (c) Communication


Question 2.
Motivation is not
(a) a complex process.
(b) related to satisfaction
(c) an easy process.
(d) a goal-directed behaviour 

Answer

Answer: (c) an easy process.


Question 3.
Need hierarchy theory of motivation has been given by
(a) Maslow.
(b) Fayol.
(c) Taylor.
(d) Koontz.

Answer

Answer: (a) Maslow.


Question 4.
Which one of the following is not a financial incentive?
(a) Bonus
(b) Provident Fund
(c) Co-partnership
(d) Challenging job

Answer

Answer: (d) Challenging job


Question 5.
Which one of the following is a non-financial incentive?
(a) Recognition
(b) Perquisite
(c) Retirement benefit
(d) Stock option

Answer

Answer: (a) Recognition


Question 6.
Leadership is based on a superior’s
(a) authority.
(b) responsibility
(c) accountability.
(d) pesuasive Communication

Answer

Answer: (d) pesuasive Communication


Question 7.
Encoding is related to
(a) converting message into symbols.
(b) converting symbols into machine
(c) transmitting message.
(d) receiving symbols

Answer

Answer: (a) converting message into symbols.


Question 8.
Grapevine is a form of
(a) formal communication.
(b) channel of communication
(c) informal communication.
(d) barrier to communication

Answer

Answer: (c) informal communication.


Question 9.
Which one of the following is a semantic barrier?
(a) Organisational policy
(b) Lack of attention
(c) Technical jargon
(d) Status

Answer

Answer: (c) Technical jargon


Question 10.
___ is the process of stimulating people to engage in goal-directed behaviour.
(a) Communication
(b) Motivation
(c) Directing
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Motivation


Question 11.
The channel of communication which is transmitted through informal channels is called ___
(a) Horizontal communication
(b) Formal communication
(c) Grapevine
(d) Gang plank

Answer

Answer: (c) Grapevine


Question 12.
___ aims at instructing, guiding, motivating people to achieve the desired results.
(a) Communication
(b) Directing
(c) Motivating
(d) Organising

Answer

Answer: (b) Directing


Question 13.
___ is the process of converting a message into symbols.
(a) Encoding
(b) Decoding
(c) Coding
(d) Both (b) and (c)

Answer

Answer: (a) Encoding


Question 14.
Directing flows in ___ direction.
(a) Upward
(b) Downward
(c) Diagonal
(d) Both (a) and (c)

Answer

Answer: (b) Downward


Question 15.
___ is the process of exchanging information and understanding between two or more persons.
(a) Directing
(b) Leadership
(c) Communication
(d) Motivation

Answer

Answer: (c) Communication


Question 16.
Directing takes place at ___ levels of management.
(a) Top
(b) Middle
(c) Lower
(d) All

Answer

Answer: (d) All


Question 17.
Identify the style of leadership in which the superior uses file forces from within the groups in order to establish control.
(a) Autocratic leadership
(b) Democratic leadership
(c) Laissez-faire leadership
(d) Authoritarian leadership

Answer

Answer: (b) Democratic leadership


Question 18.
Dheeraj Madan works as a Human Resource Manager in Busybee Limited. He gives due care in designing jobs, so that it offers a meaningful work experience by assuming a diversity of work content requiring higher level of knowledge. Identify the type of incentive being adopted by the company.
(a) Employee recognition programme
(b) Organisational climate
(c) Career advancement opportunities
(d) Job enrichment

Answer

Answer: (c) Career advancement opportunities


Question 19.
During the year 2018, Halla Walla Limited made surplus profits due to growing reputation of the business as a result of sincerity of its employees. In order to give due recognition to its employees and motivate them to continue with the good work, the company decided to give a certain percentage of profits to them. Identify the type of financial incentive being adopted by the company.
(a) Perquisites
(b) Productivity linked wage incentives
(c) Co-partnership
(d) Profit sharing

Answer

Answer: (d) Profit sharing


Question 20.
Yamini received a special gold coin from her school management for exceptionally good board result of her students in her subject. Identify the need of Yamini being fulfilled as per Maslow’s Need Heirarchy Theory.
(a) Esteem Needs
(b) Belonging Needs
(c) Self Actualisation Needs
(d) Basic Physiological Needs

Answer

Answer: (a) Esteem Needs


 


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support