Wednesday, 3 February 2021

CBSE Class 12 Business Studies - MCQ and Online Tests - Unit 11 - Marketing

CBSE Class 12 Business Studies – MCQ and Online Tests – Unit 11 – Marketing

Every year CBSE conducts board exams for 12th standard. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 12th subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for competitive exams like NEET, JEE, CA etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE Class 12 syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 12 Business Studies – MCQ and Online Tests – Unit 11 – Marketing

Question 1.
With which element is exchange mechanism related?
(a) Publicity
(b) Marketing
(c) Advertising
(d) Branding

Answer

Answer: (b) Marketing


Question 2.
Which one of the following is a marketing management philosophy?
(a) Societal marketing concept
(b) Distribution concept
(c) Direct marketing concept
(d) Channel concept

Answer

Answer: (a) Societal marketing concept


Question 3.
Which one of the following is not a marketing mix?
(a) Product
(b) Physical distribution
(c) Product pricing
(d) Production process

Answer

Answer: (d) Production process


Question 4.
Which one of the following factors is not relevant to price fixation?
(a) Obtaining market leadership
(b) Age of an organisation
(c) Value for money
(d) Product differentiation

Answer

Answer: (b) Age of an organisation


Question 5.
For heavy equipment, which of the following channels is more relevant?
(a) Zero-level
(b) One-level
(c) Two-level
(d) Three-level

Answer

Answer: (a) Zero-level


Question 6.
Which one of the following promotion tools has mass reach?
(a) Advertising
(b) Personal selling
(c) Sales promotion
(d) Public relations

Answer

Answer: (a) Advertising


Question 7.
Mail order selling is a __ channel of distribution.
(a) Direct
(b) Indirect
(c) Direct and Indirect
(d) Sole

Answer

Answer: (a) Direct


Question 8.
___ is the deliberate action of an organisation for promoting goodwill between itself and the society.
(a) Marketing mix
(b) Advertising
(c) Public relations
(d) Selling

Answer

Answer: (c) Public relations


Question 9.
___ ensures that products reach the ultimate customers from the manufacturers.
(a) Selling
(b) Marketing
(c) Physical distribution
(d) Sales promotion

Answer

Answer: (c) Physical distribution


Question 10.
___ involves designing and producing container or wrapper of the product.
(a) Marketing
(b) Selling
(c) Advertising
(d) Packaging

Answer

Answer: (d) Packaging


Question 11.
Marketing is called a ___ process because it involves interaction of buyers and sellers.
(a) Economic
(b) Social
(c) Legal
(d) Political

Answer

Answer: (b) Social


Question 12.
___ is the marketing function which is concerned with informing the customers about the firm’s products.
(a) Transportation
(b) Selling
(c) Advertising
(d) Public Relations

Answer

Answer: (c) Advertising


Question 13.
Registering a trademark gives to the users.
(a) Finance
(b) Fame
(c) Protection
(d) Information

Answer

Answer: (c) Protection


Question 14.
Within 2 years of it’s inception, Bhavishya Limited has created a very positive reputation about itself and its products in the eyes of general public by participating extensively in various social welfare programs. Identify the component of promotion mixing described in the given lines.
(a) Advertising
(b) Personal selling
(c) Public relation
(d) Sales promotion

Answer

Answer: (c) Public relation


Question 15.
Under which of the following conditions does a business need not maintain high level of inventory?
(a) When higher level of customer services need to be provided
(b) When high degree of accurate sales forecast can be made
(c) When the responsiveness of the distribution system is low
(d) All of the above

Answer

Answer: (b) When high degree of accurate sales forecast can be made


Question 16.
Hena is planning to set up a small manufacturing unit for manufacturing eco-friendly packaging material. She has decided to market her products through the conventional channel of distribution, which involves wholesalers and retailers. Identify the channel of distribution being adopted by the company.
(a) Zero level channel
(b) One level channel
(c) Two level channel
(d) Three level channel

Answer

Answer: (c) Two level channel


Question 17.
Kannu has decided to sell her range of organic food products through her own retail outlets. Identify the channel of distribution being adopted by the company.
(a) Zero level channel
(b) One level channel
(c) Two level channel
(d) Three level channel

Answer

Answer: (a) Zero level channel


Question 18.
Under which of the following situations is a company not likely to fix a lower price for its product?
(a) When the competition has introduced a substitute product
(b) If the demand for a product is inelastic
(c) When the company wants to attain market share leadership
(d) When the demand for the product is low

Answer

Answer: (b) If the demand for a product is inelastic


Question 19.
A salesman of a company dealing in pet foods is paid a fixed salary of ?20000 per month and furthermore, ?20 extra per unit of the product sold beyond the target sales. Identify the type of cost being described in the given example.
(a) Fixed cost
(b) Variable cost
(c) Semi-variable cost
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Semi-variable cost


Question 20.
Identify the related function of labelling being depicted below as given on the pack of the chips.
Business Studies MCQs for Class 12 with Answers Chapter 11 Marketing 4
(a) Describes the product and specifies its content
(b) Grading of products
(c) Helps in promotion of the products
(d) Identification of the product or brand
MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 11 Marketing Management with Answers 1

Answer

Answer: (c) Helps in promotion of the products


 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support