Sunday, 21 February 2021

CBSE Class 11 Physics - MCQ and Online Tests - Unit 2 - Units and Measurements

CBSE Class 11 Physics – MCQ and Online Tests – Unit 2 – Units and Measurements

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 11 Physics – MCQ and Online Tests – Unit 2 – Units and Measurements

Question 1.
In SI system the fundamental units are
(a) meter, kilogram, second, ampere, Kelvin, mole and candela
(b) meter, kilogram, second, coulomb, Kelvin, mole and candela
(c) meter, Newton, second, ampere, Kelvin, mole and candela
(d) meter, kilogram, second, ampere, Kelvin, mole and lux

Answer

Answer: (b) meter, kilogram, second, coulomb, Kelvin, mole and candela


Question 2.
Which one of the following represents the correct dimensions of the coefficient of viscosity?
(a) [ML-1T-2]
(b) [MLT-1]
(c) [ML-1T-1]
(d) [ML-2T-2]

Answer

Answer: (c) [ML-1T-1]


Question 3.
Absolute error of the measurement is
(a) the difference between the individual measurement and the true value of the quantity cubed.
(b) the difference between the individual measurement and the true value of the quantity squared.
(c) the difference between two individual measurements and their mean
(d) the difference between the individual measurement and the true value of the quantity

Answer

Answer: (a) the difference between the individual measurement and the true value of the quantity cubed.


Question 4.
The dimensions of kinetic energy is
(a) [M 2L2T]
(b) [ML 2T]
(c) [ML 2T-2]
(d) [ML 2T-1]

Answer

Answer: (c) [ML 2T-2]


Question 5.
A force F is given by F = at + bt², where t is time. What are the dimensions of a and b?
(a) MLT-1 and MLT0
(b) MLT-3 and ML2T4
(c) MLT-4 and MLT1
(d) MLT-3 and MLT-4

Answer

Answer: (d) MLT-3 and MLT-4


Question 6.
The atmospheric pressure is 106 dyne/cm². What is its value in SI unit?
(a) 105 newton/m²
(b) 106 newton/m²
(c) 104 newton/m²
(d) 103 newton/m²

Answer

Answer: (a) 105 newton/m²


Question 7.
In a system of units if force (F), acceleration (A) and time (T) are taken as fundamentals units then the dimensional formula of energy is
(a) FA2T
(b) FAT2
(c) FA2T
(d) FAT

Answer

Answer: (b) FAT2


Question 8.
If force (F), work (W) and velocity (v) are taken as fundamental quantities. What is the dimensional formula of time (T)?
(a) [WFv]
(b) [WFv-1]
(c) [W-1F -1v]
(d) [WF-1v -1]

Answer

Answer: (d) [WF-1v -1]


Question 9.
The dimensions of kinetic energy is same as that of
(a) force
(b) pressure
(c) work
(d) momentum

Answer

Answer: (c) work


Question 10.
Which of the following groups have different dimensions?
(a) Potential difference, EMF, voltage
(b) Pressure, stress, Youngs modulus
(c) Heat, energy, work done
(d) Dipole moment, electric flux, electric field

Answer

Answer: (d) Dipole moment, electric flux, electric field


Question 11.
ML-1T -2 is the dimensional formula of
(a) magnetic induction
(b) self-inductance
(c) electric potential
(d) electric field

Answer

Answer: (a) magnetic induction


Question 12.
Physical quantities are
(a) quantities such as degrees, radians and steradians
(b) quantities such as length, mass, time, electric current, thermodynamic temperature, amount of substance, and luminous intensity
(c) quantities such as pounds, dollars and rupees
(d) quantities such as kilos, pounds and gallons

Answer

Answer: (b) quantities such as length, mass, time, electric current, thermodynamic temperature, amount of substance, and luminous intensity


Question 13.
Which of the following pairs has the same dimensions?
(a) specific heat and latent heat
(b) lmpulse and momentum
(c) surface tension and force
(d) moment of lnertia and torque

Answer

Answer: (b) lmpulse and momentum


Question 14.
The volume of a cube in m³ is equal to the surface area of the cube in m². The volume of the cube is
(a) 64 m³
(b) 216 m³
(c) 512 m³
(d) 196 m³

Answer

Answer: (b) 216 m³


Question 15.
Which of the following units denotes the dimensions [ML2/Q2], where Q represents the electric charge?
(a) Wb/m²
(b) Henry(H)
(c) H/m²
(d) Weber(Wb)

Answer

Answer: (b) Henry(H)


Question 16.
Light year is a unit of
(a) time
(b) distance
(c) sunlight intensity
(d) mass

Answer

Answer: (b) distance


Question 17.
A particle starting from the origin (0, 0) moves in a straight line in the (x, y) plane. Its coordinates at a later time are the path of the particle makes with the x-axis an angle of
(a) 300
(b) 450
(c) 600
(d) 0

Answer

Answer: (c) 600


Question 18.
Resolution is
(a) a measure of the bias in the instrument
(b) None of these
(c) the smallest amount of input signal change that the instrument can detect reliably
(d) a measure of the systematic errors

Answer

Answer: (d) a measure of the systematic errors


Question 19.
What is the dimensional formula of magnetic field?
(a) MT-2A-1
(b) MT-1A-2
(c) M-1L-2TA-1
(d) M-1LTA-2

Answer

Answer: (a) MT-2A-1


Question 20.
Electron volt is a unit of
(a) charge
(b) potential difference
(c) energy
(d) magnetic force

Answer

Answer: (c) energy


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support