Monday, 22 February 2021

CBSE Class 11 History - MCQ and Online Tests - Unit 1 - From the Beginning of Time

CBSE Class 11 History – MCQ and Online Tests – Unit 1 – From the Beginning of Time

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

 

CBSE Class 11 History – MCQ and Online Tests – Unit 1 – From the Beginning of Time

Question 1.
The last Ice Age ended around:
(a) 15,000 years ago
(b) 14, 000 years ago
(c) 13,000 years ago
(d) 12,000 years ago

Answer

Answer: (c) 13,000 years ago


Question 2.
The main reason that led to a change from foraging to farming occupation was:
(a) Domestication
(b) End of Ice Age
(c) Making of iron tools
(d) Warmer and wetter conditions

Answer

Answer: (a) Domestication


Question 3.
Fossils of Hominid found in Asia were not older as compared to fossils found in ______
(a) Europe
(b) Africa
(c) Australia
(d) America

Answer

Answer: (b) Africa


Question 4.
An archaeological site, which was used for quarrying limestone was:
(a) Chesowanja, Kenya
(b) Schoningen, Germany
(c) Dolni Vestonice, Czech Republic
(d) Neander Valley, Germany

Answer

Answer: (d) Neander Valley, Germany


Question 5.
The term pathological idiot has been used with reference to
(a) Australopithecus
(b) Homo Habilis
(c) Homo Erectus
(d) Neanderthal

Answer

Answer: (d) Neanderthal


Question 6.
Long forelimbs, Curved hand and foot bones, and mobile ankle joints helped ______ to live on trees.
(a) Hominidae
(b) Neanderthal
(c) Hominoids
(d) Australopithecus

Answer

Answer: (d) Australopithecus


Question 7.
Zagros mountains, which form one limit of the Fertile Crescent, is situated in:
(a) Egypt
(b) Lebanon
(c) Iran
(d) Syria

Answer

Answer: (c) Iran


Question 8.
Genus is the branch of the:
(a) Hominids
(b) Hominoids
(c) Neanderthalensis
(d) Australopithecus

Answer

Answer: (a) Hominids


Question 9.
From which organism group the hominids were evolved?
(a) Neanderthal
(b) Hominoids
(c) Neanderthalensis
(d) Australopithecus

Answer

Answer: (b) Hominoids


Question 10.
The Hominids survived for about:
(a) 1 Million years
(b) 2 Million years
(c) 3 Million years
(d) 4 Million years

Answer

Answer: (a) 1 Million years


Question 11.
Dexterity of the hands refers to:
(a) Roughness of the hands
(b) Shape of the hands
(c) Hardness of the hands
(d) Flexibility of the hands

Answer

Answer: (d) Flexibility of the hands


Question 12.
Population pressure in some areas increased due to the
(a) end of the ice age
(b) change in climate
(c) increase in food availability
(d) domestication

Answer

Answer: (c) increase in food availability


Question 13.
In the Eastern Hadza community, the lands belonged to
(a) Women
(b) Headmen
(c) Clan
(d) No one

Answer

Answer: (d) No one


Question 14.
Fossils found in the ______ were called Homo neanderthalensis.
(a) Barun Valley
(b) Hunza Valley
(c) Neander Valley
(d) Lidder Valley

Answer

Answer: (c) Neander Valley


Question 15.
What is the base of the classification of fossils of early humans?
(a) Bone Structure
(b) DNA
(c) Muscle Structure
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Bone Structure


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support