Monday, 22 February 2021

CBSE Class 11 Biology - MCQ and Online Tests - Unit 3 - Plant Kingdom

CBSE Class 11 Biology – MCQ and Online Tests – Unit 3 – Plant Kingdom

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.

 


 

CBSE Class 11 Biology – MCQ and Online Tests – Unit 3 – Plant Kingdom

Question 1.
Gymnosperms produce neither flower nor fruit because they do not possess
(a) Embryo
(b) Ovary
(c) Ovule
(d) Seed

Answer

Answer: (b) Ovary


Question 2.
Rhodophyceae is called red algae because of the pigment
(a) Fucoxanthin
(b) Phycoerythrin
(c) Carotenoids
(d) Chlorophyll c

Answer

Answer: (b) Phycoerythrin
Explanation:
Members of Rhodophyceae are commonly called red algae because of the predominance of the red pigment, r-phycoerythrin in their body.


Question 3.
In gymnosperms, the development of pollen grains occurs in
(a) Strobili
(b) Microsporangia
(c) Megasporangia
(d) Macrosporangia

Answer

Answer: (b) Microsporangia
Explanation:
In gymnosperms, the development of pollen grains occur in microsporangia.


Question 4.
In a monoecious plant
(a) Male and female sex organs are on the same individual
(b) Male and female gametes are of two morphologically distinct types
(c) Male and female sex organs are on different individuals
(d) All the stamens are fused to form one unit

Answer

Answer: (a) Male and female sex organs are on the same individual


Question 5.
The seedless vascular plants whose sporophytes are larger than their small and independent gametophytes are
(a) Pteridophytes
(b) Angiosperms
(c) Gymnosperms
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Pteridophytes


Question 6.
Which of the following is a liverwort?
(a) Sphagnum
(b) Funaria
(c) Marchantia
(d) Polytrichum

Answer

Answer: (c) Marchantia
Explanation:
Marchantia is a liverwort.
Sphagnum, Funaria and Polytrichum are mosses.


Question 7.
Transgenic plants are the ones
(a) Grown in artificial medium after hybridization in the field
(b) Produced by a somatic embryo in artificial medium
(c) Generated by introducing foreign DNA in to a cell and regenerating a plant from that cell
(d) Produced after protoplast fusion in artificial medium

Answer

Answer: (c) Generated by introducing foreign DNA in to a cell and regenerating a plant from that cell


Question 8.
Which of the following plants is used extensively for the study of photosynthesis?
(a) Amaranthus
(b) Asparagus
(c) Chlorella
(d) Sunflower

Answer

Answer: (c) Chlorella


Question 9.
Which of the following is used to grow microbes?
(a) Laminaria
(b) Gelidium
(c) Chlorella
(d) Sargassum

Answer

Answer: (b) Gelidium
Explanation:
Agar is extracted from Gelidium and Gracilaria, it is used to grow microbes and in preparation of ice-cream and jellies.


Question 10.
Isogamous condition with non-flagellated gametes is found in
(a) Chlamydomonas
(b) Spirogyra
(c) Volvox
(d) Fucus

Answer

Answer: (b) Spirogyra


Question 11.
Which one of the following is a vascular cryptogram?
(a) Cedrus
(b) Equisetum
(c) Ginkgo
(d) Marchantia

Answer

Answer: (b) Equisetum


Question 12.
Pinus differs from mango in having
(a) Tree habit
(b) Green leaves
(c) Ovules not enclosed in ovary
(d) Wood

Answer

Answer: (c) Ovules not enclosed in ovary


Question 13.
In moss stomata appears on
(a) Capsule
(b) Leaves
(c) Stem
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Capsule


Question 14.
The gametophyte is not an independent, free-living generation in
(a) Pinus
(b) Polytrichum
(c) Adiantum
(d) Marchantia

Answer

Answer: (a) Pinus


Question 15.
Ribbon shaped chloroplasts occur in
(a) Ulothrix
(b) Spirogyra
(c) Chlamydomonas
(d) Riccia

Answer

Answer: (b) Spirogyra


Question 16.
Antheridia and Archegonia are sex organs of
(a) Moss
(b) Mucor
(c) Spirogyra
(d) Puccinia

Answer

Answer: (a) Moss


Question 17.
Rhodophyceae is called red algae because of the pigment
(a) Fucoxanthin
(b) Phycoerythrin
(c) Carotenoids
(d) Chlorophyll c

Answer

Answer: (b) Phycoerythrin
Explanation:
Members of Rhodophyceae are commonly called red algae because of the predominance of the red pigment, r-phycoerythrin in their body.


Question 18.
Which of the followings plant material is an efficient water imbibant?
(a) Agar
(b) Cellulose
(c) Lignin
(d) Pectin

Answer

Answer: (a) Agar


Question 19.
Iodine is found in
(a) Spirogyra
(b) Laminaria
(c) Polysiphonia
(d) Chlorella

Answer

Answer: (b) Laminaria


Question 20.
Bryophytes are called amphibians of plant kingdom because
(a) These plants live in soil and depend on marine organisms for asexual reproduction.
(b) These plants live in soil and depend on water for sexual reproduction.
(c) These plants live in water and depend on land animals for sexual reproduction.
(d) These plants live near water bodies.

Answer

Answer: (b) These plants live in soil and depend on water for sexual reproduction.
Explanation:
Bryophytes are called amphibians of plant Kingdom because they live in soil and depend on water for sexual reproduction.
They usually occur in damp humid and shaded areas.


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support