Sunday, 21 February 2021

CBSE Class 11 Physics - MCQ and Online Tests - Unit 11 - Thermal Properties of Matter

CBSE Class 11 Physics – MCQ and Online Tests – Unit 11 – Thermal Properties of Matter

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 11 Physics – MCQ and Online Tests – Unit 11 – Thermal Properties of Matter

Question 1.
The earth intercepts approximately one billionth of the power radiated by the sun. if the surface temperature of the sun were to drop by a factor of 2, the average radiant energy incident on earth per second would reduce by factor of
(a) 2
(b) 4
(c) 8
(d) 16

Answer

Answer: (d) 16


Question 2.
The process of heat transfer in which heat is transferred with actual migration of medium particles is known as (AFMC-94)
(a) Conduction
(b) Convection
(c) Radiation
(d) Reflection

Answer

Answer: (b) Convection


Question 3.
A body cools from 50°C to 46°C in 5 minutes and to 40°C in the next 10 minutes. The surrounding temperature is
(a) 30°C
(b) 28°C
(c) 36°C
(d) 32°C

Answer

Answer: (a) 30°C


Question 4.
For which of the following process, the thermal conduction is maximum?
(a) Combustion
(b) Radiation
(c) Convection
(d) Conduction

Answer

Answer: (b) Radiation


Question 5.
A bucket full of hot water is kept in a room and it cools from 75°C to 70°C in t1 minutes from 70°C to 65°C in t2 minutes and from 65°C to 60°C in t3 minutes; then
(a) t1 – t2 = t3
(b) t1 < t2 < t3
(c) t1 > t2 > t3
(d) t1 < t2 > t3

Answer

Answer: (b) t1 < t2 < t3


Question 6.
The good absorber of heat are
(a) Non-emitter
(b) Poor-emitter
(c) Good-emitter
(d) Highly polished

Answer

Answer: (c) Good-emitter


Question 7.
Two stars A and B radiate maximum energy at 3600°A and 3600°A respectively. Then the ratio of absolute temperatures of A and B is
(a) 256 : 81
(b) 81 : 256
(c) 3 : 4
(d) 4 : 3

Answer

Answer: (d) 4 : 3


Question 8.
A person with dark skin as compared to a person with white skin will experience
(a) Less heat and less cold
(b) More heat and more cold
(c) More heat and less cold
(d) Less heat and more cold.

Answer

Answer: (b) More heat and more cold


Question 9.
A cup of tea cools from 80°C to 60°C in one minute. The ambient temperature is 30°C. in cooling from 60°C to 50°C, it will take.
(a) 50 sec
(b) 90 sec
(c) 60 sec
(d) 30 sec

Answer

Answer: (a) 50 sec


Question 10.
Unit of Stefans constant is given by
(a) W/ m K²
(b) W/ m² K²
(c) W²/ m² K4
(d) W/ mK

Answer

Answer: (b) W/ m² K²


Question 11.
The good absorber of heat are
(a) Non-emitter
(b) Poor-emitter
(c) Good-emitter
(d) Highly polished

Answer

Answer: (c) Good-emitter


Question 12.
Co-efficient of reflection, coefficient of absorption and coefficient transmission are related as
(a) a + r + 1 = 1
(b) a + r + t1 1
(c) a + r = -t
(d) a1 r + 1

Answer

Answer: (a) a + r + 1 = 1


Question 13.
Absorptive power of perfectly black body is
(a) Zero
(b) Infinity
(c) One
(d) Constant

Answer

Answer: (c) One


Question 14.
A black body at hot temperature at 227°C radiates heat at a rate of 5 cal/cm²s. at a temperature of 727°C the rate of heat radiated per unit area will be
(a) 50 cal/cm²s
(b) 250 cal/cm²s
(c) 80 cal/cm²s
(d) 100 cal/cm²s

Answer

Answer: (c) 80 cal/cm²s


Question 15.
A metal piece heated to T1°K. The temperature of the surrounding is T2°K. the heat in the surrounding due to radiation is proportional to
(a) (T14 – T24)
(b) (T1 – T2)4
(c) (T14 + T24)
(d) (T13 – T23)

Answer

Answer: (a) (T14 – T24)


Question 16.
The earth receives at its surface radiation from the sun at the rate of 1400 W/m². the distance of the centre of the sun from the surface of the earth is 1.5 1011 m and the radius of the sun is 7.0 108 m. treating sun as a black body, it follows from the above data that its surface temperature is,
(a) 5801 K
(b) 106 K
(c) 50.1 K
(d) 2801 C

Answer

Answer: (a) 5801 K


Question 17.
A surface at temperature T0°K receives power P by radiation from a small sphere at temperature T >> T0 and at a distance d. if both T and d are doubled, the power received by surface will becomes approximately
(a) P
(b) 2p
(c) 4p
(d) 16p

Answer

Answer: (c) 4p


Question 18.
The temperature of a piece of metal is raised from 27°C to 51.2°C. the rate at which metal radiates energy increases nearly
(a) 1.36 times
(b) 2.36 times
(c) 3.36 times
(d) 4.36 times

Answer

Answer: (a) 1.36 times


Question 19.
Emissivity of perfectly black body is
(a) 1
(b) 2
(c) 5
(d) 0

Answer

Answer: (a) 1


Question 20.
The best ideal black body is
(a) Lamp of charcoal heated to high temperature
(b) Metal coated with a black dye
(c) Glass surface coated with coalter
(d) Hollow enclosure blackened inside and having a small hole

Answer

Answer: (d) Hollow enclosure blackened inside and having a small hole


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support