CBSE Class 9 Social – MCQ and Online Tests- History – Unit 6 – Peasants and Farmers

0
16

CBSE Class 9 Social – MCQ and Online Tests – History – Unit 6 – Peasants and Farmers

Every year CBSE  schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.

 

 

CBSE Class 9 Social – MCQ and Online Tests – History – Unit 6 – Peasants and Farmers

Question 1.
Name the US President who said “Plant more wheat, wheat will win the war.”
(a) President Roosevelt
(b) President Clinton
(c) President Bush
(d) President Wilson

Answer

Answer: (d) President Wilson


Question 2.
Which method of cultivation was adopted by the white settlers in the USA?
(a) shifting cultivation
(b) primitive cultivation
(c) intensive agriculture
(d) none of the above

Answer

Answer: (a) shifting cultivation


Question 3.
In 1839, who was sent by the Emperor to Canton as a Special Commissioner to stop the opium trade?
(a) I-tsing
(b) Lin Ze-xu
(c) Lao-Tsu
(d) None of the above

Answer

Answer: (d) None of the above


Question 4.
Which country was not involved in the triangular trade?
(a) England
(b) China
(c) India
(d) America

Answer

Answer: (d) America


Question 5.
Which of these reasons led to a radical transformation of the landscape by the early 20th century?
(a) White Americans had moved westward
(b) Local tribes were displaced
(c) Entire landscape was carved into different agricultural belts in the USA
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 6.
Which country became the bread basket of the world?
(a) England
(b) America
(c) Japan
(d) France

Answer

Answer: (b) America


Question 7.
The white settlers swept into the Great Plains across the River Mississippi after the
(a) 1830s
(b) 1840s
(c) 1850s
(d) 1860s

Answer

Answer: (d) 1860s


Question 8.
The continuous movement of the pastoral communities helps in
(a) Recovery of the pastures
(b) prevention of their overuse
(c) Reduction in the demand of houses
(d) both A and B

Answer

Answer: (d) both A and B


Question 9.
why did the white settlers want to push away the Indian Americans from their lands?
(a) The land possessed by the Indians could be turned into cultivated fields
(b) Forest timber could be exported, animals hunted for skins, mountains mined for gold and Minerals
(c) Both (a) and (b)
(d) It was a committed policy of the US Government

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 10.
In the 19th century, the two major commercial crops India came to produce for the world Market were
(a) indigo
(b) opium
(c) maize
(d) both (a) and (b)

Answer

Answer: (d) both (a) and (b)


Question 11.
In 1831, Cyrus McCormick invented the first mechanical reaper. What was its most Important advantage?
(a) In could harvest 50 acres of wheat
(b) 500 acres of wheat could be harvested in two weeks
(c) It could cut grass on large areas
(d) It could prepare the ground for cultivation

Answer

Answer: (b) 500 acres of wheat could be harvested in two weeks


Question 12.
What did the settlers of the Great Plains realise after the 1930s?
(a) Using older methods of cultivation were better than modern machines
(b) Competition with other countries was not healthy
(c) They had to respect the ecological conditions of each region
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) They had to respect the ecological conditions of each region


Question 13.
What did the enclosure imply?
(a) It meant green fields
(b) Piece of land enclosed from all sides
(c) It meant open fields
(d) Vast area of marshy land

Answer

Answer: (b) Piece of land enclosed from all sides


 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here