CBSE Class 9 Social – MCQ and Online Tests- History – Unit 4 – Forest Society and Colonialism

0
26

CBSE Class 9 Social – MCQ and Online Tests – History – Unit 4 – Forest Society and Colonialism

Every year CBSE  schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.

 

 

CBSE Class 9 Social – MCQ and Online Tests – History – Unit 4 – Forest Society and Colonialism

Question 1.
Who wrote the book ‘The Forests of India’ in the year 1923?
(a) David Spurr
(b) E.P. Stebbing
(c) Verrier Elvin
(d) John Middleton

Answer

Answer: (b) E.P. Stebbing


Question 2.
The railway network expanded rapidly in India from the
(a) 1820s
(b) 1830s
(c) 1850s
(d) 1860s

Answer

Answer: (d) 1860s


Question 3.
The Kalangs resisted the Dutch in
(a) 1700
(b) 1750
(c) 1770
(d) 1800

Answer

Answer: (c) 1770


Question 4.
The Imperial Forest Research Institute was set up at
(a) Allahabad
(b) Darjeeling
(c) Dehradun
(d) Shimla

Answer

Answer: (c) Dehradun


Question 5.
Baigas are a forest community of
(a) Central India
(b) North India
(c) South india
(d) North-east india

Answer

Answer: (a) Central India


Question 6.
Who were the colonial power in Indonesia?
(a) British
(b) Dutch
(c) French
(d) Portuguese

Answer

Answer: (b) Dutch


Question 7.
Where did the Dutch start forest management in Indonesia?
(a) Java
(b) Sumatra
(c) Bali
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Java


Question 8.
What was the system of ‘blandongdiensten’?
(a) A system of education
(b) Industrialisation
(c) First imposition of rent on land and then exemption
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) First imposition of rent on land and then exemption


Question 9.
What was the policy followed by the British in India towards forests during the First and the Second World Wars?
(a) The forest department cut trees freely to meet British war needs
(b) Cutting of trees was strictly prohibited for everyone, including the British
(c) More and more trees were planted to give employment to Indians
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Cutting of trees was strictly prohibited for everyone, including the British


Question 10.
Indian Forest Service was set up in the year:
(a) 1865
(b) 1864
(c) 1854
(d) 1884

Answer

Answer: (b) 1864


Question 11.
The colonial power in Indonesia were the
(a) English
(b) Dutch
(c) French
(d) Portuguese

Answer

Answer: (b) Dutch


Question 12.
The system of scientific forestry stands for:
(a)System whereby the local farmers were allowed to cultivate temporarily within a plantation
(b) System of cutting old trees and plant new ones
(c) Division of forest into three categories
(d) Disappearance of forests

Answer

Answer: (b) System of cutting old trees and plant new ones


Question 13.
Tendu leaves are used in making
(a) bidis
(b) plates
(c) baskets
(d) umbrellas

Answer

Answer: (a) bidis





Question 14.
In South-East Asia shifting agriculture is known as:
(A) Chitemene
(b) Tavy
(c) Lading
(d) Milpa

Answer

Answer: (c) Lading


Question 15.
Forests consisting of which type of trees were preferred by the Forest Department?
(a) Forests having trees which provided fuel, fodder and leaves
(b) Forests having soft wood
(c) Forests having trees suitable for building ships and railways

Answer

Answer: (c) Forests having trees suitable for building ships and railways


 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here