CBSE Class 9 Social – MCQ and Online Tests- History – Unit 3 – Nazism and the Rise of Hitler

0
61

CBSE Class 9 Social – MCQ and Online Tests – History – Unit 3 – Nazism and the Rise of Hitler

Every year CBSE  schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.

 

 

CBSE Class 9 Social – MCQ and Online Tests – History – Unit 3 – Nazism and the Rise of Hitler

Question 1.
The Treaty of Versailles (1920) signed at the end of World War I, was harsh and humiliating for Germany, because
(a) Germany lost its overseas colonies, and 13 per cent of its territories
(b) It lost 75% of its iron and 26% of its coal to France, Poland, Denmark and Lithuania, was forced to paycompensation of 6 billion pounds
(c) The western powers demilitarised Germany and they occupied resource-rich Rhineland in the 1920s
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 2.
The Nazi Party had become the largest party by the
(a) 1920
(b) 1925
(c) 1926
(d) 1932

Answer

Answer: (d) 1932


Question 3.
Hitler became the Chancellor or Germany in the year
(a) 1931
(b) 1932
(c) 1933
(d) 1934

Answer

Answer: (c) 1933


Question 4.
The country that dropped atom bomb on Hiroshima in Japan was
(a) France
(b) America
(c) Germany
(d) Britain

Answer

Answer: (b) America


Question 5.
Who could enter Jungvolk?
(a) Ten-year-old boys
(b) Twelve-year-old boys
(c) Fourteen-year-old boys
(d) Eighteen-year-old boys

Answer

Answer: (a) Ten-year-old boys


Question 6.
Who were the worst sufferers in Nazi Germany?
(a) Jews
(b) Poles
(c) Russians
(d) Gypsies

Answer

Answer: (a) Jews


Question 7.
A bronze cross was given to the woman who produced
(a) two children
(b) four children
(c) six children
(d) eight children

Answer

Answer: (b) four children


Question 8.
War in 1917 led to the strengthening of Allies and the defeat of Germany because of entry of
(a) China
(b) Japan
(c) the USA
(d) Spain

Answer

Answer: (c) the USA


Question 9.
The game Hitler glorified was
(a) wresting
(b) kabaddi
(c) hockey
(d) boxing

Answer

Answer: (d) boxing


Question 10.
What was the response of the Germans to the new Weimar Republic?
(a) They held the new Weimar Republic responsible for Germany’s defeat and the disgrace at Versailles
(b) The republic carried the burden of war guilt and national humiliation
(c) It became the target of attacks in the conservative national circles
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 11.
What gave Nazi state its reputation as the most dreaded criminal state?
(a) Extra-constitutional powers were given to the newly organised forces like Gestapo, the SS and SD
(b) People could be detained in Gestapo torture chambers and sent to concentration camps
(c) No legal procedures were there for the arrested people
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 12.
Which of the following statements is false about soldiers in the World War I?
(a) The soldiers, in reality, led miserable lives in trenches, survived with feeding on the copra’s
(b) They faced poisonous gas and enemy shelling and loss of comrades
(c) All soldiers were ready to die for their country’s honour and personal glory
(d) Aggressive propaganda glorified war

Answer

Answer: (c) All soldiers were ready to die for their country’s honour and personal glory


Question 13.
What was Hitler’s historic blunder and why?
(a) Attack on Soviet Union in 1941 was a historic blunder by Hitler
(b) He exposed his western front to British aerial bombing
(c) The Soviet Red Army inflicted a crushing and humiliating defeat on Germany atStalingrad
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 14.
Why did Helmut’s father kill himself in the spring of 1945?
(a) He was depressed by Germany’s defeat in Second World War
(b) He feared that common people would mishandle him and his family
(c) He feared revenge by the Allied Powers
(d) He wanted to die because of the crimes he had committed during Nazi rule

Answer

Answer: (c) He feared revenge by the Allied Powers


Question 15.
Which of the following bodies was set up to try and prosecute the Nazi war criminals at the end of World War II?
(a) International Military Tribunal
(b) British Military Tribunal
(c) Allied Military Tribunal
(d) Allied Judicial Court

Answer

Answer: (a) International Military Tribunal


Question 16.
Why did the Nuremburg Tribunal sentence only 11 Nazis to death for such a massive genocide?
(a) Only these 11 Nazis were found guilty
(b) The Allies did not want to be harsh on the defeated Germany as they had been after WorldWar
(c) Germany promised never to repeat such an act
(d) Germany was ready to pay a huge compensation to the Allied countries for these killings

Answer

Answer: (b) The Allies did not want to be harsh on the defeated Germany as they had been after WorldWar


Question 17.
What was the most important result of the Spartacus League uprising in Germany in 1918-19?
(a) The Weimar Republic crushed the rebellion
(b) The Spartacists founded the Communist Party of Germany
(c) The Weimar government accepted the demands of the Spartacus League
(d) Both (a) and (b)

Answer

Answer: (d) Both (a) and (b)


Question 18.
What was ‘Dawes Plan’?
(a) A plan which imposed more fines on Germany
(b) A plan which withdrew all punishment from Germany
(c) A plan which reworked the terms of reparation to ease financial burden on the Germans
(d) None

Answer

Answer: (c) A plan which reworked the terms of reparation to ease financial burden on the Germans


Question 19.
What was the slogan coined by Hitler when he followed his aggressive foreign policy?
(a) Messenger from God
(b) Conquer the world
(c) One people, one empire, and one leader
(d) we are Aryans, the real rulers

Answer

Answer: (c) One people, one empire, and one leader


Question 20.
When and among which countries was the Tripartite Pact signed?
(a) 1940, Germany, Italy and Japan
(b) 1939, Germany, Austria and USSR
(c) 1940, England, France and USA
(d) 1938, England, Germany and USSR

Answer

Answer: (a) 1940, Germany, Italy and Japan


 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here