CBSE Class 9 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 9 – Areas of Parallelograms and Triangles

0
24

CBSE Class 9 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 9 – Areas of Parallelograms and Triangles

Every year CBSE  schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.

 

 

CBSE Class 9 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 9 – Areas of Parallelograms and Triangles

Question 1.
A, B, C and D are the mid-points of sides of parallelogram PQRS. If ar(PQRS) = 36 cm², then ar(ABCD) is
MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 9 Areas of Parallelograms and Triangles with Answers 2
(a) 24 cm²
(b) 18 cm²
(c) 30 cm²
(d) 36 cm²

Answer

Answer: (b) 18 cm²


Question 2.
If a triangle and a parallelogram are on the same base and between same parallels, then the ratio of the area of the triangle to the area of parallelogram is
(a) 1 : 3
(b) 1 : 2
(c) 3 : 1
(d) 1 : 4

Answer

Answer: (b) 1 : 2


Question 3.
The median of a triangle divides it into two
(a) isosceles triangle
(b) congruent triangles
(c) right angled triangle
(d) triangles of equal areas

Answer

Answer: (d) triangles of equal areas


Question 4.
PQRS is a parallelogram and A and B are any points on PQ and QR. If ar(PQRS) = 48 cm², then ar(?PBS) + ar(?ASR) is equal to
MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 9 Areas of Parallelograms and Triangles with Answers 1
(a) 96 cm²
(b) 36 cm²
(c) 48 cm²
(d) 24 cm²

Answer

Answer: (c) 48 cm²


Question 5.
D and E are the mid-points of BC and AD respectively. If ar(?ABC) = 12 cm², then ar(?BDE) is
(a) 5 cm²
(b) 6 cm²
(c) 3 cm²
(d) 9 cm²

Answer

Answer: (c) 3 cm²


Question 6.
ABCD is a quadrilateral whose diagonal AC divides it in two parts of equal area, then ABCD is a
(a) rectangle
(b) rhombus
(c) parallelogram
(d) need not be any of (a), (b) or (c)

Answer

Answer: (d) need not be any of (a), (b) or (c)


Question 7.
Two parallelograms are on equal bases and between the same parallels. The ratio of their areas is
(a) 1 : 2
(b) 1 : 1
(c) 2 : 1
(d) 3 : 1

Answer

Answer: (b) 1 : 1


Question 8.
PQRS is a parallelogram. If X and Y are the mid-points of PQ and SR and diagonal SQ is joined, then ar(XQRY) : ar(?QSR) is
MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 9 Areas of Parallelograms and Triangles with Answers 4
(a) 1 : 2
(b) 1 : 4
(c) 1 : 1
(d) 2 : 1

Answer

Answer: (c) 1 : 1


Question 9.
In quadrilateral PQRS, M is the mid-point of PR. If ar(SMQR) = 18 cm², then ar(PQMS) is
MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 9 Areas of Parallelograms and Triangles with Answers 5
(a) 24 cm²
(b) 12 cm²
(c) 18 cm²
(d) 36 cm²

Answer

Answer: (c) 18 cm²


Question 10.
ABCD is a trapezium in which AB || DC. If ar(?ABD) = 24 cm² and AB = 8 cm, then height of ?ABC is
MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 9 Areas of Parallelograms and Triangles with Answers 3
(a) 3 cm
(b) 6 cm
(c) 8 cm
(d) 4 cm

Answer

Answer: (d) 4 cm


 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here