CBSE Class 9 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 11 – Constructions

0
9

CBSE Class 9 Maths – MCQ and Online Tests –  Unit 11 – Constructions

Every year CBSE  schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.

 

 

CBSE Class 9 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 11 – Constructions

Question 1.
To construct a bisector of a given angle, we need:
(a) A ruler
(b) A compass
(c) A protractor
(d) Both ruler and compass

Answer

Answer: (d) Both ruler and compass


Question 2.
With the help of a ruler and compasses which of the following is not possible to construct?
(a) 120°
(b) 135°
(c) 140°

Answer

Answer: (c) 140°


Question 3.
The construction of the triangle ABC is possible if it is given that BC = 4 cm, ?C = 60° and the difference of AB and AC is
(a) 3.5 cm
(b) 4.5 cm
(c) 3 cm
(d) 2.5 cm

Answer

Answer: (b) 4.5 cm


Question 4.
Which of the following can be the length of BC required to construct the triangle ABC such that AC = 7.4 cm and AB = 5 cm?
(a) 3.5 cm
(b) 2.1 cm
(c) 4.7 cm

Answer

Answer: (b) 2.1 cm


Question 5.
If we want to construct a triangle, given its perimeter, then we need to know:
(a) Sum of two sides of triangle
(b) Difference between two sides of triangle
(c) One base angles
(d) Two base angles

Answer

Answer: (c) One base angles


Question 6.
If a, b and c are the lengths of the three sides of a triangle, then which of the following is true?
(a) a + b < c
(b) a – b < c
(c) a + b = c

Answer

Answer: (b) a – b < c


Question 7.
Which of the following set of lengths can be the sides of a triangle?
(a) 2 cm, 4 cm, 1.9 cm
(b) 1.6 cm, 3.7 cm, 5.3 cm
(c) 5.5 cm, 6.5 cm, 8.9 cm
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) 5.5 cm, 6.5 cm, 8.9 cm


Question 8.
Which of the following sets of angles can be the angles of a triangle?
(a) 30°, 60°, 80°
(b) 40°, 60°, 70°
(c) 50°, 30°, 100°

Answer

Answer: (c) 50°, 30°, 100°


Question 9.
Which of these angles cannot be constructed using ruler and compasses?
(a) 120
(b) 60
(c) 140
(d) 135

Answer

Answer: (c) 140


Question 10.
Which of the following angles can be constructed using ruler and compasses?
(a) 35
(b) 45
(c) 95
(d) 55

Answer

Answer: (b) 45
Hint:
See the figure below:
MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 11 Constructions with Answers
ROA = 45°


Question 11.
With the help of a ruler and compasses, which of the following is not possible to construct?
(a) 70°
(b) 60°
(c) 135°

Answer

Answer: (a) 70°


Question 12.
Which of these angles we cannot construct it using ruler and compasses?
(a) 120
(b) 70
(c) 60
(d) All can be constructed

Answer

Answer: (b) 70


Question 13
Which of the following angles can be constructed using ruler and compass?
(a) 35
(b) 40
(c) 90
(d) 50

Answer

Answer: (c) 90
Hint:
See the figure below:
MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 11 Constructions with Answers
?POA = 90


Question 14.
If the construction of a triangle ABC in which AB = 6 cm, ?A = 70° and ?B = 40° is possible then find the measure of ?c.
(a) 40°
(b) 70°
(c) 80°

Answer

Answer: (b) 70°


Question 15.
Which of the following set of lengths can be the sides of a triangle?
(a) 2 cm, 4 cm, 1.9 cm
(b) 5.5 cm, 6.5 cm, 8.9 cm
(c) 1.6 cm, 3.7 cm. 5.3 cm

Answer

Answer: (b) 5.5 cm, 6.5 cm, 8.9 cm


Question 16.
The construction of a triangle ?ABC in which BC = 6 cm, ?A = 50° is not possible, when difference of BC and AC is equal to
(a) 4.6 cm
(b) 6.4 cm
(c) 5.1 cm

Answer

Answer: (b) 6.4 cm


Question 17.
To construct an angle of 60 degrees, we need to draw first:
(a) A ray
(b) An arc
(c) Two rays
(d) A straight line

Answer

Answer: (a) A ray
Hint:
To construct an angle of 60 degrees we need to start at the initial point of a ray.


Question 18.
The side lengths 4 cm, 4 cm and 4 cm can be sides of:
(a) Scalene Triangle
(b) Isosceles Triangle
(c) Equilateral Triangle
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Equilateral Triangle
Hint:
Equilateral triangle has all its three sides equal.


Question 19.
If a, b and c are the lengths of three sides of a triangle, then:
(a) a + b > c
(b) a – b > c
(c) a + b = c
(d) a – b = c

Answer

Answer: (a) a + b > c
Hint:
The sum of two sides of a triangle is always greater than the third side.


Question 20.
Which of the following angle can be constructed with the help of a ruler and a pair of compasses?
(a) 35°
(b) 40°
(c) 37.5°
(d) 47.5°

Answer

Answer: (c) 37.5°


 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here