CBSE Class 9 English – MCQ and Online Tests- Poem – Unit 5 – A Legend of the Northland

0
14

CBSE Class 9  – MCQ and Online Tests – Poem – Unit 5 – A Legend of the Northland

Every year CBSE  schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.

 

 

CBSE Class 9  – MCQ and Online Tests – Poem – Unit 5 – A Legend of the Northland

Question 1.
What did Saint Peter ask for from the little woman?
(a) A single cake.
(b) A dozen cakes.
(c) A loaf of bread.
(d) Something to eat.

Answer

Answer: (a) A single cake.


Question 2.
How do the children wearing furry clothes look?
(a) They look like little pups.
(b) They look like foxes.
(c) They look like fawns.
(d) They look like bear’s cubs.

Answer

Answer: (d) They look like bear’s cubs.


Question 3.
What curse did Saint Peter pronounce on the selfish woman?
(a) That she shall build her shelter as birds do.
(b) That she shall bore hard, dry wood for her scanty food.
(c) That she shall keep boring all day.
(d) All the above.

Answer

Answer: (d) All the above.


Question 4.
What made Saint Peter angry?
(a) The woman’s greed.
(b) The woman’s selfishness.
(c) The woman’s pride.
(d) The woman’s kindness.

Answer

Answer: (b) The woman’s selfishness.


Question 5.
The little woman baked a cake for Saint Peter. Then why did she not give it to him?
(a) She thought it was too big to give away.
(b) She thought it was too small for the holy man.
(c) She thought the holy man won’t like it.
(d) She thought the cake was not tasty.

Answer

Answer: (a) She thought it was too big to give away.


Question 6.
Which literary device has been used in this poem?
(a) irony
(b) alliteration
(b) personification
(c) all

Answer

Answer: (b) alliteration


Question 7.
What made St. Peter angry with the woman?
(a) her cakes
(b) she made a thin cake for him
(c) her greedy actions
(d) All

Answer

Answer: (c) her greedy actions


Question 8.
What was the little woman doing when Saint Peter went to her?
(a) She was eating cakes.
(b) She was giving away cakes to the poor.
(c) She was making and baking cakes.
(d) She was putting cakes on the shelf.

Answer

Answer: (c) She was making and baking cakes.


Question 9.
What happened to the old woman’s clothes ?
(a) They were burnt black as she went up through the chimney.
(b) They were lost in the wood.
(c) They were taken away by the thieves.
(d) They were torn by the wild animals.

Answer

Answer: (a) They were burnt black as she went up through the chimney.


Question 10.
What is the rhyming scheme of the poem?
(a) 4-lined stanzas with abcd rhyming scheme
(b) 3 lined stanzas with aabc
(c) 5 lined stanzas with abbcc
(d) None

Answer

Answer: (a) 4-lined stanzas with abcd rhyming scheme


Question 11.
Quote examples of Alliteration used in the poem.
(a) tell the tales to you
(b) faint with fasting
(c) cakes that seem too small
(d) all

Answer

Answer: (d) all


Question 12.
Why can’t people sleep the winter nights through in Northland?
(a) Because the nights are too short there.
(b) Because the nights are too long there.
(c) Because it is all the time night there.
(d) Because there is no night there.

Answer

Answer: (b) Because the nights are too long there.


Question 13.
Where is Northland situated?
(a) It is near Scotland.
(b) It is in Holland.
(c) It is an island of New Zealand.
(d) It is an island of Ireland.

Answer

Answer: (c) It is an island of New Zealand.


Question 14.
What was the selfish woman changed into?
(a) Into a fox.
(b) Into a crow.
(c) Into an eagle.
(d) Into a woodpecker.

Answer

Answer: (d) Into a woodpecker.


Question 15.
Where did the story of this poem occur?
(a) Switzerland
(b) Scotland
(c) Northland
(d) Netherland

Answer

Answer: (c) Northland


 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here