CBSE Class 12 English – MCQ and Online Tests – Vistas – Unit 2 – The Tiger King

0
29

CBSE Class 12 English – MCQ and Online Tests – Vistas – Unit 2 – The Tiger King

Every year CBSE conducts board exams for 12th standard. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 12th subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for competitive exams like NEET, JEE, CA etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE Class 12 syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.

CBSE Class 12 English – MCQ and Online Tests – Vistas – Unit 2 – The Tiger King

Question 1.
What literary device has been used in the story?
(a) metaphorical expressions
(b) Irony
(c) sarcasm
(d) All

Answer

Answer: (b) Irony


Question 2.
The 100th tiger had __
(a) been shot dead
(b) fainted
(c) disappeared
(d) been set free

Answer

Answer: (b) fainted


Question 3.
The frustrated Tiger King asked the Dewan——–
(a) to resign
(b) to go to far off places in search of a tiger
(c) to invite the British Officer
(d) to get a tiger from the Madras zoo

Answer

Answer: (a) to resign


Question 4.
Why was the Maharaja so anxious to kill 100th tiger?
(a) to ensure his safety and to prove prediction wrong
(b) to prove his hunting skills
(c) to prove his power
(d) none

Answer

Answer: (a) to ensure his safety and to prove prediction wrong


Question 5.
Maharaja on not finding the last tiger __
(a) went to the Madras zoo
(b) terminated the services of many officers
(c) went to live in the jungle
(d) gave up the idea completely

Answer

Answer: (b) terminated the services of many officers


Question 6.
Each time the Maharaja visited his father-in-law, he killed ___ tigers
(a) 1-2
(b) 5-6
(c) 9-10
(d) 12-13

Answer

Answer: (b) 5-6


Question 7.
How many surgeons were summoned to attend the king?
(a) 3
(b) 7
(c) 9
(d) 13

Answer

Answer: (a) 3


Question 8.
In 10 years of hunting expeditions, the Maharaja killed ___ tigers
(a) 30
(b) 50
(c) 70
(d) 90

Answer

Answer: (c) 70


Question 9.
Identify the literary device in ‘like quills all over it’.
(a) Metaphor
(b) Simile
(c) Alliteration
(d) Personification




Answer

Answer: (b) Simile


Question 10.
What character trait of the prince is revealed when he utters the words, ‘Let Tigers Beware’?
(a) Humility
(b) Arrogance
(c) Pride
(d) Will-power

Answer

Answer: (b) Arrogance


Question 11.
How old was the Prince when he ridiculed the astrologer?
(a) 10 days
(b) 10 weeks
(c) 10 months
(d) 10 years

Answer

Answer: (a) 10 days


Question 12.
Maharaja and Dewan ___ the British Officer to save the kingdom
(a) entertained
(b) bribed
(c) pacified
(d) confronted

Answer

Answer: (b) bribed


Question 13.
The wooden tiger was carved by
(a) A master craftsman
(b) An unskilled carpenter
(c) The shopkeeper himself
(d) A British carpenter

Answer

Answer: (b) An unskilled carpenter


Question 14.
____ became the King’s main occupation
(a) English
(b) Justice
(c) Governance
(d) Tiger hunting

Answer

Answer: (d) Tiger hunting


Question 15.
The original cost of the present was
(a) 2 annas and a quarter
(b) 2 annas and a half
(c) One and a half annas
(d) 3 annas

Answer

Answer: (a) 2 annas and a quarter


Question 16.
Why did the king send rings to British official’s wife?
(a) to save his state and to please The British
(b) to invite them for hunting
(c) to invite them for a feast
(d) to find more tigers

Answer

Answer: (a) to save his state and to please The British


Question 17.
A high ranking British officer wished to go on
(a) a tiger hunting expedition
(b) to the jungle
(c) and investigate the decrease in tiger population
(d) and remove the Tiger King

Answer

Answer: (a) a tiger hunting expedition


Question 18.
The astrologer stated that he would ___ if the king killed the 100th tiger
(a) leave the state
(b) kill himself
(c) cut his hair
(d) denounce the world

Answer

Answer: (c) cut his hair


Question 19.
The old tiger had been brought from____
(a) Calcutta Park
(b) Business Park
(c) Leisure Park
(d) People’s Park

Answer

Answer: (d) People’s Park


Question 20.
The state astrologer predicted that no harm would come to the Tiger King till the killing of ___ tigers
(a) 89
(b) 99
(c) 79
(d) 100

Answer

Answer: (b) 99


Question 21.
The Maharaja of ____ is the hero of the story.
(a) Ramnagar
(b) Pratibandapuram
(c) Paltipuram
(d) Preetamgarh

Answer

Answer: (b) Pratibandapuram


Question 22.
How old was the King’s son?
(a) One year old
(b) Three years old
(c) Five years old
(d) Seven years old

Answer

Answer: (b) Three years old


Question 23.
Kalki, the author of ‘The Tiger King’ has used as a background, days of ___ kings dominating their subjects.
(a) just
(b) brave
(c) eccentric
(d) gullible

Answer

Answer: (c) eccentric


Question 24.
What shows the false ego and pride of the king in the story?
(a) his killing of tigers and no concern for nature
(b) his desire to marry
(c) his orders from time to time
(d) None

Answer

Answer: (a) his killing of tigers and no concern for nature


Question 25.
What birthday gift did the Maharaja present to his 3 years old son?
(a) a toy
(b) gold coins
(c) forests
(d) a toy tiger

Answer

Answer: (d) a toy tiger


 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here