CBSE Class 12 English – MCQ and Online Tests – Unit 1 – The Last Lesson

0
95

CBSE Class 12 English – MCQ and Online Tests – Unit 1 – The Last Lesson

Every year CBSE conducts board exams for 12th standard. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 12th subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for competitive exams like NEET, JEE, CA etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE Class 12 syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.

CBSE Class 12 English – MCQ and Online Tests – Unit 1 – The Last Lesson

Question 1.
Why was Franz surprised?
(a) Because of village elders
(b) Because of police patrolling
(c) because of students’ behavior
(d) because of M.Hamel’s kind and polite behaviour

Answer

Answer: (d) because of M.Hamel’s kind and polite behaviour


Question 2.
What is the moral that the Alphonse Daudet wants to bring out?
(a) not to put off things that one can do that day
(b) old order changed to new
(c) one should accept everything that happens
(d) teachers should be respected

Answer

Answer: (a) not to put off things that one can do that day


Question 3.
What was Franz banking on to enter the class as he was late?
(a) M.Hamel’s teaching on the blackboard
(b) commotion in the class
(c) Hauser helping him sneak in
(d) to quietly walk in when everyone was preoccupied with participles




Answer

Answer: (b) commotion in the class


Question 4.
Why did Hamel blame himself?
(a) not having taught them enough French
(b) not being strict
(c) giving students a holiday at times
(d) not being responsible

Answer

Answer: (c) giving students a holiday at times


Question 5.
Who sat on the back bench on the last lesson?
(a) Franz
(b) Prussians
(c) the village people
(d) The new teacher

Answer

Answer: (c) the village people


Question 6.
M. Hamel is introduced as a ruler-wielding teacher. This demonstrates that:
(a) he is concerned.
(b) he is adamant.
(c) he is unfeeling.
(d) he is a hard taskmaster.

Answer

Answer: (d) he is a hard taskmaster.


Question 7.
What was M. Hamel going to question Franz about?
(a) participles
(b) adjectives
(c) old primer
(d) Ba be bi bo bu

Answer

Answer: (a) participles


Question 8.
What was Franz expected to be prepared for at school that day?
(a) song
(b) dance
(c) essay writing
(d) Participles

Answer

Answer: (d) Participles


Question 9.
For the last two years, where did all the bad news come from?
(a) the Bulletin Board
(b) Town Hall
(c) school
(d) M. Hamel’s House

Answer

Answer: (a) the Bulletin Board


Question 10.
Franz thinks- will they make them sing in German- even the pigeons? What could this mean?
(a) German would use brutal force over everyone
(b) harsh orders will be passed
(c) when people are deprived of their essence even the surroundings are affected.
(d) the Germans will rob France of its language.

Answer

Answer: (c) when people are deprived of their essence even the surroundings are affected.


Question 11.
Don’t go so fast, you will get to your school in plenty of time means ___
(a) getting late
(b) very early
(c) not early
(d) early enough

Answer

Answer: (d) early enough


Question 12.
What does M. Hamel’s motionless posture reflect?
(a) the school is dismissed
(b) sense of finality
(c) changing order of life
(d) feeling of nostalgia

Answer

Answer: (b) sense of finality


Question 13.
What did Mr. Hamel bring for his class on his last day in the school?
(a) new pens
(b) new notebooks
(c) sweets
(d) story books

Answer

Answer: (b) new notebooks


Question 14.
Franz looked for opportunities to skip school to do what?
(a) work on mills
(b) go fishing
(c) water the plants
(d) collect birds eggs

Answer

Answer: (d) collect birds eggs


Question 15.
Why did the villagers come to meet M. Hamel in the school?
(a) to complain
(b) to say goodbye
(c) to gossip
(d) to show gratitude

Answer

Answer: (d) to show gratitude


 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here